به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر محرابیان صبح دوشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به چگونگی وقوع بحران اقتصادی جهانی گفت: منبع و کانون این بحران آمریکا و کشورهای غربی بودند که آثار آن روز به روز گسترده تر می شود.
وی با اشاره به تعطیلی و ورشکستگی بسیاری از بنگاههای اقتصادی کشورهای غربی در پی وقوع بحران جهانی اقتصاد، افزود: رشد اقتصادی جهان نیز به شدت کاهشی است به طوری که هم اکنون اقتصاددانان رشد اقتصادی منفی دو درصدی در سال 2009 را پیش بینی کرده اند.
محرابیان تصریح کرد: در پی بحران جهانی اقتصاد تا امروز 37 هزار میلیارد دلار به شرکتهای کشورهای غربی زیان وارد شده است، ضمن اینکه قدرت خرید مردم در برخی کشورهای غربی به یک سوم کاهش یافته است.
وزیر صنایع و معادن با بیان اینکه " اکنون ایران در معرض تاثیرپذیری از بحران جهانی اقتصاد قرار دارد"، گفت: دولت تدابیر خاصی برای این موضوع اتخاذ کرده است.
وی اظهارداشت: نیمى از سال 87 را در دوره بحران اقتصاد جهانى سپرى کردیم اما سرمایه گذارى صنعتى پروانه هاى بهره بردارى به 24 هزار و 600 میلیارد تومان رسید که 90 درصد درمقایسه با سال قبل از آن رشد داشت که بى سابقه بوده است.
محرابیان اعلام کرد: متوسط سرمایه گذاری سالیانه صنعتی ( به قیمت ثابت سال 83) در برنامه چهارم نسبت به برنامه سوم توسعه با 237 درصد رشد مواجه شده است.
وزیر صنایع و معادن گفت: برآوردهاى سال گذشته نشان مى دهد به طور میانگین در تولید کالاهاى پایه صنعتى با بیش از 50 درصد اهمیت ارزش افزوده ، رکورد تولید در سال 87 شکسته شد که شامل خودرو ، فولاد ، سیمان ، پتروشیمى ، سنگ آهن ، زغال سنگ و کک است و جاى قدردانى از جامعه تولیدى کشور دارد.
وی ادامه داد: در حالی در چهارماهه اول سال 2009 اکثر کشورهای دنیا با کاهش 20 درصدی تولید مواجه شده اند و در برخی کشورهای صنعتی این کاهش تولید از مرز 50 درصد هم گذشته است که ایران با 20 درصد رشد تولید داشته است.
محرابیان اعلام کرد: بررسی وضعیت تولید کشور در تمام بخشها از افزایش آن در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد.
وزیر صنایع و معادن با بیان اینکه " سال 88 سالی بسیار جدی و پرکاری برای صنعت خواهد بود"، تشکیل کارگروه حمایت از تولید توسط رئیس جمهوری را مورد اشاره قرارداد و گفت: این کارگروه دارای اختیارات ویژه است و مهمترین ماموریت آن تبدیل تبعات منفی آثار بحران جهانی اقتصاد بر اقتصاد ایران به فرصت با رویکرد حمایت از تولید داخل است.
وی عنوان کرد: "امروز کشورهای غربی با خواهش و تمنا می خواهند برای گسترش همکاریها با ایران مذاکره کنند."
محرابیان که رئیس کارگروه حمایت از تولید دولت نیز است، با تاکید بر اینکه " دیگر اجازه نمی دهیم ایران بازاری برای کالاهای خارجی مشابه تولید داخل باشد" ، اظهارداشت: در حال حاضر حمایت از تولید داخل در اولویت برنامه های دولت قرار گرفته است.
وی با اشاره به اعضای کارگروه حمایت از تولید، یادآور شد: وزرای صنایع و معادن، کار و امور اجتماعی، نیرو، دفاع و بازرگانی و روسای بانک مرکزی و سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی اعضای کارگروه حمایت از تولید دولت هستند که در اواخر سال گذشته با حکم رئیس جمهوری به عضویت این کارگروه درآمدند.
رئیس کارگروه حمایت از تولید دولت در ادامه خبرداد: اولین بسته حمایتی از بخش تولید کشور در جلسه شنبه کارگروه حمایت از تولید با حضور رئیس جمهوری به تصویب رسید. محرابیان ادامه داد: این بسته با مشارکت صنعتگران و تشکل هاى تولیدى تهیه شده است.
وی گفت: اعتقاد داریم که برای تبدیل تبعات منفی آثار بحران اقتصادی جهانی بر اقتصاد ایران به فرصت باید بر روی سه محور حمایت از تولید، حمایت از مصرف کننده و تقویت بازار متمرکز شویم.
رئیس کارگروه حمایت از تولید دولت با اعلام اینکه اولین بسته حمایتی از بخش تولید کشور در شش بند تنظیم و به تصویب رسید، جلوگیری از کم اظهاری در گمرک و اصلاح قیمت پایه گمرکی را اولین بند این بسته اعلام کرد.
وی گفت: هم اکنون گمرک قیمت پایه بسیاری از کالاها را اصلاح کرده ولی همچنان نیاز به اصلاح قیمت پایه کالاها وجود دارد.
محرابیان اظهارداشت: این کارگروه، خرید کالاهای خارجی که تولید مشابه داخلی دارند، توسط دستگاههای دولتی را ممنوع کرد. برهمین اساس، ذیحسابان دستگاهها مسئول نظارت بر این بند بسته حمایتی از بخش تولید شدند.
وی تاکید کرد: پس از ابلاغ این مصوبه کارگروه حمایت از تولید دولت، اقدام هر دستگاه دولتی درواردات کالای خارجی مشابه تولید داخل تخلف محسوب خواهد شد. رئیس کارگروه حمایت از تولید دولت اعلام کرد: لیست این کالاها توسط این کارگروه منتشر خواهد شد.
وزیر صنایع و معادن تشویق اقدامات استاندارد را بند سوم بسته حمایتی از بخش تولید کشور اعلام کرد و گفت: براساس این مصوبه، ورود کالای غیر مرغوب به کشور نیز ممنوع می شود.
وی مهمترین تهدید تولید داخل را کالای نامرغوب و قاچاق دانست و ادامه داد: نظام تعرفه ای در مقابل کالای بی کیفیت اصلا کارایی ندارد.
رئیس کارگروه حمایت از تولید دولت مبارزه با قاچاق کالا با مشارکت تشکلهای تولیدی و ممنوعیت تبلیغات کالاهای خارجی مشابه تولید داخلی در رسانه های کشور را بندهای چهارم و پنجم بسته حمایتی از بخش تولید کشور عنوان کرد.
وی با اشاره به بند ششم اولین بسته حمایتی از بخش تولید کشور، گفت: کارگروه حمایت از تولید کشور همچنین مصوب کرد که از این پس بانکها دیگر حق اعطای کمک "فاینانس" و "ری فاینانس" برای کالاهای نهایی را نداشته باشند.
وزیر صنایع و معادن در عین حال تصریح کرد: بانکها همچنان حق اعطای کمک "فاینانس" و "ری فاینانس" برای کالاهای کالاهای واسطه ای، ماشین آلات و مواد اولیه را خواهند داشت. وی در ادامه تاکید کرد: بانک مرکزی نیز موظف به اجرای دقیق این بسته خواهد بود.
محرابیان تامین نقدینگی و تقویت مالی بنگاههای اقتصادی را از موضوعات دیگری عنوان کرد که قرار است در جلسه آینده کارگروه حمایت از تولید دولت بحث و بررسی شود.
وی تاکید کرد: دولت به زودی بسته حمایتی از بخش تولید کشوررا ابلاغ خواهد کرد که با ابلاغ آن، شرایط برای رشد تولید داخل و جلوگیری از کالاهای غیر ضرور به کشور فراهم می شود.
رئیس کارگروه حمایت از تولید دولت از بررسی آمار واردات و صادرات کشور در این کارگروه خبر داد و گفت: سهم واردات کالاهای نهایی، واسطه ای ، غیرضرور و مواد اولیه نیز از کل واردات نیز مشخص شده است.