خبرگزاری مهر بنا دارد در رویکرد تازه ای و در آغاز هر هفته 7 حاشیه مطرح در فضای دانشگاهی کشور را مرور کند. آنچه در پی می آید هفت حاشیه مهم هفته گذشته است.
1- دوئل علمی اول: وزیر کار می گوید یکی از علل افت تحصیلی دانشجویان بی علاقگی آنها به رشته تحصیلی خود است. از آن طرف وزیر علوم می گوید افت تحصیلی نداریم. این اولین دوئل وزرای کار و علوم بود که وزیر کار در یکی از مراسم دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران که با موضوع کارآفرینی در آموزش عالی برگزار شد مطرح کرده و از عدم حضور وزیر علوم نیز در این مراسم گلایه کرده بود. وزیر کار و وزیر علوم چند روز بعد در گردهمایی روسای مراکز کارآفرینی یکدیگر را دیدند. وزیر کار گفت: دانشگاه نرفته ها ریسک پذیرتر و کارآفرین تر از دانش آموختگان دانشگاهها هستند. وزیرعلوم نیز گفت: اگر از وزارت علوم تنها انتظار کارآفرینی دارند منتظر افت علمی هم باشند. وزیر کار گفت: شیوه پذیرش دانشجو در دانشگاهها جز استعدادکشی حاصلی نخواهد داشت. وزیر علوم نیز گفت: از جهرمی انتظار نداشتم اینگونه بگوید!
2- دوئل علمی دوم: در حالیکه معاون پژوهشی وزیر علوم از اختصاص 264 میلیارد تومان از بودجه های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری که دبیرخانه آن در وزارت علوم مستقر است خبر داده بود، کمیسیون تلفیق تلاش معاونت پژوهشی را بی نتیجه گذاشت و همانند سال گذشته این بودجه در اختیار معاونت علمی ریاست جمهوری قرار گرفت. به نظر می رسد باز هم تلاش معاونت پژوهشی وزارت علوم برای در دست گرفتن سکان پژوهش کشور و باز پس گیری آن از معاونت علمی ریاست جمهوری بی نتیجه مانده باشد.
3- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری که برای سخنرانی و مذاکره با مسئولان وزارت علوم در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران حاضر شده بود از پلاکاردی که بر روی آن نوشته بود "مقدم جناب آقای دکتر محمد مهدی زاهدی وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری را گرامی می داریم." انتقاد کرد و گفت: اگر می خواهید به من احترام بگذارید، بنویسید فناوری! وقتی می نویسید "فن آوری" بیشتر به بنده توهین می شود. (وزیر علوم معتقد است فن آوری به معنی وارد کردن فن به کشور است نه تولید آن)
4- در حالیکه مدت کوتاهی از 4 سال فعالیت دولت نهم باقی مانده است اما بازار انتصابات در وزارت علوم داغ داغ است. انتصاب رئیس امور حقوقی و مجلس وزارت علوم، انتصاب رئیس مرکز هیئت های امنا و هیئت های ممیزه مرکزی، انتصاب رئیس مرکز همکاریهای علمی و بین المللی وزارت علوم، انتصاب سرپرست چند مجتمع آموزش عالی و مرکز آموزش عالی، انتصاب رئیس دانشگاه زنجان از انتصابات هفته گذشته وزرارت علوم است که همگی به امضای وزیر علوم رسیده است. همچنین قائم مقام معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی و رئیس دانشگاه پیام نور استان زنجان نیز از انتصاب آخر سال وزارت علوم است.
5- رئیس یک دانشگاه علوم پزشکی در پاسخ به جمعی که از وی سئوال کردند چرا علوم پزشکی ها فقط برای پزشکان همایش برگزار می کنند در حالی که بقیه عوامل دست اندرکار امور بیمارستانهای آموزشی نیز نیازمند آموزشهای خاص خود هستند گفت: حتی برای نظافت چی ها و نگهبان های بیمارستانها هم همایش علمی برگزار می کنیم تا هر چه بیشتر با حقوق بیماران آشنا شوند.
6- جمعی از دانشجویان یکی از دانشگاههای دولتی نسبت به اینکه یکی از روسای دانشگاهها راننده سابق خود را که هنوز هم موفق به اتمام دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی نشده به عنوان مدیریت امور اداری این دانشگاه منصوب کرده است، دست به اعتراض زده اند. همچنین نمایندگان این دانشجویان عنوان می کنند که یکی دیگر از مدیران این دانشگاه دارای مدرک فوق دیپلم است و معتقدند رئیس دانشگاه باید از افرادی واجد شرایط بهتر برای مدیریت دانشگاه بهره گیری کند.
7- انتخابات نمادین ریاست جمهوری در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با نظارت تعدادی از تشکلهای دانشجویی این دانشکده برگزار شده که سید محمد خاتمی، میرحسین موسوی و محمود احمدی نژاد سه رای اول این انتخابات را به خود اختصاص دادند. در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران نیز با مشارکت جمعی از دانشجویان فعال این انتخابات برگزار شده و نتایجی شبیه دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران حاصل شده است.
7+1- دانشجویان کارشناسی ارشد شبانه یکی از دانشگاهها که توان پرداخت شهریه خود را نداشته و خواستار بهره گیری از وام شهریه هستند موفق به دریافت وام شهریه نشده و مسئولان این دانشگاه اعلام کرده اند که این دانشجویان در صورتی که بدهی شان را تا 20 اسفند ماه پرداخت نکنند دیگر دانشجوی این دانشگاه محسوب نشده و نسبت به حذف واحدهای نیمسال جاری آنها اقدام می شود.
7+2- دانشجویان دانشگاه علوم پایه دامغان که روز جمعه با اتوبوس شهری قصد سفری برون شهری به یک منطقه کوهستانی داشتند با نقص فنی خودرو در معرض سانحه قرار گرفتند. دانشجویان شب گذشته در صحن دانشگاه تجمع کرده و خواستار پاسخگویی مسئولان دانشگاه بخاطر آنچه که تحت عنوان "عدم تدبیر مسئولان برای تامین امنیت سفر" عنوان می کنند شدند. سال گذشته نیز عده ای از دانشجویان این دانشگاه در اثر سانحه ای جریان بازگشت از یک اردوی دانشجویی در حالی که وسیله نقلیه آنها یک اتوبوس بخش خصوصی بود، کشته و زخمی شده بودند. با وجود اینکه اتوبوس در سفرهای دانشجویی همیشه اضطراب دانشجویان و خانواده های آنها را به همراه دارد هیئت دولت هفته گذشته الزام دانشگاهها برای اعزام دانشجویان به اردوی راهیان نور با قطار را نیز لغو کرد.
7+3- علیرضا نداف اسکویی که تا روز گذشته ریاست دانشگاه زنجان را بر عهده داشت امروز با نظر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دانشگاه زنجان را ترک می کند. منابع آگاه خبر می دهند رئیس سابق دانشگاه زنجان حتی استان زنجان را نیز ترک می کند و بنا شده در وزارت علوم یا یکی از دانشگاههای تهران مسئولیت بگیرد.
7+4- برخی دبیران شوراهای صنفی دانشجویان در بخشی از نشست این شوراها که به صورت بسته برگزار شده است یکی از ضرورتهای فعالیت صنفی و تاثیرگذاری بر روی دانشجویان را بهره گیری از فضای مجازی و راه اندازی پایگاه خبری شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاههای کشور دانسته اند که بر اساس آن مقرر شده پایگاهی راه اندازی شود و دبیر شورای صنفی هر دانشگاه نیز با داشتن نام کاربری و رمز عبور بتواند اخبار مربوط به دانشگاه خود را بر روی این پایگاه اینترنتی قرار دهد.
5 + 7- هفته گذشته شاهد فوت دو عضو دانشگاهها نیز بودیم اما با دو حالت متفاوت. استادی در هنگام سخنرانی در یک جمع به دلیل عارضه قلبی جان خود را از دست داد و کارمندی به علت آنچه "مشکلات مالی" عنوان شد، خود جان خود را گرفت.