به گزارش خبرنگار مهر در قم، دکتر سعید عریان متخصص زبانهای باستانی و رئیس سابق پژوهشکده زبان و گویش سازمان میراث فرهنگی کشور در پیش سمینار زبانشناسی قرآن کریم و متون دینی که قبل از ظهر چهارشنبه در سالن اندیشه دانشگاه قم برگزار شد، زبان را مهمترین ابزار بیان و بازدارنده اندیشه دانست و گفت: تکنولوژیها در آغاز شکلگیری تنها یک پدیده زبانیاند ولی بعدا با بار معنایی و فرهنگی خود به یک مفهوم فرهنگی تبدیل میشوند و بر ذهنیت انسان حاکمیت مییابند.
عریان با بیان این جمله وینگنشتاین فیلسوف و منتقد فرهنگی که «گزارهها مبین فکرند، وسیله انتقال اندیشهاند، چیزهایی هستند که با آنها میاندیشیم»، تصریح کرد: باید توجه داشت که تکنولوژیها و بار معنایی و فرهنگی آنها به عنوان ابزار اولیه اندیشه، بسیار مهمند و هرگز نباید آنها را به بازی گرفت و با آنها به گونه دلخواه برخورد کرد.
این متخصص زبانشناسی، زبان را کلید اندیشه انسان دانست و اضافه کرد: زبان و اندیشه در یکدیگر چنان تنیده شدهاند و در هم تاثیر میگذارند که به طور یقین میتوان گفت که هرگونه حرکتی در زبان، در دراز مدت تاثیر آشکاری در اندیشه یک جامعه میگذارد. همواره باید توجه داشت که یک جامعه در مجموع دارای یک زبان واحد است در حالی که با همان زبان واحد در زمینههای گوناگون میاندیشد.
رئیس سابق پژوهشکده زبان و گویش سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: نابسامانی در زبان چه به صورت آگاهانه و چه ناآگاهانه، نوعی آشفتگی و تشتت در همه زمینههای اندیشه ایجاد میکند.
حجتالاسلام سید حسن وحدتی شبیری عضو هیئت علمی دانشگاه قم نیز در این نشست، با بیان اینکه قرآن کریم به زبان عرفی نازل شده است، اظهار داشت: در این کتاب آسمانی نکات مهمی نهفته است که بدون رجوع به منبع وحی نمیتوان این نکات را به دست آورد.
وی با طرح این سئوال که آیا قرآن مطالب مورد نیاز بشر را بیان کرده است؟ اظهار داشت: برخی افراد معتقدند که قرآن کشکولی است که فقط مطالب عرفی را مطرح کرده و نمیتوان نکتههای دقیق مورد نیاز بشر را در آن مشاهد کرد. این طرز تفکر درست نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم با تاکید بر پرهیز از افراط و تفریط در این مسائل، گفت: ما باید موضوعات را در ذهن خودمان قرار دهیم و پس از آن در کنار سفره قرآن بنشینیم و از غذایی که این کتاب آسمانی برای ما تهیه کرده استفاده کنیم.
وی در ادامه افزود: البته اگر ما به احکام و موضعگیری دانشهای روز مسلط باشیم میتوانیم بفهمیم که نظر قرآن در مورد آن دانش چیست.
تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۴:۴۵
قم - خبرگزاری مهر: رئیس سابق پژوهشکده زبان و گویش سازمان میراث فرهنگی کشور، زبان و اندیشه را در یکدیگر تاثیرگذار دانست و گفت: به طور یقین میتوان گفت که هرگونه حرکتی در زبان در دراز مدت تاثیر آشکاری در اندیشه یک جامعه میگذارد.