کاظم عبدی در گفتگو با مهر گفت: در حال حاضر بالغ بر364 مرکز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی و ماهی قرمز در کشور دارای پروانه و مجوز رسمی تولید و عرضه هستند و سازمان دامپزشکی امر نظارت و پایش بیماریها را در این مراکز برعهده دارد.
تدوین دستورالعملهای بهداشتی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز
مدیرکل دفتر بهداشت و مبازره با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشوردر خصوص تدوین دستورالعملهای بهداشتی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز بیان کرد: درسالجاری برای نظارت بیشتر براماکن تولید و عرضه آبزیان، دستورالعمل کنترل بهداشتی مراکز تکثیر و پرورش ماهی قرمز از سوی سازمان تدوین شده است.
وی اظهارداشت: درحال حاضر کارشناسان سازمان دامپزشکی کشور ضمن مراجعه به مراکز تکثیر و پرورش آبزیان نسبت به پایش و بررسی بیماریهای مهم ویروسی، باکتریایی، انگلی و قارچی اقدامات لازم را انجام می دهند.
ساماندهی مراکز عرضه ماهی قرمز در کشور
عبدی با اشاره به فراهم کردن امکانات آزمایشگاهی جهت انجام مراقبتهای بهداشتی و پایش بیماریهای آبزیان به خصوص ماهی قرمز تصریح کرد: امسال به منظور ساماندهی مراکزعرضه ماهی قرمز جلسات لازم با استانها و مراجع ذی صلاح از جمله شهرداریها به عمل آمده است، به نحویکه عرضه این ماهی در ایام نوروز از طریق غرفه های اختصاصی در میادین میوه و تره بار صورت گیرد؛ زیرا این اقدام سبب ایجاد مناطق تحت نظارت و قابل دسترس می شود.
عرضه ماهی قرمز کنار خیابانها کاهش می یابد
وی خاطرنشان کرد: با رایزنی های انجام شده با شهرداریها مقررشده، امسال عرضه ماهی قرمز در کنار خیابانها کمتر شود و مردم باید نیاز خود را از مراکز تحت نظارت سازمان تامین کنند.
مدیرکل دفتر بهداشت و مبازره با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور به مردم توصیه کرد که ماهی قرمز را از مناطق مجاز که تحت نظارت سازمان دامپزشکی است از جمله آکواریوم فروشی ها و میادین میوه و تره بارخریداری کنند.
وی ازایجاد اکیپهای بازدید مشترک دراستانها خبرداد وگفت: این اکیپها با همکاری کارشناسان اداره بهداشت بیماریهای آبزیان، نظارت و بهداشت عمومی سازمان برای نظارتهای بیشتر بر روند تولید و عرضه ماهی قرمز درکشور ایجاد می شود.
16 توصیه بهداشتی خرید ماهی قرمز به مردم
عبدی از تهیه و تدوین 16 توصیه بهداشتی خرید و نگهداری ماهیان قرمز به مردم خبرداد و گفت: مردم ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل دامپزشکی و شهرداری تهیه نمایند. مردم از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهی ها را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می کنند خودداری کنند. مردم ماهی قرمز دارای تحرک مناسب باشد. مردم از خرید ماهیانی که دارای علایمی همچون تاخوردگی باله ها، ساییدگی لبه باله ها، دراطراف دهان یا سطح بدن لکه های پنبه مانند دیده شود، روی سطح بدن زخم و یا لکه های سفید متمایل به خاکستری دیده شود، ماهی بی قرار باشد، چشم ها به صورت یکطرفه و یا دو طرفه بیرون زده باشد، خودداری نمایند.
وی افزود: مردم باید از نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز در خانه و یا کنارهفت سین خودداری کنند. همچنین مردم از شتشوی دوره ای آکواریوم و ضدعفونی کردن آن، استفاده از دستکش، شستشوی کامل دستها با آب و صابون بعد ازهر بار دست زدن به ماهی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیان، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آکواریومی، تغذیه مناسب ماهیان، رعایت دوره ای حداقل 2 هفته ای قرنطینه ای برای ماهیان جدیدالورود، جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری ازسایرماهیان، مراجعه به پزشک در صورت بروزهر نوع علایم و ناراحتی های پوستی، استفاده از آب بهداشتی و درمورد آبهای شرب شبکه آبرسانی شهری باید گندزدایی شود و یا به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شوند، جلوگیری کنند.