به گزارش خبرگزاری مهر، منوچهر متکی در مراسم اختتامیه هجدهمین اجلاس شورای وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو که در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه برگزار شد گفت : با مروری بر عملکرد سازمان طی دو دهه اخیر در می یابیم که اکو در این مدت با تلاش کشورهای عضو به نتایج مثبتی در بسط و توسعه همکاری در بخشهای مختلف دست یافته و با بسترسازی، امضا و تصویب موافقتنامه ها و اسناد بنیادین، زمینه لازم برای همکاری بیشتر و اجرای پروژه های منطقه ای فراهم شده است.
وی ادامه داد : با اجرای موافقتنامه تجاری اکو، عملیاتی شدن بانک توسعه و تجارت، اجرای موافقتنامه تسهیل روادید تجار و نهایی شدن موافقتنامه حمایت و تشویق از سرمایه گذاری خارجی توسط اعضا میزان مبادلات تجاری بین اعضا و منطقه جذب سرمایه گذاری خارجی و اجرای پروژه های منطقه ای به صورت قابل توجهی افزایش می یابد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که راه اندازی قطار کانتینری و مسافربری در مسیر استانبول- تهران- اسلام آباد و آلماتی- بندرعباس و همچنین عملیاتی شدن قطار اسلام آباد - کرمان- استانبول موجب حرکت آزاد سرمایه و کالا و تردد اتباع در منطقه خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد : از آنجا که همکاریها و ترتیبات منطقه ای مکمل سیاستهای ملی و همکاریهای بین المللی می باشند ضروری است همه اعضا با هماهنگ سازی سیاستهای ملی و منطقه ای و تلاش مضاعف، زمینه اجرای توافقات را فراهم کنند. همه اعضا اذعان دارند که امکانات بالقوه بالایی در بخشهای صنعت، کشاورزی، علوم، بهداشت، حمل و نقل، انرژی و گردشگری در منطقه وجود دارد که با اجرایی شدن موافقتنامه ها و اجرای پروژه ها می توان انتظار داشت ظرفیتهای موجود در آینده تبدیل بالفعل شود.
متکی با بیان اینکه حجم فعلی روابط و مناسبات اقتصادی کشورهای عضو با یکدیگر بسیار پایین تر از ظرفیتهای موجود بوده و رضایتبخش نیست گفت: بدیهی است تحقق همکاریهای منطقه ای با چالشهای فراوانی مواجه بوده و نیاز به اهتمام جدی اعضا دارد ولی روند جهانی شدن و رشد شتابان پیشرفت تکنولوژی اطلاعات، فراگیر شدن سیاستهای مربوط به آزادسازی تجاری و اقتصادی و مشارکت گسترده تر بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی، زمینه را بیش از گذشته برای توسعه همکاریها فراهم آورده است.
وی تاکید کرد : جمهوری اسلامی ایران طی سالهای گذشته برای همکاریهای منطقه ای در قالب اکو اهمیت بالایی قائل بوده و با میزبانی نشستهای مختلف نقش به سزایی در پیگیری و اجرای توافقات داشته و در آینده نیز از هیچ تلاشی در راستای تحقق اهداف اکو و تقویت همکاریها دریغ نخواهد نکرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد : بروز بحران مالی بین المللی و تلاشها برای مهار آن نشان می دهد کشورها باید در سطح منطقه ای و بین المللی در زمینه های مالی، پولی و دیگر بخشهای مختلف همکاری جدی داشته باشند تا بتوانند تهدیدها را تبدیل به فرصت نموده و از بروز بحرانهای مشابه در آینده جلوگیری به عمل آورند.
وی گفت: اعتقاد ما بر این است علیرغم اراده قوی سیاسی برای توسعه همکاریها، مشکلات و موانعی برسر راه تحقق همکاریهای منطقه ای در قالب اکو وجود دارد و همه کشورها عضو باید با بازبینی سیاستها و عملکرد گذشته سعی کنند موانع موجود را برطرف کنند.
متکی با بیان اینکه ضروری است اصلاحاتی در چارت سازمانی، شیوه کار و مقررات اجرایی سازمان صورت پذیرد یاد آور شد که بعد از گذشت دو دهه هنوز همکاریهای فرهنگی و علمی بین کشورهای عضو در مراحل ابتدایی است و مناسب است کشورهای عضو راهکارهای جدیدی در زمینه تقویت همکاریها در این بخشها اتخاذ کنند.
وی تاکید کرد که کشورهای عضو و دبیرخانه سازمان می توانند از تجربیات دیگر سازمانهای منطقه ای موفق در راستای افزایش بهینه عملکرد سازمان استفاده کنند.
متکی با بیان اینکه تا کنون اکو با سازمان ملل و دیگر سازمانهای منطقه ای و بین المللی ارتباط همکاری خوبی داشته است ادامه داد: در این راستا برقراری و همکاری بیشتر با دیگر سازمانهای منطقه ای و بین المللی زمینه اجرای پروژه ها و طرحهای اقتصادی سازمان را فراهم می کند.