مشهد - خبرگزاری مهر: محققان گروه پژوهشی مواد جهاددانشگاهی واحد مشهد به دانش فنی تولیدفوم فلزی پایه آلومینیومی به روش ذوبی در مقیاس نیمه‌صنعتی دست یافتند.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد محققان گروه پژوهشی مواد این نهاد، پس از یک سال تحقیق در زمینه تولید فوم‌های فلزی موفق به تولید فوم فلزی پایه آلومینیومی تخلخل بسته به روش ذوبی با دانسیته یا چگالی(5/0-4/0) گرم بر سانتی‌متر مکعب و تخلخل بالای 85 درصد شدند.

فوم های فلزی دسته جدیدی از مواد نوین هستند که دارای خواص ویژه‌ای مانند چگالی کم، نسبت استحکام به وزن بالا، عایق بودن صوت و حرارت و خواص دیگر ویژه هستند.

این مواد برای ساختارهای سبک همچنین برای جذب انرژی و مدیریت حرارتی استفاده می‌شود، از جمله کاربردهای عمده این‌گونه مواد در صنایع خودروسازی، هوا فضا و نظامی است که علت اصلی آن خاصیت جذب انرژی بالا در تنش‌های فشاری است.

این مواد که دارای یک ساختار متخلخل هستند ترکیبی از خواص جالب فیزیکی و مکانیکی را دارا هستند که استحکام بالا در عین وزن مخصوص خیلی کم از آن نمونه است این مواد در طبیعت نیز دیده می‌شوند مانند ساختار چوب و استخوان که بسیار شبیه به فوم های فلزی هستند.

عیب عمده فوم‌های فلزی قیمت بالای تولید و عدم مقرون به صرفه‌بودن از نظر اقتصادی است و با اینکه در کشور تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است ولی جنبه اقتصادی تولید آن تاکنون لحاظ نشده است.

در این روش که توسط مهندس امینی، مهندس مولودی، مهندس محمدصادق ابروی از اعضای گروه پژوهشی مواد جهاددانشگاهی مشهد و دو تن از دانشجویان مهندسی متالورژی مرکز علمی- کاربردی این نهاد، جلال میرعباسی و رضا محمدخانلو انجام گرفته است، دانش فنی تولید مقرون به صرفه آن از طریق روش ذوبی با استفاده از نوعی کربنات با عنوان عامل حباب‌ساز تدوین شده است.

در تحقیقات محققان دیگر، از روش متالورژی پودر که روش پرهزینه‌تری نسبت به روش ذوبی می‌باشد استفاده شده است.

همچنین با توجه به کاربردهای وسیع این مواد در صنایع گوناگون بکارگیری روش مذکور در جهت بومی سازی تکنولوژی در کشور بسیار حائز اهمیت است.