به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از سايت سخنگوي دولت بر اساس دلايل توجيهي ارائه شده كنسول افتخاري ميتواند ضمن رفع نيازها و تقاضاهاي كنسولي اتباع خود و نيز اتباع كشور متوقف فيه، زمينه تعاملات اقتصادي ، تجاري و فرهنگي كشورها را فراهم كرده و به عنوان حلقه ارتباطي دولتها با يكديگر، بستر مناسبي را براي توسعه و گسترش روابط با ساير كشورها ( به ويژه كشورهايي كه شناخت كافي از كشورمان ندارند ) ايجادنمايد.
متن كامل خلاصه پيشنهاد و دلايل توجيهي اين لايحه در پي مي آيد:
در كنوانسيون وين راجع به روابط كنسولي مورخ 18 آوريل 1963 ، موضوع افتخاري تحت عنوان " رژيم مربوط به ماموران كنسول افتخاري "پيشبيني و موادي به آن اختصاص يافته است . در اين كنوانسيون ، كشورهاي امضاء كننده موضوع انتصاب و يا پذيرش كنسول افتخاري را به عنوان يك رويه شناخته شده بينالمللي مورد شناسايي قرار داده و براساس شرايط و مقتضات زمان از آن بهره برداري مينمايند. كنسول افتخاري ميتواند ضمن رفع نيازها و تقاضاهاي كنسولي اتباع خود و نيز اتباع كشور متوقف فيه ،زمينه تعاملات اقتصادي ، تجاري و فرهنگي كشورها را فراهم نموده و به عنوان حلقه ارتباطي دولتها با يكديگر ، بستر مناسبي را براي توسعه و گسترش روابط با ساير كشور ها ( به ويژه كشورهايي كه شناخت كافي از كشورمان ندارند ) ايجادنمايد. با پذيرش كنسول افتخاري ، ميتوان براساس اصل عمل متقابل، متقاضي تأسيس پست كنسول افتخاري در ساير كشورها شده از مزاياي مترتب بر آن در جهت منافع ملي و ارتقاء سطح روابط با كشورهاي ديگر بهره برد.
بنا به مراتب بالا ، در حال حاضر ضرورت ايجاب مينمايد كه با توجه به تغيير و تحول بسياري از مفاهيم در عرصه سياست و حقوق بينالمللي و نيز توجه جدي كشور ها به مناسبات اقتصادي به عنوان مهمترين ركن روابط دو جانبه ، در تصميم مورخ 3/9/1344 هيات وزيران موضوع نامه محرمانه شماره 4/3381 مورخ 5/9/1344 نخست وزيري وقت بازنگري به عمل آيد .
دلايل توجيهي بيشتر :
1.انتصاب پست كنسول افتخاري در مواردي صورت ميگيرد كه كشور متقاضي داراي نمايندگان سياسي و كنسولي در كشور مورد نظر نيست و در عين حال به جهت تمايل به برقراري روابط تجاري گسترده و به منظور رفع نيازها و تقاضاهاي كنسولي اتباع خود و نيز اتباع كشور متوقف فيه ، اقدام به تاسيس پست كنسول افتخاري مينمايد .
2.استفاده از پست كنسول افتخاري در مواردي كه توان مالي لازم براي تاسيس پست كنسول كاريري وجود ندارد و يا به علت پائين بودن سطح روابط تجاري توجيه لازم اقتصادي براي تاسيس آن وجود ندارد .
3.مطلوبيت استفاده از پست كنسول افتخاري در شهر ها و مناطقي كه از پايتخت كشور مورد نظر دور بوده و كنسول افتخاري مي تواند با استقرار در محل نسبت به انجام امور كنسولي و يا تاييد اسناد تجاري در محدوده تعيين شده اقدام نمايد .
4.كنسول افتخاري زمينهاي براي ارتباط با كشورهايي كه از اوضاع داخلي كشور بي اطلاع هستند و همچنين توسعه و گسترش روابط با آنها در آينده را فراهم مينمايد .
5.رفع نيازهاي كنسولي اتباع ايران از جمله اخذ رواديد و يا تاييد مدارك تجاري و علمي و غيره مرتبط با كشور متقاضي
6.جمهوري اسلامي ايران مي تواند براساس اصل عمل متقابل ، متقاضي تاسيس پست كنسولي افتخاري در كشور هاي ديگر گرديده و از مزاياي آن در جهت منافع ملي استفاده نمايد.
مشروح فصل سوم كنوانسيون 1963 وين كه مربوط به رژيم مربوط به ماموران كنسول افتخاري و پستهاي كنسولي كه تحت رياست اين قبيل ماموران است در پي مي آيد:
ماده 28 ـ تسهيلات اعطائي به پست كنسولي جهت انجام امور
دولت پذيرنده تسهيلات لازم را جهت انجام امور پست كنسولي اعطاء خواهد نمود .
ماده 29ـ استفاده از پرچم و علامت ملي
1- دولت فرستنده طبق مقررات ماده حاضر حق دارد در قلمرو پذيرنده از پرچم و علامت ملي خود استفاده نمايند.
2- پرچم دولت فرستنده و علامت ملي آن را مي توان برفراز و بر در ورودي عمارتي كه پست كنسولي در آن مستقر شده و همچنين در اقامتگاه رئيس پست كنسولي و بر وسائط نقليه او هنگاميكه براي امور اداري مورد استفاده واقع ميشود ، بر افراشته و يا نصب نمود.
3- در اعمال حقي كه به موجب ماده حاضر اعطاء گرديده است قوانين و مقررات و عرف دولت پذيرنده بايد مراعات گردد.
ماده 30 ـ مسكن
1- دولت پذيرنده بايد در حدود قوانين و مقررات خود موجبات تسهيل تمليك دولت فرستنده را از لحاظ اماكن مورد احتياج پست كنسولي در سرزمين خود فراهم نمايد و يا در تحصيل اين اماكن از طريق ديگر به دولت فرستنده ياري رساند .
2- دولت پذيرنده همچنين در صورت لزوم بايد پست كنسولي را در تهيه مسكن مناسب براي اعضاي خود ياري نمايد .
ماده 34 ـ آزادي رفت و آمد
دولت پذيرنده آزادي رفت و آمد و مسافرت تمام اعضاي پست كنسولي را در سرزمين خود با رعايت قوانين و مقررات مربوطه به مناطقي كه ورود بدان ار لحاظ امنيت ملي ممنوع بوده و با تابع مقررات خاصي است ، تامين مينمايد.
ماده 35 ـ آزادي ارتباطات
1- دولت پذيرنده آزادي ارتباطات پست كنسولي را براي مقاصد رسمي اجازه داده و حمايت خواهد نمود . پست كنسولي به منظور برقراري ارتباط با حكومت و ماموريتهاي ديپلماتيك و ديگر پست هاي كنسولي دولت فرستنده ،در هر جا كه باشند ، ميتواند از تمام مسائل ارتباطي لازم منجمله از پيكهاي ديپلماتيك يا كنسولي و همچنين كيسههاي ديپلماتيك يا كنسولي و پيامهاي « كد » يا رمز استفاده كند . ليكن پست كنسولي فقط با رضايت دولت پذيرنده ميتواند اقدام به نصب و استفاده از دستگاه فرستنده راديوئي نمايد .
2- مكاتبات رسمي پست كنسولي مصون از تعرض خواهد بود . مكاتبات رسمي عبارتست از كليه مكاتباتي كه مربوط به پست كنسولي ووظايف آن ميباشد.
3- كيسه كنسولي نبايد باز يا متوقف شود. معهذا چنانچه مقامات ذيصلاحيت دولت پذيرنده دلايل كافي داشته باشند كه كيسه كنسولي حاوي چيزي غير از مكاتبات و اسناد يا اقلام مذكور در بند 4 ماده حاضر است ، ميتوانند تقاضا كنند كه كيسه مزبور توسط نماينده مجاز دولت فرستنده در حضور آنها باز شود . چنانچه اين تقاضا از طرف مقامات دولت فرستنده رد شود كيسه مزبور به مبدا آن عودت داده خواهد شد.
4- بستههاي جزء كيسه كنسولي بايد داراي علامات خارجي مشهود و مشخص كيفيت آن بوده ،فقط حاوي مكاتبات رسمي و اسناد يا اشيائي كه منحصراً مورد استعمال رسمي دارند باشد .
5.پيك كنسولي بايد داراي مدرك رسمي حاكي از سمت وي و تعداد بستههاي جزء كيسه كنسولي باشد . بدون رضايت دولت پذيرنده پيك كنسولي نبايد از اتباع دولت اخير بوده يا به استثناي موردي كه پيك مزبور از اتباع دولت فرستنده باشد . در قلمرو دولت پذيرنده اقامت دائمي داشته باشد.
پيك كنسولي در انجام وظايف خود مورد حمايت دولت پذيرنده خواهد بود . شخص پيك مصون از تعرض ميباشد و به هيچ نحو نميتوان او را توقيف يا زنداني نمود.
6.دولت فرستنده و ماموريتهاي ديپلماتيك و همچنين پستهاي كنسولي آن ميتوانند پيكهاي كنسولي خصوصي تعيين نمايند . در اين مورد نيز مقررات بند 5 ماده حاضر و مصونيتهاي مندرج در آن فقط تا زماني كه پيك مزبور كيسه كنسولي خود را به مقصد ميرساند جاري خواهد بود .
7.كيسه كنسولي را ميتوان به فرمانده كشتي و هواپيماي بازرگاني كه بايد در يك محل ورودي مجاز توقف كند سپرد. فرمانده مزبور بايد داراي مدارك رسمي حاكي از تعداد بستههاي جزء كيسه كنسولي باشد . ليكن وي پيك كنسولي تلقي نخواهد شد .
پست كنسولي ميتواند متعاقب ترتيباتي كه با مقامات ذيصلاحيت محلي ميدهد يكي از اعضاي خود را براي دريافت مستقيم و آزادانه كيسه كنسولي از شخص فرمانده كشتي و هواپيما اعزام دارد.
ادامه دارد...
تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۸۳ - ۱۶:۵۳
كميسيون لوايح دولت لايحه انتصاب و پذيرش كنسول افتخاري را تصويب كرد، كنسول افتخاري ميتواندزمينه تعاملات همه جانبه كشورها را فراهم نموده و به عنوان حلقه ارتباطي دولتها با يكديگر ، بستر مناسبي را براي توسعه و گسترش روابط با ساير كشور ها ايجادنمايد