وزیر خارجه در صحن علنی مجلس به سئوال نماینده سمنان مبنی بر اقدامات وزارت خارجه در تلاش برای عضویت غیر دائم شورای امنیت پاسخ گفت .

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی سئوال مصطفی کواکبیان نماینده سمنان از وزیر امور خارجه در خصوص علت ناکامی ایران در عضویت غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل و اینکه "اگر ساختار سازمان ملل معیوب است چرا کاندیدا شدیم؟" در دستور قرار گرفت.

این سئوال پیش از این در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مطرح شده بود که به دلیل قانع نشدن نماینده سئوال کننده از پاسخ وزیر،  در صحن مطرح شد.

منوچهر متکی وزیر خارجه در پاسخ به این سئوال نماینده سمنان اظهار داشت: تقاضای این عضویت 12 سال پیش بود و در2 دولت قبل انجام شد و ما این اقدام را اقدام درستی می دانیم.

وی گفت: ما باید مبانی و مواضع خود را در سازمان های بین المللی مطرح کنیم اما ورود ما به سازمان های بین المللی الزاما با این شرایط نیست که از قبل مشخص باشد که موفق می شویم.

وزیر خارجه به اقدام این وزارتخانه برای ریاست ایران بر سازمان کنفرانس اسلامی و جنبش عدم تعهد اشاره و تصریح کرد: ورود ما به سازمان های بین المللی دو وجه دارد اگر همه خواست ما درباره عضویت یا ریاست ما بر این سازمان هاست محقق نشد مواضع خود را در آن سازمان ها بیان می کنیم.

وی ادامه داد: ما خود را برای تلاش به منظور عضویت غیر دائم در شورای امنیت سازمان ملل شکست خورده نمی دانیم چرا که مبانی ما دچار خدشه نمی شود.

متکی تصریح کرد: ژاپن تا کنون 9 دوره و به مدت 8 سال و ایران تنها یک بار در 50 سال قبل عضو غیر دائم شورای امنیت بوده است و ایران حق دارد که به عضویت در آید و مناسبات بین المللی را نقد کند.

وی گفت: هم اکنون این سئوال برای کشورهای آسیایی مطرح شده است که چرا ژاپن با نامزدی دائم در این شورا حق دیگر کشورها را سلب می کند.

متکی گفت: رویکرد دولت نهم بر گرفته از نظری است که مقام معظم رهبری فرمودند به من نزدیک تر است و ما بر اساس آن دیپلماسی خود را طراحی می کنیم. ما جز با 2-3 دولت، با همه دولت و کشورها ارتباط داریم و اینکه گفته شود در عرصه روابط بین الملل یا نظامات بین المللی کامل می پذیریم یا کامل رد می کنیم منطقی نیست.

متکی گفت: ما در محیط بین المللی نقادانه وارد می شویم و رویکرد ما تهاجمی و نرم افزارانه است.

در ادامه مصطفی کواکبیان نماینده سمنان در توضیح سئوال خود با انتقاد از سیاست خارجی دولت نهم گفت: رئیس دولت از طرفی منکر هولوکاست می شود و از طرف دیگر معاون وی سخنان دیگری در این باره مطرح می کند و رئیس جمهور این توضیحات را نظر دولت می داند این دولت از طرفی ساختار شورای امنیت سازمان ملل را معیوب می داند و از طرف دیگر برای عضویت غیر دائم در آن تلاش می کند. این دولت از طرفی به ارتباط با ملت ها و نهضت های آزادی بخش تاکید می کند و از طرف دیگر به سران دولت های اروپایی و آمریکایی نامه می نویسد و انتخاباتشان را تبریک می گوید.

وی گفت: ما در مقابل 168 رایی که ژاپن برای عضویت غیر دائم در شورای امنیت به دست آورد تنها 32 رای آوردیم و این در حالی است که ترکیه با 161 رای و اتریش با 131 رای در اروپا و کشورهای اوگاندا و مکزیک از آفریقا و آمریکا به عضویت درآورند.

کواکبیان تاکید کرد ما یا نباید کاندیدا شویم و یا برای رای آوردن تلاش کنیم چرا 2 سال اخیر هیچ کار موثری برای عضویت غیر دائم در سازمان ملل نکردیم این در حالی است که بر اساس رهنمودهای بزرگان دین باید در عاقبت امور تدبیر کنیم از این رو اگر پیش بینی ما این بود که لابی های ما جواب نمی دهد باید انصراف می دادیم.

این نماینده مجلس گفت: وزارت امور خارجه باید تکلیف خود را در نحوه روابط با دیگر کشورها تعیین کند زیرا اخذ تنها 32 رای برای عضویت غیر دائم در شورای امنیت به این معنا است که حتی کشورهای اسلامی و کشورهای عضو جنبش عدم تعهد هم به ما رای نداده اند.

وی افزود: اقدام وزارت خارجه در موضوع تلاش برای عضویت غیر دائم در شورای امنیت واقع گرایانه نبود و اینکه ما در جاهای دیگر پیروز بوده ایم محل سئوال ما نیست.

کواکبیان در پایان از تقاضای رای گیری برای قانع شدن مجلس از پاسخ وزیر امور خارجه انصراف داد.

بر اساس آیین نامه مجلس هر گاه نماینده سئوال کننده از تقاضای رای گیری برای قانع شدن مجلس از پاسخ انصراف دهد، نشان دهنده قانع شدن وی از پاسخ وزیر است.