سردار محسن انصاري در گفت و گو با خبر نگار اجتماعي خبر گزاري مهر با بيان اين مطلب گفت : در اين طرح بر استفاده از كمربند ايمني ، كنترل نامحسوس در اتوبوس ها و همچنين استفاده از دوربين هاي ليزري ، تاكيد مي شود و از آنجا كه سرعت غير مجاز از عوامل مهم تصادفات جاده اي به شمار مي آيد ، اكثر دوربين هاي ليزري ، كنترل سرعت در جاده هاي اين 10 استان را كنترل مي كنند .
وي افزود : همچنين در اتوبوس ها عوامل نامحسوسي حضور پيدا كرده و طبق گذشته ، به طور اتفاقي از رانندگان عبوري تست اعتياد گرفته مي شود . اين طرح از اسفند ماه به اجرا در آمد و تنها در خرداد ماه از 6 هزارو 600 راننده تست اعتياد گرفته شد و اين روال همچنان ادامه خواهد داشت.
وي در ادامه گفت : اين تست اعتياد در مورد رانندگان وسايل نقليه سنگين و عمومي شامل كاميون ، تريلي ، اتوبوس و ميني بوس ها بوده و هدف از اين كار حذف رانندگان بي صلاحيت از چرخه ترافيك به منظور پيشگيري از تصادفات جاده اي و تلفات ناشي از آن است ؛ زيرا ما معتقد هستيم كه راننده يك وسيله نقليه عمومي كه جان 40 مسافر را در دست دارد بايد صلاحيت رانندگي داشته و از سلامت ديداري و شنيداري و همچنين تمركز فكري بر خوردار باشد .
وي تصريح كرد : با توجه به اينكه در حدود 70 درصد تلفات در تصادفات جاده اي ضربات مغزي و پرتاب شدن از خودرو است ، لذا از شهروندان در خواست مي كنيم كه در هنگام رانندگي از كمربند ايمني استفاده كنند .
سردار انصاري با اشاره به اينكه كنترل وسايط نقليه ، به خصوص مسافر بري ، از برنامه هاي تابستاني امسال است ، گفت :آمار بدست آمده در سه ماهه اول سال 82، بيانگر اين مساله است كه ، عليرغم افزايش تعداد خودرو ها و همچنين افزايش تعداد رانندگان ، تصادفات در كشور 6 درصد افزايش پيدا كرده است ، ولي تعداد كشته شدگان در صحنه تصادف 8 درصد كاهش يافته است و اين مساله حاكي از آن است كه شدت تصادفات در كشور كاهش يافته است .
وي ضمن بيان اينكه نقش اصلي در كاهش شدت تصادفات را شهروندان ايفا كرده اند ، افزود : از شهروندان درخواست مي كنيم كه در هنگام رانندگي ازسرعت و سبقت غير مجاز خود داري كنند و همچنين در گردش ها برابر موازين قانوني عمل كنند تا در اين صورت با مشكلي مواجه نشوند .
سردار انصاري درباره آمار تصادفات جاده اي در سال قبل گفت : در سال گذشته حدود 4 هزارو 500 نفر كشته در صحنه تصادف داشتيم كه از اين تعداد حدود يك چهارم تلفات در سطح شهر و سه چهارم در جاده ها بوده است ؛ آماري نيز پزشكي قانوني ارائه كرده كه رقم 21 هزارو 800 نفر را نشان مي دهد كه هردو آمار صحيح است ، زيرا يك تعداد در فاصله صحنه تصادف تا بيمارستان فوت مي كنند ، تعدادي در بيمارستان و تعدادي نيز پس از مرخص شدن از بيمارستان .
معاون راهنمايي ورانندگي ناجا افزود : در سال گذشته تعداد كشته شدگان تصادفات ما حداكثر بايد 18 هزار نفر مي شد ، اما اين تعداد به حدود 21هزار نفر رسيد و اين نشان مي دهد كه در جاده ها امداد رساني ضعيف بوده ، و نجات در حين و پس از وقوع تصادف نداريم و بيمارستان ها بايد در اين زمينه سطح خدمات خود را براي امداد رساني به مجروحين تصادفات افزايش دهند .
سردار انصاري با اشاره به آمار 21 هزارو 800 كشته نهايي در سال 1381 گفت : رشد تعداد كشته ها در سال 81 نسبت به سال 1380 ، 10 درصد افزايش داشته ولي اين رشد در سال 80 به نسبت سال 1379 ، 15 درصد بوده است و اين بدان معناست كه تعداد كشته ها مهار شده است .
وي در ادامه به مقياسي كه در دنيا براي ارزيابي تصادفات وجود دارد ، اشاره كرد و افزود : در دنيا مقياس ارزيابي تصادفات را شدت تصادف عنوان مي كنند و شدت تصادفات يعني تعداد كشته شدگان در 100 تصادف ، از اين رو در سال 81 عليرغم اينكه تعداد تصادفات 29 درصد رشد داشته است اما شدت تصادفات كاهش پيدا كرده است ، به اين ترتيب كه در سال 1380 شدت تصادفات ما 7/ 5 نفر كشته در هر 100 تصادف بوده ولي اين آمار در سال 1381 به 8/4 كشته در هر 100 تصادف رسيده است؛ لذا اگر چه تعداد تصادفات 29 درصد افزايش داشته اما 9/0 درصد از شدت تصادفات كاسته شده است.
وي در پاسخ به اين مساله كه چرا جاده هاي كشور جزء مرگبارترين جاده هاي دنيا است گفت : دليل اين است كه جاده هاي كشور متعلق به زمان حال نيست و به تناسب افزايش تعداد خودرو و جمعيت ، جاده هاي جديدي احداث نشده است و در ساخت جاده ها استاندارد سازي لازم صورت نگرفته است و مقداري از اين مساله نيز به فرهنگ پايين رانندگي در كشور ما باز مي گردد. .
وي با اشاره به اينكه درصد بالايي از تصادفاتي كه در 30 كيلومتري شهر ها اتفاق مي افتد عامل انساني با انجام سبقت و داشتن سرعت غير مجاز دليل اصلي به وقوع پيوستن آن است ،افزود : بايد 30 كيلومتري شهر ها را دو بانده كرده و ورودي هاي غير ضروري در نزديك شهر ها به جاده ها را گرفت و زماني كه عوامل فيزيكي مربوط به تصادفات جاده اي اصلاح شود ، در صورتي كه راننده نيز خطايي مرتكب شد ، تصادفي صورت نخواهد گرفت .
سردار انصاري در پايان با اشاره به كمبود راه و اتوبان گفت : طبق گفته وزير راه در حدود 11 هزار كيلومتر اتوبان بايد وجود داشته باشد ولي مشاهده مي كنيم كه در حال حاضر تنها 800 تا 1000 كيلومتر جاده داريم كه اين مقدار با توجه به اينكه وقتي در سال، 800 هزار وسيله نقليه شماره گذاري مي شود و همچنين همه ساله 1 ميليون و 200 هزار نفر راننده نيز به تعداد رانندگان قبلي اضافه مي شود ، طبيعي است كه با محدوديت راه ، مشكلاتي ازقبيل راهبندان نيز خواهيم داشت .