به گزارش خبرنگار مهر، پنجمین نشست جهانی آب در حالی به میزبانی ترکیه در استانبول آغاز به کار کرد که سران و نمایندگان بیش از 180 کشور دنیا را گرد هم آورده تا در خصوص آب، حیاتی ترین ماده دنیا که به زعم بسیاری از سردمداران حکومتهای دنیا در دهه آتی به یکی از چالشهای عمده دنیا تبدیل خواهد شد، بحث و گفتگو کرده و راهکارهایی را برای جلوگیری از تبدیل شدن مایع صلح به مایه نزاع بین المللی دریابند.
اگرچه آمارهای بین المللی نشان می دهد که در حدود 97.5 درصد از آبهای روی زمین را آبهای شور تشکیل می دهند، اما 2.5 درصد باقیمانده می تواند راهی برای صلح میان دولتها از طریق استفاده از آن بر مبنای منافع مشترک باشد.
این موضوع خود عاملی شده است که در اجلاس جهانی آب که هم اکنون در حال برگزاری است، شعاری در دستور کار قرار گیرد و تعیین کننده محورهای این اجلاس باشد که بر مبنای آن، منابع آبی در اختیار کشورهای دنیا هرمی تصور شود که قاعده آن که تمامی مردم دنیا هستند طی سالهای آتی در راس این هرم به هم بپیوندند.
این درحالی است که این شعار که "تجمیع تفاوتها" نامگذاری شده شاید بتواند کشورهای در اختیار دارنده منابع آبی بزرگ دنیا را به نحوی قانع کند که بخشی از این نعمت در اختیار خود را برای نجات یک میلیارد و 100 میلیون نفر انسانی که از دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشتی محروم هستند، به اشتراک گذارد.
در نهایت ارگانهای بین المللی از جمله سازمان ملل متحد عنوان می کنند که تا 66 سال دیگر (یعنی سال 2075 میلادی) 3 تا 7 میلیارد نفر در دنیا به قطره ای آب سالم دسترسی نخواهند داشت. اما شاید این آمار بتواند تنها اندکی به نگرانیهای بسیاری از سران کشورها که هم اکنون در راس قدرت هستند بیافزاید، اما آمار تکان دهنده تر این است که تا 16 سال آتی حدود یک سوم دنیا بدون آب خواهند بود و شاید به همین دلیل باشد که دو دهه دیگر را دهه نزاع بین المللی بر سر آب نامیده اند.
اگرچه بسیاری از نخبگان دنیا در این تلاشند که واژه "نزاع بین المللی بر سر آب" را از ذهن انسانهای حاضر و تصمیم گیرندگان فردای دنیا محو کنند و آب را مایع و مایه صلح بنامند نه نزاع.
در این راستا برخی کشورهای دنیا، از این فرصت و واژگان به نفع خود بهره برداری کرده و سعی در تجاری شدن آب دارند که تاکنون با مخالفتهای بسیاری مواجه بوده است. حتی این اعتراضها اجلاس جهانی آب در ترکیه را نیز در امان نگذاشته و بسیاری از حافظان منافع عموم مردم خواستار پاک شدن ایده "تجاری شدن آب" از اذهان شده اند.
این درحالی است که به نظر می رسد مدیریت موثر بسیاری از کشورهای تاثیرگذار در عرصه های بین المللی می تواند برای جلوگیری از تبدیل شدن چنین مفهوماتی به آلارمهای اولیه نزاع بین المللی بر سر آب که چالش هزاره سوم شده است، موثر واقع شود.
اما شاید علاوه بر عموم مردم دنیا که به نوعی ذی نفعان بهره برداری از منابع آبی به شمار می روند، سوق دادن توجهات به سمت تامین آب سالم برای کودکان سراسر دنیا، یکی از ابزارهایی است که دولتها و طرفداران کودکان به آن برای توجه دادن بیشتر سران حاکم بر دنیا به موضوع آب به کار گرفته اند.
آمارهای بین المللی نشان می دهد، در مناطقی از دنیا که آب سالم و بهداشتی وجود ندارد، مرگ و میر کودکان به مراتب بیشتر از مناطق توسعه یافته دنیا است، تا حدی که این آمار را 10 تا 20 برابر مرگ و میر کودکان در کشورهای پیشرفته می دانند.
براساس آمارهای WHO، هر روز در سراسر دنیا حدود 5 هزار کودک در اثر استفاده از آبهای آلوده به میکروب جان می بازند و در مجموع آبهای ناسالم سالانه 5 میلیون قربانی را در سراسر دنیا می گیرند. بر همین اساس، کودکان 21 کشور دنیا در اجلاس جهانی آب گرد هم آمدند تا تلنگری برای سیاستگذاران کلان عرصه آب در دنیا باشند.
به هرحال موضوع آب، یک موضوع بین المللی است که تمامی اقشار سنی را اعم از خردسال، پیر و جوان را درگیر می کند و باید برای آن برنامه ریزی دقیقی داشت.
اجلاس جهانی آب که از 16 مارس در استانبول ترکیه آغاز به کار کرده است تا روز 22 مارس ادامه خواهد یافت.