معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری با تشریح عملکرد دولت در اجرای بودجه 87 و برنامه چهارم توسعه اعلام کرد برای نخستین بار در تاریخ بودجه ریزی ایران لایحه بودجه 89 کل کشور به صورت الکترونیکی تدوین خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، رحیم ممبینی امروز سه شنبه در جمع خبرنگاران سه موضوع گزارش عملکرد بودجه سال 87، مقایسه عملکرد برنامه پنج ساله سوم و چهارم توسعه و همچنین چگونگی اجرای بودجه سال 88 را تشریح کرد.

گزارش عملکرد بودجه سال 87

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری با اشاره به بسته شدن بودجه سال 87، گفت: این بودجه هم در معاونت برنامه ریزی و هم در خزانه، بدون اعتبارات مربوط به واردات بنزین و شفاف سازی 711.5 هزار میلیارد ریال منابع مصوب بوده است که ترکیب آنها عبارت است از: 338 هزار و 750 میلیارد ریال درآمد اعم از مالیاتی، انحصارات دولت و سود سهام شرکتهای دولتی.

وی رقم کل واگذاری دارایی های سرمایه ای در سال 87 را حدود 150 هزار میلیارد ریال، دارایی های مالی را 222هزار و 800 میلیارد ریال که مجموعا 711 هزارو 500 میلیارد ریال را در برمی گیرد، اعلام و بیان کرد: درآمدها نیز شامل 379 هزارو 400 میلیارد ریال بوده؛ یعنی 12 درصد بیش از رقم مصوب بوده است.

به گفته ممبینی واگذاری دارایی های سرمایه ای که اساس آن فروش نفت خام است، در سال 87 معادل 147 هزارو 850 میلیارد ریال بوده است؛ یعنی 98.6 درصد  درآمدهای نفتی کاملا وصول شده، اما این تحقق در سایر درآمدها کمتر بوده است.

وی در مورد عملکرد دارایی های مالی (حساب ذخیره ارزی و فروش دارایی ها نیز) اظهارداشت: 193 هزارو 200 میلیارد ریال این عملکرد یعنی 86.7 درصد وصول شده است.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه در مجموع 720 هزارو 450 میلیارد ریال در کلان یعنی 1.2 درصد افزایش وصول درآمد داشتیم، تصریح کرد: از رقم 71 هزارو 150 میلیارد تومان، 30 هزارو 610 میلیارد تومان منابع نفتی و 40 هزارو 500 میلیارد تومان منابع غیر نفتی بوده است. به عبارت دیگر، 43 درصد درآمد نفتی و 57 درصد درآمدهای غیر نفتی بوده است.

وی با اعلام اینکه درآمدهای غیر نفتی بودجه سال 87 بهبود داشته است، از وصول 100 درصد درآمدهای نفتی به دلیل فروش نفت خبرداد و گفت: 57 درصد مصوب بودجه از این محل وصول شده و در بخش درآمدهای غیر نفتی نیز تقریبا رقم مصوب وصول شده است.

ممبینی با اشاره به اینکه در مورد مصارف بودجه 87 نیز یک رقم مصوب و یک عملکرد ناشی از اصلاح قانون بودجه داریم، افزود: رقم هزینه ای مصوب 43 هزارو 100 میلیارد تومان با اصلاحیه 48 هزارو 170 میلیارد تومان شد.

وی ادامه داد: هزینه های عمرانی 24 هزارو 45 میلیارد تومان بوده که با اصلاحیه و احتساب اعتبارات حوادث غیر مترقبه به 20 هزارو 600 میلیارد تومان رسیده است.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری همچنین بیان کرد: رقم مصارف مالی در سال 87 معادل 3 هزارو 580 میلیارد تومان بوده که پس از اصلاحیه 2 هزارو 380 میلیارد تومان( پرداخت تعهدات داخلی و خارجی) شده است.

به گفته وی در مجموع عملکرد بودجه 99.9 درصد بوده ، یعنی 100 درصد تخصیصها انجام شده است، عملکرد تخصیصها و هزینه ها نیز 100 درصد، عملکرد مالی و تعهدات داخلی و خارجی 100 درصد و عمرانی ها حدود 85 درصد بوده است.

ممبینی خاطرنشان کرد: در شاخصهای بودجه و مالی هر میزان که حجم اعتبارات جاری کمتر باشد، بهتر است و هر میزان که اعتبارات عمرانی به نقطه تعادل که ناشی از ظرفیتهای اجرایی و پیمانکاری است، برسد، بهتر است.

مقایسه عملکرد برنامه سوم و چهارم 

وی با بیان اینکه رقم بودجه مصوب عمرانی و عملکرد آن در دوره سالهای 84 ( آغاز اجرای برنامه پنج ساله چهارم) تا پایان سال 87 از رشد نسبتا خوبی برخوردار بوده است، تصریح کرد: در این دوره مجموع رقم مصوب عمرانی 69 هزارو 850 میلیارد تومان بوده که عملکرد آن به حدود 61 هزار میلیارد تومان رسیده است که متوسط تخصیص آن نیز 87 درصد گزارش شده است.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری تصریح کرد: دوره مذکور در مقایسه با بودجه مصوب عمرانی و عملکرد دوره سالهای 80 تا 83 عبارت بوده است از: 27 هزارو 650 میلیارد تومان رقم مصوب و 20 هزارو 310 میلیارد تومان رقم عملکرد.

به گفته وی اعتبارات عمرانی قانون بودجه به 4 امور عمومی، رفاعی- امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و امور متفرقه تقسیم می شود، بیان کرد: بیشترین جهت گیری اعتبارات عمرانی در امور اقتصادی یعنی فصل آب، حمل و نقل، انرژی، کشاورزی، منابع طبیعی و روستایی بوده است.

ممبینی از 3.7 برابر شدن اعتبارات عمرانی بودجه سال 87 نسبت به بودجه سال 83 خبرداد و اعلام کرد: کمترین نسبت به امور عمومی و اجتماعی با 7.1 درصد که عمدتا مربوط به ساختمان سازی های دولتی می شود، باز می گردد.

وی متوسط رشد اعتبارات جاری دوره سالهای 80 تا 83 به قیمت جاری را 37.8 درصد اعلام کرد و با بیان اینکه این رقم به قیمت جاری در دوره سالهای 84 تا 88 به 12.4 درصد  رسیده است، عنوان کرد: در بخش عمرانی نیز در دوره 80 تا 83 رشد 23.3 درصد و در سالهای 84 تا 88 رشد 18.4 درصد را شاهد بوده ایم.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری نسبت اعتبارات جاری به کل منابع در دوره سالهای 80 تا 83 را 77.6 درصد ذکر کرد و با اشاره به اینکه حجم اعتبارات در بخش عمرانی نسبت به کل 24.9 درصد بوده است، گفت: به قیمت ثابت رشد جاری اعتبارات در همین دوره 11.6 درصد بوده است، اما در دوره سالهای 84 تا 88 رشد جاری اعتبارات به قیمت ثابت 3.6- درصد (رشد متوسط دوره) بوده است.

وی حجم اعتبارات عمرانی به قیمت ثابت بودجه سالهای 80 تا 83 را منفی 1.2درصد، حجم اعتبارات جاری را 74.7 درصد، حجم اعتبارات عمرانی به کل به قیمت ثابت را 25.3 درصد و به ترتیب این اعتبارات را بین سالهای 84 تا 88  حدود 6.8 درصد، 66 و 34 درصد اعلام کرد.

ممبینی همچنین نسبت درآمدهای مالیاتی به کل منابع سالهای 79 تا 83 را 28 درصد و در انتهای سال 87 را 31.1 درصد عنوان و نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی در برنامه سوم را به طور متوسط 6 درصد و در برنامه چهارم را 7.3- درصد ذکر کرد.

وی نسبت منابع حاصل از نفت به کل منابع برنامه سوم را 60 درصد و برنامه چهارم را 50.2 درصد، نسبت درآمدهای غیر نفتی به هزینه های جاری برنامه سوم را به طور متوسط 47.6 درصد و در برنامه چهارم را 47.3 درصد و همچنین نسبت اعتبارات عمرانی به کل بودجه در برنامه سوم را 19.4 و در برنامه چهارم را 25.5 درصد اعلام کرد.

اجرای بودجه سال 88

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری با تاکید مجدد بر اینکه بودجه سال 88 با عدم تراز ابلاغ شد ومصارف 8500 میلیارد تومان بیش از منابع  بود، بیان کرد: قانون گذار در بند 60 ماده واحده بودجه سال 88 دولت را مکلف کرد که جداول پیوست قانون را به هنگام ابلاغ اعتبارات ملی و استانی تا سقف مذبور ابلاغ نماید.

وی ادامه داد: در بند 60 از یک سو مطرح شده که از محل عدم تخصیص ضمن اجرای بودجه و یک سو جداول پیوست قانون ذکر شده است، بنابراین نمی توانستیم آنچه را که مجلس به دولت ابلاغ کرد را به دستگاههای ملی و استانی ابلاغ نمائیم، یعنی باید رقم 8500 میلیارد تومان را کم و سپس بودجه را ابلاغ می کردیم اما با این حال موظف به چاپ قانون بودجه بودیم.

ممبینی از تدوین ضوابط اجرایی بودجه سال 88 به سه شکل  ضوابط اجرایی مالی، ضوابط اجرایی مربوط به قانون مدیریت خدمات کشوری و دستور العملی در مورد صرفه جویی در راستای اجرای اصلاح الگوی مصرف ( که در حال تهیه است) خبرداد و با اشاره به ابلاغ اعتبار بودجه در 16 اردیبهشت ماه جاری، گفت: تا قبل از این تاریخ به طور عام تخصیصی صورت نگرفته بود.

وی ادامه داد: تنها خزانه برای مصارف جاری جهت پرداخت حقوق و مزایا تن خواه پرداخت کرد و چند مورد ضروری همچون یارانه کالاهای اساسی برای خرید غلات به صورت علی الحساب این پرداختها انجام شده است.

ممبینی با تاکید بر اینکه هیچگونه پرداختی در بخش عمرانی نداشته ایم و تنها دو مورد برای "مراسم حرم امام و تجهیزات مکانیزاسیون برگزاری انتخابات" صورت گرفته است، از تشکیل کمیته تخصیص بودجه خبرداد و گفت: طی چند روز آینده تخصیص سه ماه بودجه دستگاهها ابلاغ می شود.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری اضافه کرد: تخصیص حقوق و مزایا 25 درصد، بخش سایر حدود 18 درصد، اما در بخش استانها پرداختها بیشتر شده است، در بخش عمرانی نیز برای مناطق سردسیر 25 درصد و سایر مناطق 20 درصد اعتبار در نظرگرفته شده است.

تدوین الکترونیکی بودجه 89

وی از افزایش تخصیصهای عمرانی خبرداد و با بیان اینکه برای اولین بار مبادله موافقت نامه های بودجه به صورت سیستم الکترونیکی انجام خواهد شد، تصریح کرد: برای تهیه لایحه بودجه سال 89 سیستم الکترونیکی تا پایان مردادماه سال جاری آماده می شود و این لایحه در این سیستم تدوین خواهد شد.

ممبینی بر ادامه روند بودجه ریزی عملیاتی برای بودجه های سالهای آتی تاکید وگفت: برای تهیه بودجه های سنواتی جهت گیری ها و راهبردهایی مشخص شدهاست.

وی ادامه داد: برای بودجه 88 این راهبردها به 8 راهبرد در نظر گرفته شده است که سه راهبرد اصلی آن  به بخش مصارف و منابع یعنی کاهش وابستگی به نفت، نگاه انقباضی به مصارف و نگاه انبساطی به منابع باز می گردد.

وی با بیان اینکه سهم درآمدهای غیر نفتی لایحه بودجه سال 88 دولت را به 68 درصد افزایش و سهم درآمدهای نفتی را به 32 درصد کاهش دادیم، عنوان کرد: در قانون بودجه نسبت به کل منابع وابستگی به نفت حدود 32 درصد است و 97 درصد هزینه های جاری در قانون بودجه از منابع غیر نفتی است.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه در مورد مصارف هزینه ای نگاه انقباضی است، گفت: رشد مصارف هزینه ای پس از کسر اعتبارات قانون خدمات کشوری 1 درصد است و دولت مصمم است افزایش هزینه های جاری را کنترل کند.

وی از افزایش بودجه آموزش و پرورش در قانون بودجه به میزان 25 درصد و بهداشت و درمان بیش از 30 درصد و افزایش بودجه های فرهنگی و تقویت بیمه ها خبرداد  و گفت: اعتبارات عمرانی با 26 هزارو 500 میلیارد تومان در لایحه با نگاهی انبساطی دیده شده بود که در قانون مصوب به 28 هزارو 500 میلیارد تومان رسید.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری بیان کرد: قانون گذار دولت را مکلف کرده است که رقم 8500 میلیارد تومان کاهش را از محل اعتبارات هزینه ای، عمرانی و ملی وردیفهای متفرقه انجام دهد و در عین حال، محدودیتهایی را تعیین کرده است که هر کاهش عمرانی به جز طرحهایی که اتمام آنها سال 88 است که در پیوست قانون است، بقیه به صورت یکسان کاهش یابد.

به گفته ممبینی میزان کاهش هزینه ای بودجه در مجموع 2 هزارو 30 میلیارد تومان و عمرانی 6 هزارو 470 میلیارد تومان است و در ابلاغیه اعتبار بودجه عمرانی ها 22 هزار میلیارد تومان است.

وی با تاکید بر اینکه مصارف مالی را نیز کاهش نداده ایم زیرا باید به تعهدات عمل شود، بیان کرد: یکهزارو 90 میلیارد تومان مربوط به کالاهای اساسی، 80 میلیارد تومان مربوط به استانها و 860 میلیارد تومان مربوط به بودجه دستگاههای ملی است.

ممبینی با اشاره به کاهش بودجه یارانه کالاهای اساسی در مجلس، عنوان کرد: 930 میلیارد تومان نیز از بودجه طرح تحول اقتصادی کاهش یافت و 1100 میلیارد تومان نیز از سایر دستگاهها به صورت اقتضایی کم کردیم.

معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری با بیان اینکه 52 هزار میلیارد تومان از 59 هزار میلیارد تومان از اعتبارات جاری پرداختها است، بیان کرد: ارائه لایحه متمم برای بودجه های جاری به مصلحت نیست، اما امسال با مشکل اصلاحیه بودجه مواجه هستیم و باید برای بودجه عمرانی فکری کرد.

وی خاطرنشان کرد: دستگاههایی که اعتباراتشان به صورت اقتضایی کاهش یافته است، نسبت به لایحه بودجه اعتباری از آنها کم نشده، بلکه این دستگاهها نسبت به لایحه با افزایش اعتبار مواجه هستند.

ممبینی تاکید کرد: اعتبارات کاهش یافته 124 دستگاه به صورت کار کارشناسی بوده و مشکلی برای این دستگاهها ایجاد نخواهد شد، زیرا ارقام بودجه آنها از ارقام لایحه بودجه بیشتر است.

ممبینی در پاسخ به برخی انتقاداتی که نسبت به کاهش بودجه های دستگاههای فرهنگی صورت گرفته است، گفت: بودجه فرهنگی دستگاههای غیر دولتی بعضا نسبت به سال گذشته 2 یا 3 برابر شده است.

وی از افزایش 10 درصدی اعتبارات دستگاههای نظارتی در سال 88 نسبت به سال گذشته خبرداد و در پاسخ به این سئوال که چرا نام دستگاههایی همچون معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری در لیست دستگاههایی که اعتباراتشان کاهش یافته است، درج نشده است، گفت: اعتبارات نهاد ریاست جمهوری  و معاونت مذکور در سال 88 نسبت به سال 87 منفی است.

بودجه آموزش و پرورش و بازنشستگان

وی با اشاره به اینکه آموزش و پرورش 90هزار نفر از نیروهای خود را بازنشسته پیش از موعد کرده است،  اظهار امیدواری کرد که مشکلی به عنوان حقوق و مطالبات در سال 88 برای این دستگاه ایجاد نشود.

وی با تاکید بر اینکه در عملکرد بودجه سال 87 در پرداخت مطالبات توفیق یافتیم، افزود: هم اکنون وزارت آموزش و پرورش با موضوعی به نام مطالبات مواجه نیست، اما آموزش و پرورش اعلام کرده است که اگر هنوز مناطق و نواحی از آموزش و پرورش دارای معوقه و طلبی هستند، اعلام کنند تا پرداختهای آنها انجام شود، کما اینکه مشکلی در پرداخت آنها نیست.

وی از پرداخت مطالبات فرهنگیان تا پایان سال 87 خبرداد و افزود: مطالبات سالهای 79 و بقیه سالها نیز چه به صورت نقدی و چه از طریق واگذاری سهام پرداخت شده است.