كنكور يكي از معضلات جامعه امروز ماست كه با نزديك شدن به زمان برگزاري آن ، اين معضل بيش از پيش خود نمايي مي كند .كنكور براي همه ما واژه اي آشناست ، همه كساني كه درمسابقه نفسگير كنكور شركت كرده اند ، روزي را كه به دكه روزنامه فروشي رفته اند و بر لرزش دستها غلبه كرده و زير لب از آنكه به آن اعتقاد داشته طلب استمداد كرده و روزنامه را گشوده اند، را فراموش نمي كنند .
امروزه روند رو به افزايش تعداد متقاضيان ورود به دانشگاهها خصوصا در سالهاي اخير بحث كنكور را به يك معضل اجتماعي كه ابعاد گسترده اي دارد تبديل كرده است.
هر سال حدود 2 ميليون نفر در آزمون سراسري دانشگاههاي دولتي شركت مي كنند كه از اين تعداد قريب به يكصدو پنجاه هزار نفر انتخاب شدگان نهايي خواهند بود و حدود يك ميليون و هفتصد هزار نفر مردود مي شوند، اين در حالي است كه تعداد كثيري در نهايت بايد خانه نشين شده و بسياري از روياها و آرزوهاي شيرين خود را از بين ببرند .
هر ساله شمار داوطلبان كنكور افزايش و در مقابل شمار پذيرفته شدگان كاهش مي يابد و اين سئوال مطرح است كه چرا در حالي كه در بسياري از كشورهاي پيشرفته دنيا دانشگاهها و مراكز آموزش عالي به انواع شگردهاي تبليغاتي براي جلب دانشجو اقدام مي كنند در كشور م اهر ساله درهاي دانشگاه بر روي تعداد كثيري از جوانان كه با اميد بسيار قدم در اين راه گذاشته اند بسته مي شود.
حديث پازوكي كه امسال دوره پيش دانشگاهي را پشت سر گذاشته و براي اولين بار در كنكور سراسري شركت مي كند مي گويد : كنكور به صورت يك آزمون تستي براي قياس علمي دانش آموزان كه قصد ورود به دانشگاه را دارد منطقي نيست ، چراكه نمي توان به درستي سطح علمي دانش آموزان را به اين طريق سنجيد.
وي ادامه مي دهد : عده اي معتقدند كه شركت در كلاس هاي تقويتي مي تواند تا حد بسياري از ميزان استرس و اضطراب بكاهد اما در حقيقت حجم كلاس هاي كنكور علاوه بر اينكه باعث ايجاد بلاتكليفي و سردرگمي دانش آموزان مي شود به نوعي استرس و اضطراب را در بين آنان تقويت مي كند.
وي تصريح مي كند : علاوه بر انتظارات والدين مبني قبولي فرزندانشان در كنكور در كشور ما فردي بدون تحصيلات دانشگاهي قابل پذيرش در هيچ سطوحي در جامعه نيست و همه چيز در داشتن مدرك دانشگاهي خلاصه مي شود.
مريم رهنما نيز كه امسال پس از گرفتن ديپلم قصد شركت در كنكور را دارد ، مي گويد : از ابتداي تحصيلات ابتدايي ورود به دانشگاه جزء آرزوهاي هر دختر و پسري و تنها دغدغه ها و آرزوهاي بسياري از جوانان ايراني محسوب مي شود.
وي ادامه مي دهد : از زمان اخذ ديپلم دائما به اجبار والدين در انواع كلاس هاي مختلف تست و آزمون درسي شركت كرده ام اما در حال حاضر كه به زمان برگزاري كنكور نزديك مي شويم به نوعي گيچ و سردرگم شده ام .
وي مي گويد : والدين من حتي بيشتر از خود من اضطراب و استرس دارند و شايد آن مقدار اندكي كه اضطراب از كنكور در وجود من است به خاطر حساسيتهاي والدينم است ، به نوعي كه بعضي وقتها احساس مي كنم انگار آنها قصد شركت در كنكور را دارند .
علي محبي نيز كه براي براي بار سوم در كنكور شركت مي كند ، يكي از دلايل اصلي عدم موفقيت خود را در كنكور طي سالهاي گذشته ، اضطراب و استرس ناشي از فشارهاي والدين مي داند و مي گويد : فشارهاي روحي و رواني والدين مبني بر قبول شدن حتمي فرزندان در كنكور سبب عدم تمركز آنها در حين مطالعه مي شود و يادگيري آنان را كاهش مي دهد .
وي ادامه مي دهد : مورد تهديد قرار گرفتن فرزندان توسط والدين در صورت عدم قبولي در كنكور، آنان را در شرايط روحي و رواني نامناسبي قرار مي دهند و از آنجا كه اين شرايط روحي نامناسب در صورت تكرار آن تا زمان برگزاري امتحان كنكور ادامه پيدا مي كند و موجب مي شود كه به جاي اينكه محفوظات ذهني خود را به كارگيرند دائما صحبت ها و تهديد هاي والدين در ذهن آنها تداعي مي شود و نمي توانند به خوبي به سوالات پاسخ دهند.
وي خاطر نشان مي كند : استرس واضطراب در موقع امتحان كنكور به حدي بالا است كه برخي هم سن وسالان من در زمان برگزاري و يا پس از آن به ناراحتي هاي قلبي و روحي و رواني مبتلا مي شوند كما اينكه خود من نيز در حال حاضر دچار اين ناراحتيها شده ام .
زندگي ايده آل فقط درگروي ورود به دانشگاه
يك روانشناس تربيتي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر در اين باره مي گويد : كنكور امروزه به عنوان يك منبع اضطراب زا تلقي مي شود و فشارهاي رواني كه جامعه ، خانواده و و محيط به دانش آموزان وارد مي كند مانع از اين مي شود كه او تمام قواي خود را براي رسيدن به موفقيت بكار گيرد.
حميد سپهر در ادامه مي گويد : افزايش چشمگير متقاضيان در طي چند سال اخير نشان مي دهد كه اكثر جوانان تامين آينده خود و داشتن زندگي ايده آل را تنها در گروي ادامه تحصيل در دانشگاه مي دانند و اكثر آنان با اين نوع طرز فكر اقدام به شركت در كنكور مي كنند .
وي تصريح مي كند : دانش آموزان بايد برخي از مسائل روحي و رواني همچون اضطراب و افسردگي را بشناسد تا بتوانند با آنها مقابله كنند زيرا اين موارد در صورتي كه شديد باشد مانع عملكرد طبيعي و مثبت آنان خواهد شد .
وي مي افزايد : مدارس در اين رقابت شكننده و خرد كننده مرتبا به حجم مطالب آموختني اضافه مي كنند تا به خواست خانواده ها پاسخ دهند در حالي كه به طور حتم حجم مطالب درسي مي تواند تاثير منفي بر يادگيري و موفقيت دانش آموزان به خصوص براي شركت در آزمون كنكور وارد كند .
وي مي گويد : اضطراب و نگراني در امتحان كنكور تا حدودي نوعي واكنش طبيعي تلقي مي شود و اين حالتي است كه اكثر قشر جوان كه خود را براي امتحان كنكور آماده مي كنند با آن مواجه هستند و حتي از بين بردن چنين حالتي در برخي افراد تا حدودي غير ممكن است .
سپهر ادامه مي دهد : متاسفانه اكثر جوانان با اين تصور كه صد درصد سئوالات را بايد پاسخ دهند به سرجلسه امتحان مي روند در حالي كه اين امر به نوعي ايجاد اضطراب شديد در فرد مي كند .
وي تصريح مي كند : بيش از نيمي از دانش آموزان به دليل ترس از عدم موفقيت در كنكور دچار اضطراب و افسردگي هستند چراكه اكثر آنان آينده روشن خود را تنها در گروي ورود به دانشگاه دانسته و در صورت عدم موفقيت احساس شكست و سرخوردگي مي كنند ، در حالي است كه اين مسائل مي تواند در عين ايجاد اضطراب نگراني در دانش آموزان باعث افسردگي آنان شود .
تحصيلات دانشگاهي؛ يك ارزش اجتماعي
يك جامعه شناس نيز در اين زمينه به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : تعدادي كه مجاز به ورود به دانشگاه نمي شوند طبيعتا دچار مشكلات و چالش هايي مي شوند و با انواعي از اضطرابها و فشارهاي اجتماعي و خانوادگي روبرو خواهند شد .
دكتر محمد تقي شيخي مي افزايد : امروزه مسئله ورود به دانشگاه و دستيابي به تحصيلات عاليه به عنوان يك ارزش در جامعه ايراني بويژه در ميان گروههاي سني جوان مطرح است و كمتر كشوري در دنيا چنين رقابتي در كنكور در بين جوانان آنها ديده مي شود .
وي ادامه مي دهد : امروزه مسئله ورود به دانشگاه و دستيابي به تحصيلات عاليه به عنوان يك ارزش در جامعه ايراني بويژه در گروههاي سني جوان مطرح است و كمتر كشوري در دنيا چنين رقابتي در كنكور در بين جوانان آنها ديده مي شود .
شيخي با اشاره به اينكه نسبت جمعيت جوان در كشور در مقايسه با ساير كشورها در حد بالاتري است ، گفت : از آنجا كه امكانات دستيابي به كار و درآمد به سهولت امكان پذير نيست ، جوانان تنها فرصتي كه در برابرخود ترسيم مي كنند همانا ورود به دانشگاه براي دستيابي به تخصص بيشتر و اشتغال است .
وي تصريح مي كند : امروزه مسئله ورود به دانشگاه و دستيابي به تحصيلات عاليه به عنوان يك ارزش در جامعه ايراني بويژه در گروههاي سني جوان مطرح است و كمتر كشوري در دنيا چنين رقابتي در بين جوانان آنها ديده مي شود .
دكتر رحيم عبادي ادامه مي دهد : افسردگي يكي از رايج ترين انواع ناراحتي هاي رواني است كه امروزه در اكثر جوامع شيوع پيدا كرده است.
وي تصريح مي كند : درصد بسياري از جوانان امروز نسبت به وضعيت خود در آينده دچار يك نگراني خاصي هستند و آينده روشني را پيش روي خود نمي بينند و همين امر عاملي شده تا در سالهاي نوجواني و جواني دچار سطوحي از افسردگي شوند .
وي خاطر نشان مي كند : نگراني از موفقيت در كنكور ، اختلافات والدين با يكديگر ، عدم دستيابي به شغل مناسب ، عدم توانايي در تهيه مسكن از جمله دغدغه هاي اصلي قشر جوان امروز محسوب مي شود و در واقع عدم دستيابي آنان به آروزهاي خود عاملي براي بروز افسردگي در ميان آنان شده است .
عبادي اظهار داشت : گرچه امروزه عوامل و مشكلات مختلفي در پيش روي جوانان ما قرار دارد اما به طور حتم مشكل بيكاري كه امروزه درصد بسياري از جوانان با آن درگير هستند مي تواند يكي از دلايل اصلي در بروز افسردگي در ميان قشر جوان كشور باشد .
رييس سازمان ملي جوانان در پايان خاطر نشان كرد : افزايش افسردگي به عنوان يك تهديد بزرگ براي جوامع و به خصوص كشور ما محسوب مي شود ، بنابراين بايد به دنبال فكر اساسي براي كاهش اين پديده و فراهم كردن زمينه هايي براي ايجاد جامعه اي شاد و با نشاط باشيم.
خانواده ها محيطي امن و آرام براي داوطلبان فراهم كنند
معاون اجرايي سازمان سنجش آموزش كشور نيز با توجه به زمان كوتاهي كه به روز برگزاري كنكور باقي است از خانواده ها مي خواهد كه محيط امن وآرامي در خانه ايجاد كنند واز اقداماتي كه ايجاد اضطراب ونگراني و ايجاد استرس در داوطلبان مي كند بپرهيزند.
دكتر حسين توكلي در ادامه مي افزايد : درفرصت باقي مانده به داوطلبان توصيه مي شود به خدا توكل كرده ودرسهايي كه مطالعه كرده اند را مجدد مرور نمايند ودر مدت زمان محدودي كه به روز آموزن باقي است نبايد مطالعه درس جديدي را آغاز كنند چراكه در يادگيري آنها اختلال ايجاد مي كند.
وي تصريح مي كند : سووالات امتحاني دقيقا از كتب درسي كه در دفتر چه راهنماي شماره يك آزمون كه 16 آذر ماه منتشر شد ، طراحي مي شود و داوطلبان نبايد نگران نوع سئوالات طرح شده باشند .
توكلي ادامه مي دهد : داوطلبان در منزل، با در نظر گرفتن وقتي مشخص ، تستهاي سال گذشته را مرور وپاسخ دهند ودر آخر نيز سووالات را تصحيح كرده در اين صورت اشكالات آنها معلوم مي شود و مي توانند در رفع آنها تلاش كنند.
معاون اجرايي سازمان سنجش آموزش كشور در پايان خاطر نشان كرد : داوطلبان سعي كنند آرامش خود را حفظ كرده و اضطراب نداشته باشند وبه مسايل وشايعه هايي كه در بيرون در مورد كنكور وجود دارد توجه نكنند وبدانند كه به اندازه تلاش وزحمت خود نتيجه مي گيرند.
وي توصيه مي كند : كنكوريها روزهاي قبل از آزمون بويژه شب امتحان خوب بخوابند و استراحت كامل كنند و حتما خوردن صبحانه را فراموش نكنند . همچنين به خدا توكل كنند و بدانند كه كنكور پايان راه نيست .