به اعتقاد یک استاد دانشگاههای لبنان، آمریکا در مطالبات خود از رژیم صهیونیستی بویژه توقف شهرک سازی جدی نیست؛ به همین خاطر روند صلح تاکنون هیچ پیشرفت ملموسی نداشته است.

به تازگی ابعاد دیگر اختلافات آمریکا و رژیم صهیونیستی بر سر مسائل فلسطین سرباز کرد و این اختلافات به جایی رسیده که حتی باعث کشمکش و مجادله لفظی میان مسئولان دوطرف شده است. آمریکا با وجود مخالفت اسرائیل بار دیگر، برموضع خود در زمینه توقف تمامی شهرک سازی ها در کرانه باختری رود اردن تاکید کرد و اظهارات اخیر مقامات آمریکا و اسرائیل حکایت از آن دارد که دو طرف بر سر موضع خود ایستاده اند و همچنان در این زمینه اختلاف دارند. این اختلاف مواضع در دیدار اخیر وزرای خارجه دوطرف بار دیگرعلنی شد. خبرگزاری مهر در این خصوص، گفتگویی را با دکتر "رغید الصلح" استاد دانشگاه لبنان و کارشناس مسائل آمریکا و اسرائیل انجام داده که از نظرخوانندگان می گذرد.

خبرگزاری مهر : با توجه به درخواست آمریکا از رژیم صهیونیستی مبنی بر توقف شهرک سازی در سرزمین های اشغالی فلسطین، آیا این درخواست بطور جدی مطرح شده است؟

* - من تصورمی کنم که نوعی شکاف در رابطه میان تل آویو با واشنگتن بوجود آمده و این شکاف باعث بروز برخی اختلاف در مواضع طرفین شده است. البته درخواست واشنگتن از تل آویو نوعی تغییر درسیاست آمریکا را نشان می دهد از این حیث که آمریکا تاکنون براین موضع خود اصرار و پافشاری کرده وموضوع توقف اسکان دهی و شهرک سازی و مسئله رشد طبیعی شهرک های صهیونیست نشین را برای اولین بارمطرح کرده است. این درخواست، موضع کنونی دولت آمریکا است و ظاهرامر نشان می دهد که مواضع و سیاست آمریکا در قبال اسرائیل نسبتا تغییریافته؛ چون وزارت خارجه آمریکا این موضع را اتخاذ کرده است و درگذشته همین درخواست از تل آویو شده بود اما تا چه حد آمریکاییها درموضع خودشان جدی هستند روشن نیست. مسئولان دولت آمریکا بخوبی واقفند که شهرک سازی و ساخت دیوار نژاد پرستانه حائل در اراضی اشغالی فلسطینی غیر قانونی و برخلاف موازین و عرف بین المللی است. بنابراین رژیم اشغالگراسرائیل باید ضمن متوقف کردن شهرک سازی در فلسطین اشغالی، دست از اقدامات توسعه طلبانه بردارد. ولی اینکه آمریکا تا کنون دراین مسئله برمواضع خود اصرار ورزیده ، مشکوک است.

با نگاه به پیشینه دولت جرج بوش می بینیم که هیچ توافقی غیر رسمی و یا حتی شفاهی دراین خصوص وجود نداشته است. چون در زمان بوش رئیس جمهوری قبلی آمریکا برخی تلاشها صورت گرفت تا طرحهای شهرک سازی براساس اینکه یک نوع واقعیت است، توجیه شود. اما اکنون آمریکا اکنون توجیه قانونی برای ساخت سازهای غیر قانونی اسرائیل درسرزمین های فلسطینی پیدا نکرده است. بدین خاطر آنها معتقدند که تل آویو بایستی دست ازاقدامات توسعه طلبانه بردارد خواه این طرحهای توسعه طلبی طبیعی باشد خواه برنامه ریزی شده. هرچند که همه ما می دانیم که اسرائیل پشت پرده و براساس یک برنامه ازپیش طراحی شده طرحهای استعماری وتوسعه طلبانه خود را اجرا می کند.

با توجه به بروز اختلافات درمواضع آمریکا و دولت نتانیاهو، تا چه اندازه تل آویو به این درخواست واشنگتن پاسخ خواهد داد ؟

* - به نظر می رسد واشنگتن درخواست ها و مطالبات خود از تل آویو جدی نباشد. چرا اینکه از زمان روی کار آمدن اوباما تاکنون، اسرائیل نه تنها از آمریکا حساب نبرد بلکه هیچ تلاشی برای برقراری صلح و ایجاد ثبات و آرامش نکرد و این امر نشان می دهد این رژیم همچنان با چراغ سبز ایالات متحده آمریکا به اقدامات تجاوزگرانه و سرکوبگرانه علیه مردم بی دفاع فلسطین ادامه می دهد. بنابراین درخواست های آمریکا از اسرائیل صوری و جنبه نمایشی دارد چون اسرائیل خود را فراتراز قانون می داند و به هیچ قانون بین المللی پایبند نیست.

با توجه به شرایط موجود و اختلافات پیش آمده بین واشنگتن و تل آویو ، آیا واقعا با روی کار آمدن باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا سیاست این کشور درقبال اسرائیل تغییر یافته است ؟

* - تصورمی شود، سیاست دولت اوباما ادامه دهنده همان سیاست دولت های اسلاف و پیشن آمریکا است. با اینکه وی دررقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شعارتغییر درسیاست خارجی آمریکا در قبال کشورهای منطقه را مطرح کرد اما تا با به حال ما تغییر محسوسی را دراین ارتباط ازجانب وی ندیدیم و فقط شعار تغییر را بطور مکرر شنیده ایم تا جایی که دولت متبوعش بارها ازتل آویو حمایت کرده و دست اسرائیلی ها را برای هرگونه تجاوزعلیه فلسطینی ها بازگذاشته است بنابراین رئیس جمهوری آمریکا فقط شعار تغییر را سر می دهد و درعمل از سیاست گذشتگان پیروی می کند. براساس اطلاعات موجود، درحدود ۳۰۰ هزار شهرک نشین صهیونیست هم ‌اکنون در شهرک های یهودی نشین کرانه باختری و ۱۸۰ هزار تن دیگر نیزدر بیت المقدس شرقی زندگی می کنند.