قزوین - خبرگزاری مهر: مجری پروژه راه قزوین - الموت - تنکابن گفت: محور قزوین به تنکابن به طول 152 کیلومتر در حال احداث است که 90 کیلومتر آن تا سال 1390 به بهره برداری خواهد رسید.

به گزارش خبرنگار مهر در قزوین، رمضانعلی شهبازی بعدازظهر دوشنبه در بازدید وزیر اقتصاد و دارایی از پروژه قزوین - الموت - تنکابن اظهار داشت: احداث این پروژه در دور نخست سفر رئیس جمهور به استان قزوین به تصویب رسیده است.

وی افزود: این محور از ابتدای اتوبان قزوین - کرج تا تنکابن 152 کیلومتر طول دارد که با اجرای این پروژه مسیر 360 کیلومتری قبلی به 210 کیلومتر کاهش می ‌یابد.

مجری پروژه قزوین - الموت - تنکابن ادامه داد: این پروژه در قطعات مختلف در حال اجراست که بخش آغازین آن از قزوین تا الموت در چهار قطعه به طول حدود 62 کیلومتر در حال خاکبرداری، تسطیح و احداث است.

مجری پروژه قزوین - الموت - تنکابن اضافه کرد: با اجرای این پروژه که در حال حاضر به صورت دو بانده اجرا می شود ترافیک محور قزوین رشت 15 درصد، کرج - چالوس پنج درصد و محور کنار شمال دو درصد کاهش می‌ یابد که براساس مطالعات انجام شده در آینده به چهار باند افزایش خواهد یافت. 

وی عنوان داشت: خط کناره شمال از محورهای مهم ارتباطی کشور است که در درجه اول شهرهای حاشیه دریای خزر و استانهای گیلان، گلستان و مازندران را در امتداد دامنه شمالی رشته کوه البرز به یکدیگر متصل می کند و در واقع کریدور مهم شمال شرق - شمال غرب کشور محسوب می شود.

شهبازی گفت: ترافیک این محور ترافیک گردشگری، مسافری و باری است و در بسیاری از نقاط از داخل شهرها و روستاها عبور کرده و بخشی از ترافیک داخل شهری را نیز به خود جذب می ‌کند.
 
وی با اشاره به عوامل تاثیرگذار در این طرح گفت: کاهش بار ترافیکی محور قزوین - رشت به تنکابن و کرج - چالوس به تنکابن، کاهش هزینه‌های نگهداری سالانه راه به دلیل کوتاه شدن فاصله محور قزوین - الموت - تنکابن در مقایسه با راه ارتباطی موجود و کم شدن زمان مسافرت با توجه به کاهش 175 کیلومتری مسیر به 159 کیلومتر (بدون احداث تونل) از ویژگی های مهم اجرای این طرح است.

وی بیان کرد: کاهش هزینه‌ های تولیدات کشاورزی و دامی به دلیل کاستن هزینه‌ های حمل و نقل با ارتقا کیفیت راه و در نهایت برخورداری مناطق روستایی دو استان از راه مناسب در تمام فصول سال، تقویت روابط فرهنگی و سیاسی استانهای قزوین و مازندران، ترغیب و علاقمندی اهالی روستایی استان به بازگشت مجدد به روستاها، جذب توریست و جهانگردان به منطقه با ایجاد تسهیلات راهی در  بازدید از بناها و آثار تاریخی واقع شده در مسیر، رضایتمندی سرمایه ‌گذاران بخش خصوصی به ایجاد مراکز صنعتی از دیگر مزایای اجرای این طرح است.