رئیس دانشگاه تربیت معلم در گفتگوی مشروح با خبرگزاری مهر درباره سرانجام دانشگاه تربیت معلم پس از تصویب ایجاد دانشگاه فرهنگیان سخن گفت و تاکید کرد اگر دانشگاه تربیت معلم به دانشگاه فرهنگیان تبدیل شود وضع بهتر که نمی شود بدتر هم خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح تغییر نام دانشگاه تربیت معلم از چندین سال پیش مطرح شد تا اینکه با تصویب طرح دانشگاه فرهنگیان در شورای عالی انقلاب فرهنگی این امر قوت بیشتری یافت.

دانشگاه تربیت معلم تهران به عنوان یکی از سه دانشگاه تربیت معلم در کشور از پیگیرترین مراجع برای این تغییر نام بوده است به همین دلیل به سراغ عبدالجواد طاهری زاده رئیس این دانشگاه رفته ایم تا به سئوالات ما در مورد تغییر نام دانشگاه پاسخ دهد.

*خبرگزاری مهر - گروه حوزه و دانشگاه: دانشگاه "تربیت معلم" با رویکرد تربیت معلم ایجاد شد اما پس از مدتی مشاهده شد که این دانشگاه رویکرد و هدف اولیه را ندارد و همانند سایر دانشگاههای سراسری به تربیت دانشجو می پردازد. این تغییر کارکرد از چه سالی مسئولان دانشگاه تربیت معلم را به فکر تغییر نام این دانشگاه انداخت.

دانشجویی که به تربیت معلم می آید با این فرضیه وارد می شود که اینجا دانشگاه تربیت معلم است و بعدا در آموزش و پرورش مشغول به کار شود در حالیکه که این اتفاق نمی افتد

- عبدالجواد طاهری زاده: مسئولان دانشگاه تربیت معلم از سال 78 به دنبال تغییر اسم بوده اند. بیش از 15 سال است که تعداد دانشجویان رشته های دبیری دانشگاه تربیت معلم به حد زیادی پایین آمده است و نزدیک سه درصد شده است در حالیاگ که قبل از آن و در سالهای پیش از آن همان طور که از نام دانشگاه بر می آید به عنوان دانشگاه تربیت معلم در همه رشته ها دانشجویان دبیری می پذیرفته است یعنی کسانی که بعدا در آموزش و پرورش مشغول به کار می شدند.

آموزش و پرورش به دلیل نیازی که در سالهای دور داشت یک دفعه افراد زیادی را از خارج دانشگاه تربیت معلم پذیرفت. بنابراین نیاز آموزش و پرورش مرتفع شد و هر سال تنها تعداد محدودی فارغ التحصیل دبیری از دانشگاه درخواست می شد که این امر بسیار به ما لطمه و ضربه زد زیرا دانشجویی که به تربیت معلم می آید با این فرضیه وارد شده است که اینجا دانشگاه تربیت معلم است و عملا این انتظار را دارد که بعدا در آموزش و پرورش مشغول به کار شود در حالیکه که این اتفاق نمی افتد.

* پس به دلیل اینکه فارغ التحصیلان دانشگاه به استخدام آموزش و پرورش در نمی آیند به دنبال تغییر نام هستید؟

- این امر مهمترین مورد است اما در کنار این موضوع موارد دیگری هم برای تغییر نام وجود دارند. ارگانهای خارج از دانشگاه فارغ اتحصیلان ما را با عنوان دبیری نگاه می کنند و تصور می کنند در درسهای تخصصی علمی چیزی کمتر از دیگران دارند، در حالی که این طور نیست.

ارگانهای خارج از دانشگاه فارغ اتحصیلان ما را با عنوان دبیری نگاه می کنند و تصور می کنند در درسهای تخصصی علمی چیزی کمتر از دیگران دارند، در حالی که این طور نیست

حتی وقتی می خواهیم با صنعت و خارج از دانشگاه ارتباط برقرار کنیم و قراردادهای پژوهشی داشته باشیم آنها طبیعتا تصور می کنند که کار پژوهشی نداریم و با اکراه با ما کار می کنند مگر اینکه چند بار با اینها کار کنیم تا متوجه شوند که این بحث نیست.

بنابراین در جهت جذب بودجه های پژوهشی برای دانشگاه مهم است که هم بتواند محیط دانشگاه را از نظر علمی سرزنده و شاداب نگه دارد و هم درآمدی برای کسری بودجه ها و جذب اساتید داشته باشد. در جذب استاد این نام باعث می شود که اساتید کمتر راغب باشند که عضو هیئت علمی دانشگاه شوند.

* آیا تغییر اسم برای حل شدن تمام این مشکلات کافی است؟

- ببینید مجموعه این عوامل باعث می شود که دانشگاه عقب بماند. علی رغم اینکه دانشگاه ما قدمت زیادی دارد و الان نودمین سال تاسیس را جشن می گیریم و در خیلی از رشته ها به عنوان قطب علمی مطرح بوده ایم و هستیم و به شکل جامع کار می کنیم اما همچنان به نام تربیت معلم شناخته می شویم.

این عوامل باعث عقب ماندن دانشگاه از سایر دانشگاهها می شود و این درست نیست که بخواهیم اسم را با اصرار حفظ کنیم. این قضیه 10 سال قبل هم در وزارتخانه مطرح شد و با استدلالی که دانشگاه کرد خود وزارت علوم هم پذیرفت که اسم باید تغییر کند و شورای گسترش آموزش عالی در سال 81 رسما به دانشگاه ابلاغ کرد که نام دانشگاه به "خوارزمی" تغییر پیدا کند.

بعد از آن چندین سال متوالی در مدیریت برنامه و بودجه و مجلس اسم ما در ردیف بودجه به عنوان دانشگاه خوارزمی می آمد البته بعدا با توجه به حساسیتی که شورای محترم انقلاب فرهنگی داشتند گفتند که این تغییر نام هم در شورای انقلاب فرهنگی باید تصویب شود که این کار معطل و مسکوت ماند.

* چه اتفاقی افتاد که دوباره بحث تغییر نام در وزارت علوم بعد از سه سال مطرح شد؟ 

می گویند نام تربیت معلم اگر حذف شود دبیری تحت الشعاع قرار می گیرد در حالی که عملا دانشگاههای تربیت معلم این کار را انجام نمی دهند ضمن اینکه بیش از 10 سال است که دانشگاه شهید رجایی راه اندازی شده است که وابسته به وزارت آموزش و پرورش است و اخیرا هم که کلیات دانشگاه فرهنگیان تصویب شده است

- در سه سال اخیر هر سه دانشگاه تربیت معلم در نامه مفصلی استدلال های موجود برای تغییر نام را با وزیر مطرح کردند و وزارتخانه هم پذیرفت این موضوع را در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری کند.

در مراحل اول باز هم با این امر مخالفت شد و گفتند نام تربیت معلم اگر حذف شود دبیری تحت الشعاع قرار می گیرد در حالی که عملا دانشگاههای تربیت معلم این کار را انجام نمی دادند و درصد ناچیزی از دانشجویان در رشته های دبیری مشغول به تحصیل بودند. ضمن اینکه بیش از 10 سال است که دانشگاه شهید رجایی راه اندازی شده است که وابسته به وزارت آموزش و پرورش است و اخیرا هم که کلیات دانشگاه فرهنگیان به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است. 

بنابراین عملا با این بحث ها و صحبت ها و جلسات متعددی که با وزیر، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزیر آموزش و پرورش داشتیم در واقع به این نتیجه رسیدیم که با تاسیس دانشگاه فرهنگیان به اضافه دانشگاه شهید رجایی که از قبل ایجاد شده است عملا دیگر دانشگاههای تربیت معلم باید تغییر نام پیدا کنند.

* شما به دنبال کاربردی کردن اسم دانشگاه هستید؟

بله. در حال حاضر اسم با کارکرد دانشگاه همخوانی ندارد. اسم دانشگاه یک چیز است و کارکرد آن چیز دیگر. اسم و کارکرد باید همسان شود و این مورد قبول همه است و قرار است نتیجه این موضوع در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شود و در دستور کار قرار گیرد.

* در خیلی از رسانه ها بیان شده است که نام دانشگاه تربیت معلم به دانشگاه فرهنگیان تغییر می کند و دانشگاه فرهنگیان یک دانشگاه جدید نخواهد بود این درست است؟

من در بعضی رسانه ها خوانده ام که اعلام شده اسم دانشگاه تربیت معلم دانشگاه فرهنگیان می شود که البته آقای وزیر خودشان باید صحت این امر را مطرح کنند اما ما موافق نیستیم چون هیچ فرقی نمی کند و حتی شاید اوضاع بهتر نشده و بدتر هم بشود

بله. من در بعضی رسانه ها خوانده ام که از قول آقای وزیر نوشته اند که اسم دانشگاه تربیت معلم دانشگاه فرهنگیان می شود که البته آقای وزیر خودشان باید صحت این امر را مطرح کنند اما ما موافق نیستیم چون هیچ فرقی نمی کند و حتی شاید اوضاع بهتر نشده و بدتر هم بشود. 

ما می گوئیم که کارکرد ما این نیست. تجربه ما نشان می دهد که با تغییر اسم چیزی حل نمی شود. ما وقتی دانشجوی دبیری نمی گیریم به این دلیل است که آموزش و پرورش نیاز ندارد آیا با تغییر نام دانشگاه آموزش و پرورش نیاز پیدا می کند؟

به هر حال ما با استدلال پیش گفته و اینکه اسم دانشگاه بخواهد دانشگاه فرهنگیان شود مخالف هستیم و ترجیح می دهیم که نام دانشگاه "تربیت معلم" باشد تا "فرهنگیان".

ما گمان می کردیم که فرهنگیان برای آموزش و پرورش نیرو تربیت خواهد کرد و خواسته ما هم این است که به عنوان یک دانشگاه جامع مطرح شویم تا کارکرد و جایگاه واقعی دانشگاه را پیدا کنیم.

* "خوارزمی" اسمی است که بعد از تغییر نام خواهید داشت؟

- ما به دنبال تغییر اسم هستیم. خوارزمی هم اسمی بوده است که شورای گسترش تصویب کرده اما مسئله اولیه ما تغییر است. ما دیگر روی خوارزمی هم خیلی اصرار نداریم که اگر از خوارزمی ایراد گرفتند یک اسم دیگر داشته باشیم. هر چند خوارزمی هم از ریاضی دانان بزرگ ما بوده است.

*بعد از تغییر نام تکلیف دانشجویان دبیری دانشگاه چه می شود؟

-اگر دانشگاه فرهنگیان تاسیس شود طبیعتا تمام دانشجویان به آن سمت هدایت می شوند. دانشجویانی که الان اینجا هستند درسشان را می خوانند و فارغ التحصیل می شوند. زمانی که قرار است دانشگاه فرهنگیان عملا راه اندازی شود و دانشجو پذیرش کند همه افراد هدایت می شوند به این سمت و دانشگاه در دفترچه کنکور دیگر چیزی به نام رشته های تربیت معلم نخواهد داشت.

* طرح تجمیع دانشگاه تربیت معلم در حال حاضر در چه مرحله ای است؟

- کرج پردیسی از دانشگاه تربیت معلم است و فعالیتهای ما به دلیل اینکه فضاهای کمی در تهران داریم در کرج مستقر شده است. طرح تجمیع هم در همین جهت است و ما تا آنجایی که توانسته ایم و فضای موجود آنجا به ما اجازه داده است انتقال و تجمیع را انجام داده ایم.

ما به دنبال این هستیم که تجمیع در کرج انجام شود اما در تهران هم همچنان فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خواهیم داشت، دانشگاه در حال حاضر سه پژوهشکده نوع اول دارد. یعنی آنهایی که دولتی هستند و چهار پژوهشکده نوع دوم دارد که این مجموعه هم برای مجموعه دوره های آزاد و دوره های پژوهشی ما مورد نیاز است. 

* با تشکر از شما
- من هم سپاسگزارم.

------------------------------------------
 گفتگو: سمیرا زمانی