رئیس ستاد انتخابات کروبی در گفتگویی مشروح با خبرگزاری مهر به بیان مهمترین برنامه های این کاندیدای انتخابات در موضوعات اقتصادی، سیاست خارجی و مسئله هسته ای پرداخت و گفت: نکات مهم برنامه اقتصادی کروبی در روزهای آینده توسط محمد علی نجفی اعلام خواهد شد.
غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی که علیرغم حمایت این حزب سیاسی از میر حسین موسوی چندی است مشاورت و ریاست ستاد مهدی کروبی در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری را عهده دار است ، در گفتگویی مشروح به سئوالات خبرنگاران مهر پاسخ داد و ضمن تشریح برنامه های مهدی کروبی در انتخابات ریاست جمهوری دهم ، نظراتی را هم درباره برخی مشکلات کشور و راه برون رفت از آن ارائه نمود که مشروح این گفتگو به شرح ذیل است:
* خبرگزاری مهر: با توجه به روشن شدن حضور کاندیداهای نهایی در انتخابات آتی، پیش بینی شما از نتیجه انتخابات چیست ، تصور می کنید اصلاح طلبان پیروز این میدان باشند یا اصولگرایان؟
- نگاه ما به انتخابات اینگونه نیست که چه کسی پیروز این عرصه می شود تا به دنبال او حرکت کنیم. نگاه ما این است که تلاش می کنیم تا یک فکر و ایده پیروز شود، اگر بنا باشد بنشینیم و به جو موجود و شرایطی که هست نگاه کنیم و فکر کنیم که چه کسی پیروز می شود، دیگر لازم نیست تلاش کنیم .
شاید برخی بخواهند این موضوع را به مردم القاء کنند که نتیجه انتخابات از قبل معلوم است و جامعه را به سوی نا امیدی و بی انگیزگی پیش ببرند. این تفکر، فکری ضد انتخابات سالم است. اگر برای مردم بیان شود که انتخابات می تواند چه نقشی در سرنوشت و آینده آنان داشته باشد، نتیجه آن مطابق با نظر مردم خواهد بود.
شاید برخی بخواهند این موضوع را به مردم القاء کنند که نتیجه انتخابات از قبل معلوم است و جامعه را به سوی نا امیدی و بی انگیزگی پیش ببرند. این تفکر، فکری ضد انتخابات سالم است |
* به نظر شما آیا تفکر کروبی می تواند مشکلات مردم را حل کند؟
- بله ، این برنامه مشکلات مردم را می تواند حل کند.
* عملکرد رسانه ها را در فضای انتخابات چگونه ارزیابی می کنید ، این دستگاه ها چگونه می توانند در بالابردن مشارکت حداکثری مردم تاثیر گذار باشند؟
- ما این موضوع را بررسی کرده ایم. حالت بدبینانه این است که اگر کسانی به این نتیجه رسیده باشند که حضور فوق العاده مردم پای صندوق های رای نتیجه مطلوب آنان را حاصل نمی کند، خیلی تلاش نخواهند کرد که همه مردم پای صندوق های رای حاضر شوند. آنها فکر می کنند عده ای از مردم با انگیزه های سازماندهی شده یا دستوری و یا احساس وظیفه شرعی رای می دهند که همین مقدار شاید برای پیروزی شان کافی باشد.
حضور حداکثری مردم در انتخابات به طور طبیعی پایداری نظام را به دنبال خواهد داشت حال چه ما پیروز میدان شویم چه رقیبمان |
شاید تحلیل برخی این باشد که بالاخره این انتخابات ، انتخابات میاندوره ای است و رئیس جمهوری که چهار سال کار کرده ، چهار سال دیگر نیز مردم وی را انتخاب می کنند لذا خیلی لازم نیست به هیجانات دامن بزنیم ، حال آنکه این موضوع اشتباه است و قانون اساسی به مردم این اجازه را داده است که عملکرد مسئولان اجرایی را بررسی کنند والا دوره انتخابات ریاست جمهوری می توانست 8 ساله باشد.
شاید انتخاب رئیس جمهوری جدید پس از پایان چهار سال یک تجربه جدید در جمهوری اسلامی و اثبات مردم سالاری نظام باشد که اگر رئیس جمهوری در برخی عرصه ها مشکل ایجاد کرد، به گونه ای که حتی جناح راست هم منکر آن نیست، تغییر یابد.
هنگامی که که دولتی به خودش اجازه می دهد که در وسط دوره ریاست جمهوری نصف کابینه اش را به دلیل عدم کارآیی تغییر دهد، قانون اساسی نیز این امکان را به مردم داده است که رئیس جمهور دیگری را برگزینند. لذا درست نیست که افرادی بخواهند ، موضوعی غیر از این را به مردم القاء کنند.
اگر بیش از 32 میلیون نفر در انتخابات شرکت کنند احتمال تغییر شرایط موجود ورای نیاوردن آقای احمدی نژاد بالای 65 درصد است و اما اگر زیر 27 میلیون نفر پای صندوق های رای حاضر شوند احتمال تغییر وی زیر 35 درصد است |
- بر رسی های صورت گرفته نشان می دهداگر بیش از 32 میلیون نفر در انتخابات شرکت کنند احتمال تغییر شرایط موجود ورای نیاوردن آقای احمدی نژاد بالای 65 درصد است و اما اگر زیر 27 میلیون نفر پای صندوق های رای حاضر شوند احتمال تغییر وی زیر 35 درصد است. لذا مردم باید دقت کنند که فقط5 میلیون نفر شرکت کننده بیشتر می تواند احتمال تغییر را 2 برابر کند.البته ما فقط نمی خواهیم بگوئیم همین 5 میلیون نفر بلکه ما تلاش می کنیم که بالای 32 میلیون نفر هم در انتخابات شرکت کنند.
برای حضور گسترده مردم در صحنه اقداماتی لازم است . بخشی تبلیغات عمومی جامعه است که به دلیل اینکه بیشتر این امکانات در دست دولت و نظام است زیاد فعال نیست وبه اصطلاح فضا سرد است. واقعیت این است که اکثر روزنامه ها و رسانه ملی در اختیارمانیست و در این بخش ها ما خیلی نمی توانیم فعالیت چشمگیری داشته باشیم.
بخش دیگر کار این است که به مردم برنامه ای را اعلام کنیم که حاوی مطالبات آنان باشد تا بخش خاموش جامعه نیز به صحنه بیایند. این خوب نیست که اگر در سال 84 قریب 18 میلیون نفر از واجدین شرایط در انتخابات شرکت نکردند این رقم در انتخابات دهم بیشتر شود.
اگر بتوان مطالبات این بخش از جامعه که احساس می کنند شرکت کردن در انتخابات خیلی چیزی را تغییر نمی دهد و یا به آنها القاء می شود که نتیجه از قبل تعیین شده و یا اینکه رئیس جمهور خیلی اختیار ندارد و تنها یک تدارکاتچی است ، را تغییر داد آنگاه در بالا بردن مشارکت تاثیر گذار خواهد بود.
واقعیت امر این است که اختیارات رئیس جمهور گسترده است به شرط اینکه برنامه و اراده کار داشته باشد و بداند چه می کند |
نباید القاء شود که همه چیز در اختیار دولت و حکومت است. این یک سود دوجانبه را هم برای برخی که خواهان حفظ وضع موجود هستند و هم برای دشمنان ما که می خواهند بگویند دموکراسی ما یک دموکراسی ظاهری و بدون خاصیت است ، دربردارد. درحالی که می توان این وضعیت را مغتنم شمرد و شرایط انتخابات را وسیله ای برای تغییراتی در جهت مطالبات مردم قرار داد.
بخش دیگری از کار مربوط به مسائل اجرایی انتخابات است به گونه ای که به هر میزان مردم شاهد صحت انتخابات در حفاظت از آراء ، بی طرفی مسئولان اجرایی ، هیئت های نظارت و شورای نگهبان باشند ، برای حضور در انتخابات بیشتر ترغیب می شوند.
دستگاه های رسمی و کسانی که می خواهند اعتبارشان حفظ شود باید خیلی محتاط باشند چراکه این انتخابات به هر حال به هر نتیجه ای که برسد پس از انتخابات همه این بیانیه ها و نظریاتی که اعلام می شود مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. اگر مردم احساس کنند که این نظر سنجی های رسمی یا نیمه رسمی در حقیقت نظرسازی است ، تاثیرات منفی دامنگیر نظرسازها خواهد شد.
طبیعی است و همه حق دارند که بگویند کاندیدای مورد حمایت ما رای اول را دارد این امری عادی است و جزو مبارزات انتخاباتی محسوب می شود ولی باید نتیجه را بعدا مشاهده کرد.
* به نظر شما آیا حضور دو کاندیدا از جبهه اصلاحات در انتخابات آتی به ضرر اصلاح طلبان نیست؟
- در شرایط فعلی خیر، بلکه به نفع اصلاح طلبان است. اگر یک طرف را جریان حامی احمدی نژاد فرض کنیم که به همه امور دسترسی دارد ، طرف مقابل تریبونی برای صحبت در اختیار ندارد. حضور دو کاندیدای نیروهای اصلاح طلب که منتقد شرایط موجود هستند این امکان را می دهد که از امکانات و وقت بیشتری برای سخنرانی ها استفاده کنند . این خوداز جمله مواردی است که جریان اصلاح طلبی را در مقابل آنهایی که خواهان تغییر شرایط موجود نیستند،می تواند تقویت کند.
مسئله دومی که باید به آن توجه داشت این است که این دو کاندیدا به گونه ای نیستند که همه آراء شان مشترک باشد بخشی از این آراء سیاسی است که می تواند مشترک باشد ولی بخشی از آن نیز اختصاصی است که یا به دلایل انگیزه های شخصی و یا قومی و محلی است.
ما این تجربه را در انتخابات گذشته داریم که برخی از کاندیداهایی که خود صاحب رای بودند وقتی خواستند آراء خود را به کاندیدای دیگری منتقل کنند، مردم این کار را نکردند. لذا اینگونه نیست که رای جامعه ما کاملا معنا دار و سیاسی باشد.
نکته سوم این است که حضور دو کاندیدای اصلاح طلب در فعال کردن ستادهای انتخاباتی و دلگرم کردن مردم نقش بیشتری دارد یعنی اگر کروبی و میرحسین خاطر جمع شوند که تنها گزینه مقابل احمدی نژاد هستند و مردم هم از دولت و شرایط موجود ناراحت هستند و همه به آنان رای خواهند داد و گروه های سیاسی نیز از آنان حمایت خواهند کرد ، فعالیت کاندیدا وستاد برای پاسخگویی به مطالبات که اصلی ترین انگیزه شرکت مردم است، کافی نخواهد بود لذا در شرایط فعلی به دلیل رقابت داخلی اصلاح طلبان ، همه ستادها و کاندیداها تلاش می کنند تا مردم را پای صندوق های رای بیاورند و این امر می تواند یکی از تقویت کننده های آراء جبهه اصلاحات باشد و بنده با جدیت معتقدم این بهترین شرایطی است که می تواند سبد آراء اصلاح طلبان را قوی تر کند.
* به نظر شما انتخابات تک مرحله ای خواهد بود یا دو مرحله ای و تصور می کنید کدامیک از این حالتها به نفع اصلاح طلبان خواهد بود؟
- ما دنبال پیش بینی نیستیم مادر این مرحله دنبال رای سازی هستیم نه پیش بینی و می خواهیم به مردم بگوئیم که به کروبی رای بدهند. در حال حاضر مجموعه ای از شرایط سیاسی ، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را شاهدیم که برای بخشی از جامعه ایده آل نیست و ما تلاش می کنیم تا شرایط ممکن بهتری را برای مردم ترسیم کنیم .
ما می خواهیم به مردم بگوئیم که اگر در شرایط نامساعد اقتصادی به سر می بریم و تا کنون سه الی چهار قطعنامه علیه ما صادر شده که در امور و مسائل روزمره ما تاثیرگذار است واگر وضعیت ما اینگونه است که از سوی چند کشور حاشیه خلیج فارس تحقیر می شویم و آنان حضور خود در مسابقات را منوط به حذف نام خلیج فارس می کنند و ما هم بی سر و صدا این کار را می کنیم و تنها به نصب آرم جمهوری اسلامی ایران اکتفا می کنیم واگر اساتید و دانشجویان ما یا اخراج و یا ستاره دار می شوند ، با همین شرایط و امکاناتی که در دست داریم می توانیم شرایط بهتری را در ایران ایجاد کنیم.
ما می خواهیم به مردم بگوئیم که با همه اتلاف منابع و شرایط اقتصادی موجود، می توان شرایط را تغییر داد و آن را بهبود بخشید لذا اینگونه ایده ها مردم را برای حضور پای صندوق های رای انگیزه دار می کند.
امید همه این است که وقتی تلاش می کنند ، بهترین نتیجه را به دست آورند و بهترین نتیجه برای ما این است که در دور اول کاندیدای ما برنده انتخابات شوند. اما شاید آنچه که در واقعیت اتفاق می افتد این باشد که ما نتوانیم پیام خود را به مردم برسانیم و یا آنان این پیام را در حد توانایی های ما ندانند و یا باور نکنند و یا احیانا اجرای انتخابات شرایط قابل قبولی نداشته باشد بنابراین خیلی نیروی خود را بر این امر نمی گذاریم که پیش بینی را برای خود امر مهمی کنیم.
همه تلاش ما روی سازندگی آن چیزی است که در فکرمان است و آنچه را که می خواهیم تولید بشود را دنبال می کنیم.
* آیا کروبی برنامه های مهمی برای حل مواردی را که شما بحران می دانید ، در دست دارد ؟
- قطعا ، ما در زمینه مسائل اقتصادی، سیاست خارجی ، مسائل فرهنگی و اجتماعی برنامه گسترده ای داریم و آنها را مطابق با شرایط موجود پیش بینی کرده ایم.در زمینه مسائل اقتصادی تیمی که از قبل کار مفصلی را در خصوص تغییر شرایط اقتصادی کشور انجام داده اند ، به کار خود ادامه می دهند.
در شرایط حاضر دو دیدگاه در میان صاحب نظران اقتصادی کشور وجود دارد عده ای آنقدر شرایط را در این چهار سال در جهت توسعه اقتصادی ناگوار می دانند که هیچ امیدی به تغییر ندارند و می گویند که شاید بهتر باشد اصلاح طلبان وارد این گود نشوند ولی دوستانی که با آقای نجفی کار کرده اند معتقدند با این شرایط ، از هر جا آغاز کنیم قابل اصلاح است و می شود ریل مملکت را به سوی برنامه ریزی ، و اجرای برنامه های پنج ساله و سند چشم انداز پیش برد و به تبع آن گرفتاریها به تدریج مرتفع کرد.
تیمی که با آقای نجفی در خصوص مسائل اقتصادی کشور کار می کنند متجاوز از 40 الی 50 نفر از اقتصاد دانان و جامعه شناسان هستند و برنامه های مرحله ای در زمانبندی های ویژه را پیش بینی کرده اند که در همین هفته کلیت این برنامه توسط آقای نجفی اعلام خواهد شد.
مثلادر خصوص مسائل هسته ای که شاید یکی از مسائل شاخص ما باشد برنامه این است که باید در هر حدی که به تکنولوژی سوخت هسته ای دست یافته ایم ، از این پس برنامه را بر اساس دسترسی به نیروگاه های هسته ای قرار دهیم و باید به دنیا اطمینان دادکه برای ما اصل مسئله نیروگاه های هسته ای است و تلاش می کنیم تا نیروگاه های نسل جدید را بسازیم.
در زمینه مسائل اقتصادی هم فکر می کنیم اگر محور برنامه ها را توسعه قرار دهیم و با همان اهدافی که در سند چشم انداز پیش بینی شده گام برداریم کشور به ریل توسعه بازمی گردد . در این خصوص هم می توان قدم های عاجلی برداشت. ما متکی به کار جمعی و کارشناسانه هستیم و خوشبختانه کروبی این ظرفیت را دارد که به کار جمعی تن بدهد و این از افتخارات ستاد و شخص کروبی است.
در ستاد آقای کروبی به جای تکیه بر مسائل فردی اشخاص و اینکه فردی خوب لباس می پوشد یا بد، کوتاه است یا بلند، چه رنگ و چه ویژگی دیگری دارد، به موضوع تعمیق کار کارشناسانه و مطالعه شرایط و نیازهای کشور پرداخته می شود. باید مردم را به سمت برنامه ها به طور شفاف سوق دهیم و به طور واضح به مردم بگوئیم که چه کاری را برای اداره جامعه در دست داریم تا مردم با چشم باز و بدور از هیجانات انتخاب کنند.
اگر ما بخواهیم به هیجانات عاطفی متکی باشیم بالاخره کسی می آید و در آن هیجانات قدمی از ما فراتر برمی دارد ما باید به دنبال کار تیمی و برنامه ای مشخص باشیم و این تلاش مجموعه ای است که حول محور کروبی جمع شده اند و خصلت مهم آنان تن دادن به این رویه در اداره کشوراست.
باید کارشناسان به روز و با سواد کشور را با هر مشربی جمع کرده و در برنامه ریزی های شفاف به نتیجه برسیم و مردم هم نتیجه آن را ببینند.
* مهمترین برنامه کروبی در بخش اقتصادی چیست؟
- واقعیت ان است که ما در کشور برنامه کم نداریم و آنچه که باعث وضعیت فعلی شده عمل نکردن وانحراف از برنامه است .اگر بتوانیم ریل کشور را به سمت سند چشم انداز و برنامه پنج ساله برگردانیم ، کار بسیار موفقی انجام داده ایم.
.... ادامه دارد.