معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه امروز شنبه در پایان نشست کمیته مقدماتی بازنگری کنفرانس 2010 معاهده اشاعه اتمی در نیویورک از مواضع انگلیس و فرانسه در قبال ان.پی.تی انتقاد کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دفتر مطبوعاتی ابران در سازمان ملل متحد، سید محمد علی حسینی، معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه امروز در پایان نشست کمیته مقدماتی بازنگری کنفرانس 2010 معاهده اشاعه اتمی در نیویورک اظهار داشت: حصول اتفاق نظر در میان اعضای گروه کشورهای عدم تعهد، یکی از نتایج قابل توجه این اجلاس بود.

 وی افزود: کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در سایه این موفقیت خواهند توانست با قدرت، وحدت نظر و تاثیر گذاری هرچه بیشتر خود را آماده شرکت در کنفرانس بازنگری عدم اشاعه در سال 2010 نمایند.

معاون وزیر خارجه کشورمان با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در تمامی جلسات این کمیته حضور فعال داشت و در تمامی جلسات درباره کلیه مباحث دستور کار و قابل توجه در جامعه جهانی، صاحب نظر بود اظهار داشت هیات نمایندگی کشورمان در مجموع 8 سخنرانی در این اجلاس ایراد کرده و 7 مقاله کاری را نیز در حوزه های مختلف ارائه نمود که به عنوان سند اجلاس ثبت گردیدند.

حسینی گفت: یکی از نتایج این نشست، تصویب دستور کار کلی اجلاس سال 2010 کنفرانس بازنگری عدم اشاعه بود.

وی افزود: با عنایت به اینکه کشورهای مختلف شرکت کننده در اجلاس هر کدام سعی داشتند مواضع خود را مطرح نمایند، رسیدن به اجماع نظر دشوار می‌نمود، اما با این حال جمهوری اسلامی ایران در کنار کشورهای عضو عدم تعهد و نیز کشورهای درحال توسعه توانستند مواضع مورد نظر خویش را مطرح و پیگیری نمایند.

حسینی در ادامه  اضافه نمود: یکی از موفقیت‌های این گروه از کشورها، این بود که توانستند در خصوص تعهد کشورهای دارنده تسلیحات اتمی به عدم اشاعه و خلع سلاح، عدم پایبندی برخی از این کشورها به تعهدات معاهده ای خود و نیز در خصوص رفع محدودیت ها در استفاده صلح آمیز از فناوری هسته ای به موضع واحدی برسند.

معاون وزیر امور خارجه گفت: معاهده عدم اشاعه (NPT) علی رغم برخی نواقص ، تنها معاهده موجود جهانی است که کشورها برای اجرای تعهدات خود باید به تمامی مفاد آن عمل نمایند اما برخی کشورهای غربی دارای تسلیحات هسته‌ای، بویژه فرانسه و انگلیس، در این رابطه رویکردی غیر سازنده داشتند و مسایل و مواضعی را دنبال می‌کردند که منطبق بر واقعیات موجود جهانی نبود و با خواسته کلی کشورهای درحال توسعه و اعضای جنبش عدم تعهد و همچنین اکثریت اعضای شرکت کننده در اجلاس برای بهره مندی از فناوری صلح آمیز هسته‌ای همخوانی نداشت.

وی نقطه نظرات این دسته از کشورهای صاحب سلاح هسته‌ای را مغایر ان پی تی و به گونه‌ای دانست که اگر در دستور کار کنفرانس 2010 قرار می‌گرفت، در واقع به شکل گیری نوعی انحصار فنآوری هسته‌ای نزد برخی کشورها منجر می‌شد و مانع بهره مندی دیگر کشورها از مزایای صلح آمیز انرژی هسته‌ای می گردید که نه از نظر منطقی و نه از نظر اصولی مدنظر پیمان عدم اشاعه نبوده و نیست.

حسینی گفت: اگر کشورهای غربی یاد شده موفق می‌شدند نظرات غیر سازنده، غیر منطقی و غیر اصولی خود در این باره را تحمیل کنند، در حقیقت دیگر هیچ کشوری نمی‌توانست در آینده از مزایای فناوری هسته‌ای صلح آمیز بهره مند شود.

وی با اشاره به اینکه چنین خواسته ای نه به نفع جامعه جهانی بود، نه به نفع کشورهای درحال توسعه و نه بطور کلی در راستای منافع بشریت بود اضافه کرد: عقل و منطق ایجاب می‌کند آحاد جامعه بشری بتوانند از مزایای فناوری هسته‌ای صلح آمیز به نفع بشریت استفاده کنند.

معاون وزیر خارجه ایران از اینکه اجلاس یاد شده به دلیل مخالفت برخی از کشورهای دارنده سلاح هسته ای بویژه فرانسه و انگلیس نتوانست توصیه های نهائی خود را برای کنفرانس 2010 بازنگری عدم اشاعه با اجماع تمامی اعضاء ارائه نماید، ابراز تاسف کرد ودرعین حال ابراز امیدواری نمود که این دسته از کشورها در کنفرانس بازنگری 2010 درمقابل خواسته های جامعه جهانی مقاومت ننمایند تا این کنفرانس بتواند نتایج قابل قبولی برای بشریت داشته باشد.