خرم آباد ـ خبرگزاری مهر: طبیعت زیبای سرزمین ایران هر سال در روز طبیعت سفره رنگینی برای مهمانان خود تدارک می‌بیند، اما میهمانان نمک‌خورده جشن طبیعت، نمکدان را می‌شکنند و شاید بتوان طبیعت را تنها قربانی روز نامگذاری شده به نام خود دانست.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، روز طبیعت با فرهنگ و پیشینه مردمان متمدن و بافرهنگ ایرانی پیوندی دیرینه و ناگسستنی دارد. سیزده، روز پایان دوره جشن های نوروزی است و در این روز مردم بنا بر یک سنت فرهنگی از خانه ها بیرون و به دشت و صحرا و باغ می روند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار سبزه و گیاه و آب روان چشمه ها و جویبارها به شادی و خوشی بگذرانند.

در زمان کنونی با دگرگونیهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه ایران و تغییرات در چگونگی برگزاری مراسم سیزده بدر و پدید آمدن رفتارها و آئین هایی مطابق و مناسب با فرهنگ مردم جامعه کنونی، باز مردم ایران در هر جایی که هستند سیزده نوروز را با شور و گرمی و سرور در بیرون از خانه ها و در دشت و باغ و بوستان جشن می گیرند. برای گذراندن این روز در فضای باز طبیعت کوه و دشت آرزو می کنند که روز سیزده شان، روزی آفتابی و گرم باشد.

در هر حال هر ساله طبیعت علیرغم اینکه سفره رنگارنگ خود را به نشانه پذیرایی از مهمانان خود گسترانده است ولی میهمانان این سفره الوان در بی مهری به طبیعت سنگ تمام می گذارند.

طبیعت جنگ زده، رهاورد روز طبیعت

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان در این رابطه به خبرنگار مهر در خرم آباد، گفت: طبیعت زیبای و بی نظیر لرستان با وجود اینکه در سالجاری برای مهمانان خود سفره بی بدیلی را از رنگ های مختلف آراسته بود ولی بازهم مورد تخریب این مهمانان سیزده بدری قرار گرفت.

علی رحیم کاکاوند با اشاره به صحنه قبل و بعد از حضور مهمانان روز طبیعت، افزود: علیرغم زیبایی های موجود در طبیعت، بعد از پایان یافتن این روز دیگر از طراوت و شادابی قبل از آن خبری نبود و آثار تخریب در سراسر طبیعت بی نظیر لرستان به چشم می خورد.

وی با اشاره به تخریب درختان منحصر به فرد پهنه زاگرس، یادآور شد: زباله های میهمانان طبیعت این بار نیز در جویبارها، آبهای روان، مراتع و عرصه های جنگلی به وضوح به چشم می خورد و چهره زیبای طبیعت را از بین برده بود.

         

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان با بیان اینکه خداوند سفره رنگینی را برای ما ارزانی داشته که متاسفانه برخی از مردم با ناآگاهی خود به آن ضربه می زنند، بیان داشت: طبیعت پس از پایان یافتن روز طبیعت چون شهری جنگ زده می ماند.

کاکاوند با تشکر از مردم با فرهنگی که روز طبیعت در حراست از منابع ملی و طبیعت پیرامون خود کوشا بودند، ادامه داد: اما همان اقلیتی که دست به تخریب طبیعت زدند چنان ضربه مهلکی به طبیعت لرستان وارد کردند که شاید جبران آن ممکن نباشد.

جبران خسارات وارد شده به طبیعت، سالها زمان نیاز دارد

وی با اشاره به تخریب های انجام شده در روز طبیعت در منابع طبیعی و زیست محیطی، عنوان کرد: متاسفانه ضربه ای که برخی از مخربان به طبیعت وارد می کنند در برخی موارد ماهها و سالها زمان نیاز دارد تا طبیعت بتواند آن را جبران کند.

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان ضمن تشکر از مردمی که در جشن طبیعت از زیبایی های آن حفاظت کردند، از تعداد معدودی از مخربان محیط زیست به شدت انتقاد و گلایه کرد و بیان داشت: موج تخریب و آلودگی که در روز سیزده بدر در کشور ما دیده می شود با میزان تخریب در چندین دهه و نیم قرن برخی کشورهای دیگر که حتی در زمینه تمدن و تاریخ به گرد پای ملت ایران نمی رسند برابری می کند.

کاکاوند میزان تخریب محیط زیست در روز طبیعت را زنگ خطری جدی قلمداد کرد و افزود: طبیعت تنها قربانی روز طبیعت است.

وی به کنایه روز دوستی با طبیعت را روز دشمنی با این موهبت دانست و گفت: متاسفانه علیرغم اینکه روز سیزده بدر که در فرهنگ ایرانیان دارای مفهوم و معنای والایی است اما امروز برخی افراد در درک آن دچار سطحی نگری شده اند.

این مقام مسئول با اشاره به استفاده از برخی موجودات در سر سفره هفت سین، ادامه داد: متاسفانه امروزه برخی افراد هزاران گونه نادر از جمله ماهی، سمندر، لاک پشت و حتی در برخی موارد بعضی پستانداران را قربانی خواسته های زیاده طلبانه خود می کنند.

                                  

کاکاوند از همه مردم ملت ایران به ویژه لرستانی ها خواست در آستانه سال جدید با طبیعت مهربان باشند و عنوان کرد: تداوم زندگی ما در گرو طبیعت است.

وی همچنین برخی حوادث طبیعی چون خشکسالی را ناشی از عملکرد انسان ها دانست و گفت: متاسفانه برخی افراد با عملکرد نادرست خود رژیم طبیعی کره زمین را مخدوش کرده اند.

توزیع 100 هزار کیسه زباله در لرستان/ درصد کمی از کیسه های توزیعی برگشت داده شد!

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان با اشاره به اقدامات انجام شده توسط این سازمان در روز طبیعت، بیان داشت: در طول سه سال اخیر اقدامات گسترده ای در روز جشن طبیعت در لرستان توسط این سازمان اجرا می شود.

وی تاسیس ایستگاههای زیست محیطی، فرهنگ سازی، گشت های نظارتی و جلوگیری از تخریب جنگل ها و مراتع را از جمله اقدامات محیط زیست عنوان کرد و یادآور شد: در اولین اقدام برای حفاظت از محیط زیست از ماهها پیش با تشکیل ستاد انس با طبیعت برنامه های گسترده ای با همکاری دستگاههای چون شهرداریها، صدا و سیما، منابع طبیعی و نیروی انتظامی در دستور کار قرار گرفت.

کاکاوند با تشریح برنامه های آگاه سازی و فرهنگ سازی این سازمان، یادآور شد: در مدت زمان طی شده از تعطیلات نوروز به ویژه روز طبیعت لوح های فشرده، بروشورها و کاتالوگ های آموزش های زیست محیطی در سطح مناطق حفاظت شده استان توزیع شد.

این مقام مسئول همچنین از توزیع بیش از 100 هزار کیسه زباله در روز طبیعت خبر داد و افزود: متاسفانه درصد پایینی از کیسه های توزیع شده به ایستگاههای زیست محیطی برگشت داده شد.

          

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان از حضور فعال تعداد زیادی از مردم در حفاظت از محیط زیست تقدیر کرد و گفت: تقریبا انتظار ما از هم استانی ها در حد مطلوب و ایده آل برآورده نشد.

کاکاوند با تاکید بر اینکه سالهاست که نیروهای محیط زیست تمام تلاش خود را در تعطیلات نوروز و روز طبیعت انجام می دهند و در آماده باش کامل به سر می برند، ادامه داد: متاسفانه در سالجاری نیز جراحت شدیدی را در محیط طبیعی شاهد بودیم.

چندین گزارش از قطع درختان/ بررسی ها برای تخمین خسارات ادامه دارد

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان در پاسخ به سوال مهر پیرامون وضعیت خسارات وارد شده به طبیعت، گفت: میزان خسارات در سالجاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است ولی هنوز هم وضعیت در این زمینه مطلوب نیست.

کاکاوند با بیان اینکه پارسال بیش از سه هزار هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی لرستان دچار آسیب شدند، یادآور شد: هنوز آمار و اطلاعات دقیق در زمینه خسارات امسال تهیه نشده است.

وی با اشاره به ادامه بررسی های کارشناسان این سازمان از وضعیت خسارات، خاطر نشان کرد: همچنین در سال جاری با تعدادی از مخربان طبیعت و شکارچیان غیرمجاز نیز برخورد قانونی صورت گرفته است که آمار این افراد نیز هنوز نهایی نشده است.

این مقام مسئول با اشاره به دستگیری و تذکر جدی به 150 نفر از مخربان محیط زیست در سال گذشته، یادآور شد: هنوز گزارشی مبنی بر آتش سوزی در عرصه های حفاظت شده لرستان به دست نرسیده است.

وی با اشاره به رخ دادن چندین فقره آتش سوزی در سال گذشته در عرصه های جنگلی لرستان، مرطوب بودن اراضی جنگلی و مرتعی استان به دلیل بارندگی را از جمله دلایل عدم رخ دادن آتش سوزی در سالجاری دانست و یادآور شد: در روز طبیعت امسال گزارش هایی از قطع درختان به ویژه در غرب و مرکز استان به دست رسیده که آمار آن به زودی اعلام خواهد شد.

           

مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان لرستان با تاکید بر ضرورت حضور فعال رسانه ها در زمینه فرهنگ سازی، یادآور شد: تلاش رسانه ها به ویژه صدا و سیما و خبرگزاری مهر در انتشار اخبار زیست محیطی در ایام تعطیلات سالجاری جای تقدیر دارد.

به هر حال اگر در گذشته مادران و پدران ما، سبزه های نوروزی خود را در این روز به صحرا می برده و برای احترام به زمین و گیاه، آن را در آغوش زمین می کاشته اند، امروزه ما آن را به سوی یکدیگر پرتاب می کنیم و تکه تکه اش می کنیم.

سیزده بدر پیشینیان ما، روزی برای ستایش و دعا برای طلب باران فراوان در سال پیش رو، برای گرامیداشت و پاکیزگی طبیعت و مظاهر آن و زیست بوم مقدس آنان بوده است در حالیکه امروزه ما آن را تبدیل به روز ویرانی و تباهی طبیعت کرده ایم و باید در پیشگاه خدا و آیندگان برای این موضوع پاسخی بیابیم.