به گزارش خبرنگار مهر در شهرکرد، با آغاز تابستان و تعطیلی مدارس حضور کودکان در پارک و فضاهای بازی بسیار زیاد می شود، اصرار بچه ها، والدین را ملزم می کند هر طور شده در طول هفته حداقل دو سه مرتبه به محلهای تفریح و بازی بچه ها بروند که صد البته اصل بازی و تفریح امری لازم و پسندیده است اما از آسیب وارده از سوی مکانهای بازی بدون ایمن و وسایل بازی غیراستاندارد نیز نمی توان بی تفاوت عبور کرد.
بازی و انجام آن از جمله عواملی است که در جریان زندگی کودک هم از نظر روانی و جسمانی و هم از نظر یادگیری اجتماعی، تقویت، دوستیابی و اعتماد به نفس قابل توجه و ارزشمند است.
کارشناسان کودک و روانشناسان درباره آثار روانی و جسمانی "بازی" در کودکان سخن فراوان گفته اند و همه در این امر اتفاق نظر دارند که "بازی انرژیهای روانی و هیجانی کودکان را تخلیه می کند و در متعادل کردن رفتار آنها نقش قابل توجهی دارد".
یکی از روانشناسان می گوید: برای کودک هیچ چیز دردناکتر از این نیست که او را از بازی که دوستش دارد، باز بدارید.
از این گفته ها برمی آید که بازی کودکان، سروصدای آنها، آواز آنها، پریدن و تحرک آنها یک نوع تخلیه هیجانی سالم را به دنبال می آورد و آثار این فرایند روانی در نوجوانی و بزرگسالی از رفتارها و عملکردهای او نمایان خواهد شد.
آنچه که روانشناسان سفارش می کنند این است که خانواده ها باید در حد امکان بر اساس امکاناتی که دارند زمینه های بازی را برای کودکان خود فراهم کنند و از امکانات برخوردار هر چند کم، بیشترین استفاده را بکنند و بازی کودکان را در متن زندگی خود قرار بدهند.
با وجود تمام این صحبت ها پارک مرکز اصلی برای بازی کودکان است و تنها مرکزی است که خواسته های ما را برای رشد کودک و سلامتی روانی آن برطرف می کند.
اما این سئوال پیش می آید، پارک های ما علاوه بر سلامتی روانی، سلامتی جسمانی را هم تضمین می کنند یا نه؟
به گزارش خبرنگار مهر در شهرکرد، کف تمام پارک ها این شهر با پوشش شن و سنگ ریزه پوشیده شده است و جدا از اینکه این شن خود باعث صدمات فیزیکی به بدن کودکان می شود، باعث ایجاد گرد و غبار و بیماری های تنفسی برای کودکان شهرکرد و مشکلات و بیماری های دیگر در آینده می شود.
عصرها هنگامی که پارک این شهر میزبان حداکثری کودکان می شود می توان هاله ای از گرد و غبار ایجاد شده را در این پارک مشاهده کرد.
متخصص بیماریهای داخلی در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد اظهار داشت: گرد و غبار حاصل از محیط های شلوغ به خصوص پارک ها دارای میکروب هستند و موجب ایجاد بیماری هایی از قبیل سل و ... می شوند هچنین آلودگی های و بیماری های عفونی را هم به وجود می آورند.
دکتر رحمت الله ربیعی افزود: گرد و غبار ناشی از محیط های شلوغ باعث ایجاد و تشدید آلرژی و حساسیت می شود و میکروب کزاز نیز می تواند در این مکان ها انتقال پیدا کند.
وی با بیان اینکه به کودکانی که دارای آلرژی هستند توصیه می شود در این محیط ها از ماسک استفاده کنند، بیان داشت: در پارک بیشترین آسیب به محل نشیمن گاه است.
وی تصریح کرد: بیماریهای عفونی مقطعی است اما احتمال این وجود دارد که بیماری های آلرژی ادامه یابد و والدین باید در هنگام بازی بچه ها به صورت نامحسوس بر روی فرزندان خود کنترل داشته باشند.
مشورت طراحان پارکها با پزشکان امری ضروری است
ربیعی تاکید کرد: مسئولان در طراحی و ساخت فضای پارک ها از نظر بهسازی و بهداشتی باید با پزشکان مشاوره داشته باشند تا ضریب ایمنی و بهداشتی پارک ها را افزایش دهند.
همچنین وجود مجموعه سرسره های غول پیکر در پارک شهرکرد که دارای ارتفاع زیادی است این سئوال را در ذهن ایجاد می کند که برای چه رده سنی این سرسره ها نصب شده است؟
مادر پسر بچه خردسالی در گفتگو با خبرنگار مهر در پارک لاله شهرکرد اظهار داشت: فرزندم هنگامی که از این سرسره ها بالا می رود استرس شدیدی مرا فرا می گیرد.
وی علت استرس خود را این گونه بیان کرد: عدم وجود سرسره که مناسب سن کودکان باشد، موجب شده است کودکان به سمت سرسره های بزرگ بروند و من نمی توانم در مقابل هیجانات کودکم جبهه گیری کنم و مجبور هستم با وجود ترس و استرس اجازه بالا رفتن از پله های این سرسره را به او بدهم.
وی با اشاره با اینکه خودم هفته گذشته شاهد افتادن کودکی در هنگام بالا رفتن از پله های زیاد این سرسره بودم، افزود: عدم وجود ضربه گیر و کفپوش باعث آسیب به این کودک شد.
این مادر به قسمت سرسره های بادی که مخصوص خردسالان بود اشاره کرد و عنوان کرد: با اصرار کودکم چندین بار به آنجا رفته ام و هر بار حداقل پنج هزار تومان هزینه می کنم که این رقم برای من در ماه زیاد می شود.
محمد نیازی پدر یکی از خردسالن دیگر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در این پارک اظهار داشت: تابش خورشید و داغ شدن این سرسره های موجب غیرقابل استفاده شده در طول روز می شود.
وی افزود: کم بودن وسایل بازی در این پارک موجب شده است، عصرها صف طولانی از کودکان برای سوار شدن روی یک تاب ساده ایجاد شود.
استفاده از کفپوش های اسفنجی می تواند ضریب اطمینان پارک ها را تا حدود بسیار بالایی افزایش دهد و استفاده از سرسره ها و تاب های جدید که با طراحی مناسب برای هر گروه سنی قابل استفاده است، در پارک ها توصیه می شود.
استفاده از وسایل بازی با طراحی های جدید جدا از اینکه سلامتی کودکان را برای هر گروه سنی مخصوص خود تضمین می کند، کودکان هم سن را در کنار هم جمع می کند و به نوعی از نظر ارتباط اجتماعی در تکامل و پیشرفت کودکان موثر واقع می شود.
هم اکنون 20 پارک بازی در سطح شهرستان شهرکرد میزبان کودکان است.