عباسعلی مطلبی در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار مهر در خصوص پدیده کشند قرمزگفت: پدیده کشند قرمز که شکوفایی مضر پلنگتونی نیز نام برده می شود، از مهرماه امسال در آبهای خلیج فارس در منطقه هرمزگان و از اواسط مردادماه در آبهای دریای عمان در منطقه مسقط عمان و سپس در شهریورماه در منطقه دیبای عمان گزارش شد.
رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران بیان کرد: پدیده کشند قرمز آسیبهای فراوانی را به صدفها، مرجانها، گونه های کف زی و انواع آبزیان وارد می کنند و تاکنون به حدود 35 تن آبزی خسارت وارد شده و پیش بینی می شود معادل 500 میلیارد تومان به منابع آبزی موجود درآبهای خلیج فارس و دریای عمان به دلیل وجود این پدیده خسارت وارد شده باشد.
وی میزان خسارات وارده بر اثر این پدیده در آبهای استان هرمزگان را حدود 32 تن و در آبهای بوشهر کمتر از یک تن اعلام کرد و افزود: با توجه به وضعیت شکوفایی جلبکی دردریای عمان و خلیج فارس با تشخیص دولت، امر تحقیقات و مقابله با این پدیده به وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی منابع آبزیان محول شد و سایرارگانها همچون سازمانهای محیط زیست و شیلات ایران، وزارت کشور، سازمان بنادر و کشتیرانی، مراکز آموزش و ترویجی موظف به همکاری با این وزارتخانه در راستای تحقق اهداف شدند.
مطلبی اظهارداشت: حضور گسترده موسسه تحقیقات شیلات ایران در آبهای جنوبی کشور و وجود حدود 20 ایستگاه تحقیقاتی پژوهشکده مرکز تحقیقاتی شیلات سبب شد تا وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت مقابله با این پدیده را به موسسه واگذار نماید.
تدوین دو برنامه برای مقبله با پدیده کشند قرمز
وی تصریح کرد: با توجه به تجمیع نظرات مراجع ذی ربط و ارگانهای مذکور دو برنامه اقدام کوتاه مدت و بلند مدت برای مقابله با این پدیده جلبکی در دریای عمان و خلیج فارس تدوین شد، به نحویکه برنامه اقدام کوتاه مدت و میان مدت با حضور وزیر جهاد کشاورزی در بندرعباس و استاندار در 23 بهمن ماه امسال تصویب شد.
رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران اظهارداشت: برنامه اقدام کوتاه مدت و میان مدت مبنی بر انجام اقدامات ضربتی و سرعتی به صورت پایلوت بود، زیرا این جلبک زمانیکه مرحله سیکل را طی می کند به دلیل شرایطی که در آب وجود دارد به خصوص درمناطق ساحلی که پسابها و فاضلابها وارد می شوند، به شدت واکنش نشان داده و عکس العمل شیمیایی از خود بروز می دهد که منجر به متساعد شدن بوی بد در منطقه می شود؛ لذا در این برنامه مبارزه فیزیکی در محدوده ساحل بندرعباس در طول 100 کیلومتر مورد نظر است.
وی عنوان کرد: در دنیا روش مبارزه فیزیکی مورد قبول و متداول استفاده از خاک رس است، به نحویکه در سواحل، مکانهایی که آب شیرین کنها و یا کیتهای پرورش ماهی در قفس مستقر است، همچنین در مراکز پرورش میگو و یا در تاسیسات نفتی و پتروشیمی می توان در فاصله محدود با استفاده از رس پاشی میزان تراکم جلبکها را کاهش داد؛ زیرا این روش شکوفایی جلبکی را به دلیل جلوگیری از تکثیرکامل به شدت تقلیل می دهد.
مطلبی با بیان اینکه خاک رس منطقه هرمزگان مورد بررسی آزمایشگاهی قرار می گیرد گفت: یک هزارم تا 4 صدم درصد میزان رسی است که باید در آب مخلوط شود و به صورت محلول در مناطقی که شکوفایی جلبکی به وقوع پیوسته، پاشیده شود وهم اکنون به صورت پایلوت این کار در ساحل بندر عباس در حال انجام است.
کاهش 60 درصدی تراکم جلبکها با مبارزه فیزیکی
وی با اشاره به روشهای مبارزه شیمیایی و بیولوژیک با پدیده کشند قرمز عنوان کرد: مبازره شیمیایی که برای اقدامات خاص است، هم اکنون از سوی موسسه تحقیقات شیلات ایران در بندرعباس مورد بررسی قرار دارد و در مبارزه بیولوژیک نیز دو اقدام در حال انجام است.
رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران با اشاره به اقدامات در برنامه مبارزه بیولوژیک با پدیده کشند قرمز خاطرنشان کرد: در حال حاضر به صورت پایلوت در استخرهای بتنی پرورش میگو، غذای زنده به نام آرتمیا را وارد کرده ایم، زیرا این نوع غذا تراکم جلبکها را کاهش داده، به همین دلیل در مزارع میگو قابل رهاسازی است.
وی اعلام کرد: تاکنون در بحث کنترل و مبارزه با پدیده کشند قرمز تنها اقدامی که صورت گرفته همان استفاده از روش فیزیکی به صورت پایلوت در منطقه بندرعباس به طول 100 کیلومتر بوده است.
مطلبی بیان کرد: تاکنون استفاده از مبارزه فیزیکی تا 60 درصد تراکم جلبکها را کاهش داده و استفاده از روش بیولوژیک که هنوز وارد دریا نشده و به صورت پایلوت عملیات محلول پاشی و گردپاشی در منطقه در حال انجام است.
تدوین طرح جامع مبارزه با پدیده کشند قرمز در آبهای جنوبی کشور
وی اظهارداشت: علاوه براقدام برنامه کوتاه مدت و میان مدت برنامه بلندمدت با عنوان طرح جامع مبارزه با پدیده کشند قرمز در آبهای جنوبی کشور با تکیه برمبازره بیولوژیک و راهکارهایی که آسیبهای مربوطه را در مناطق حساس و در منابع آبزی پروری کاهش می دهد، تدوین شده است.
رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران اعلام کرد: این موسسه تا آخراسفند ماه امسال طرح مذکور را باید با همکاری کلیه نهادهای اجرایی و پژوهشی تدوین و به هیئت دولت ارایه نماید و در این طرح جامع نحوه و سهم هر دستگاه اجرایی و پژوهشی در زمینه مبارزه با این پدیده پیش بینی شده است.
وی تصریح کرد: در دو برنامه مذکور ساختارمدیریتی مشخص شده و هم اکنون مسئولیت آن برعهده وزارت جهاد کشاورزی و موسسه تحقیقات شیلات ایران است.