دانشمندان با استفاده از زیردریایی های روباتیک و فیلهای دریایی مجهز به برچسبهای الکتریکی در سال جهانی قطب به مطالعه تغییرات جوی در مناطق قطب جنوب و توده های یخی آن پرداخته اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، فیلهای دریایی مجهز به برچسبهای الکترونیک و مینی زیردریاییهای روباتیک طی سال بین المللی قطب که بیش از 160 پروژه علمی توسط 60 کشور مختلف در آن صورت گرفت، دو پروژه را با هدف کشف تأثیرات گرمای جهانی بر روی مناطق قطبی به انجام رساندند.

طی مأموریت مشترک توسط سازمان بین المللی علوم و سازمان جهانی هواسنجی، سازمان IPY امیدوار بود بتواند به کنترل بیشتر و اطلاعات مفید تری از قطب و مناطق قطبی دست یابد. این پروژه با هزینه 1.2 بیلیون دلاری طی دوره ای 2 ساله شکل گرفت.

بر اساس گزارش سازمان IPY که به تازگی منتشر شده است، تأثیر گرمای جهانی بر روی منطقه قطب جنوب طی سالهای 2007 و 2008 تاکنون بی سابقه بوده است. دیگر شواهد تغییرات جوی در گزارش IPY از گرم شدن آبها در مناطق اقیانوس جنوبی و افزایش میزان ذوب یخها خبر می دهد.

در میان تلاشهایی که برای تکمیل این مطالعه صورت گرفت، می توان به پروژه موسسه نروژی اشاره کرد که بر مطالعه بر روی جانداران دریایی متمرکز شده بود. این شرکت با اتصال برچسب های رایج الکتریکی به بدن فیلهای دریایی رفتارهای این جانداران را مورد مطالعه قرار می دادند و محققان دریافتند که این برچسبها در عین حال می توانند در مطلعه بر روی تغییرات جوی موثر واقع شوند.

برچسب های الکترونیکی می توانند اطلاعاتی را در رابطه با حرارت و میزان شوری دریاهای اطراف قطب به خصوص در حواشی صفحه یخی فیمبل در شرق قطب جنوب ارائه کند. در این صورت در حالیکه فرایند ذوب صفحه یخی در غرب قطب جنوب به ثبت می رسد، دانشمندان می توانند دریابند که چنین پدیده ای در قسمت شرقی قطب نیز در حال وقوع است.

از دیگر پروژه ها و تجهیزاتی که به مطالعه سطوح زیرین توده های یخی قطبی پرداخته است، زیردریایی روباتیک خودکاری است که توسط گروهی از دانشمندان آمریکایی و انگلیسی به منظور انجام پروژه ای 6 ماهه به جزیره یخی پاین فرستاده شد تا به مطالعه تأثیر تغییرات حرارت اقیانوس بر ساختار توده های یخی غرب قطب بپردازد.

این روبات با استفاده از امواج صوتی به سوی توده یخی حرکت کرده و اطلاعات به دست آمده و نقشه های 3 بعدی منطقه را به دانشمندان ارائه کرده است که با استفاده از آن دانشمندان موفق به تعیین موقعیت و چگونگی تاثیر دمای آب اقیانوس بر پایه توده های یخی شدند.

بر اساس گزارش سی ان ان، محققان بر این باورند در صورتی که تمامی توده های یخی قطب جنوب به صورت کامل ذوب شود، سطح جهانی اقیانوسها و دریاها 5 متر افزایش خواهد یافت. دانشمندان معتقدند به دلیل وجود اطلاعات محدود از خصوصیات توده های یخی، چنین مطالعاتی می تواند قدمی در مسیر درک چگونگی تاثیر صفحات یخی بر سطح آب دریاها به شمار رود.