معاون توسعه و حقوقی قوه قضائیه تسهیل ارتباط مردم و اصحاب دعوی با دادگاه را از اهداف سیستم CMS برشمرد.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر علیرضا جمشیدی در مراسم افتتاح سیستم سامانه انفورماتیک و پایگاه اطلاع رسانی دیوان عالی کشور به نمای کلی سیستم مدیریت پرونده اشاره کرد و گفت: سبک پرونده ، بررسی تحقیقات و رسیدگی ، صدور حکم ، ابلاغ حکم و اجرای احکام در حال حاضر به عنوان نمای کلی سیستم مدیریت پرونده در محاکم قضایی است.

وی با اشاره به تعابیری که در ارتباط با سیستم مدیریت پرونده وجود دارد، گفت: در یک تعریف، سیستم مدیریت پرونده یک سیستم جامع و مدیریت زمان و رخدادهای مربوط به یک پرونده و فرایند رسیدگی به آن از ثبت پرونده تا صدور رای است و در تعریفی دیگر سیستم مدیریت پرونده شامل سیستم های اطلاعات مدیریت برای کمک به مدیران قضایی ، کارمندان و قضات برای نظارت بر عملکرد دادگاهها به کار گرفته می شود.

وی به تعریفی که جمهوری اسلامی از سیستم مدیریت پرونده دارد اشاره کرد و گفت: در این تعریف سیستم مدیریت پرونده برای کمک به اشخاص مرتبط با پرونده قضایی شامل کادر اداری، قضایی، دادگاهها و اصحاب دعوی است. همچنین در این تعریف آمده است که برای دریافت اطلاعات و مدیریت بهتر پرونده های قضایی  به استفاده از تسهیلات فناوری  روی آورده شود.

معاون توسعه و حقوقی قوه قضائیه همچنین به برخی ازتجارب جهانی در مورد سیستم مدیریت پرونده اشاره کرد و گفت: گسترش سیستمها بعد از رواج PC در دهه 1380 به صورت سیستم های تک کاربرد برای ثبت اطلاعات، نگرش راهبردی به IT به عنوان عامل توانمندساز نظام قضایی از اواسط دهه 1990 ،  تبادل الکترونیک اسناد و مدارک در چند کشور از جمله ایتالیا و بلژیک و سیستم های پشتیبانی از قضات برای صدور آرای متقن از جمله تجارب جهانی در سیستم مدیریت پرونده است.

جمشیدی تصریح کرد: اگر رهنمودهای مقام معظم رهبری را  درارتباط با سیستم مدیریت پرونده نداشتیم هرگزبه این سیستم دست پیدا نمی کردیم.

وی همچنین به اقدماتی که در قوه قضائیه بر اساس رهنمودهای رئیس قوه قضائیه به دست آمده اشاره کرد و گفت: در بین سال های 80 تا 81 گروه مطالعه 19 نفره ای از متخصصان حقوقی با صرف بیش از 30 هزار نفر ساعت کار کارشناسی مطالعات دقیقی را دررابطه با سیستم مدیریت پرونده داشتند که هدف ازاین امر تحلیل وضعیت دادگستری ها با رویکرد سیستمی و فرایندی بوده است.

جمشیدی مطالعات و تحقیقات 15 نفر از متخصصان قضایی درسال 81 تا 83 که بیش از 100 هزار نفر ساعت صرف شد شاهد راه اندازی مجتمع قضایی عدالت بودیم. وی به تکمیل  سیستم مدیریت پرونده در سال 83 - 84 اشاره کرد و گفت: با تکمیل شدن این سیستم این نسخه در دادگاهها راه اندازی شد وباید گفت: اولین نسخه عملیاتی سیستم CMS با قابلیتهای محدود در تمامی مراکز استانها نصب شد.

معاون توسعه و حقوقی قوه قضائیه تسهیل ارتباط مردم واصحاب دعوی را با دادگاه از اهداف اساسی سیستم CMS ذکر کرد و موفقیت این سیستم را مرهون رهنمودها و پیگیری های آیت الله هاشمی شاهرودی ذکر کرد.

جمشیدی همچنین تاکید کرد که نگاه جامع تر و مشارکت قضات با تاکیدات شخص آیت الله هاشمی شاهرودی در  توسعه تدریجی سیستم و ساختار طراحی سیستم  نقش موثری داشته است.

وی در مورد وضعیت کنونی IT در دادگستری ها نیز گفت: در حال حاضر 70 نسخه قضایی به شبکه خصوصی قوه قضاییه متصل شده است و بیش از 6 هزار نفر از قضات و کارکنان دادگاهها آموزش لازم را فرا گرفتند.