خلیل خشنود در گفتگو با خبرنگار مهر در زنجان افزود: یکی از این روشهای انجام مبارزه بیولوژیک با کرم گلوگاه انار، استفاده از زنبور تریکو گراما است که در این روش از زنبورهای ریز حدود یک میلیمتری استفاده می شود.
وی ادامه داد: این زنبورها در آزمایشگاه پرورش داده می شود و پارازیته کردن تخم آفت کرم گلوگاه انار باعث از بین بردن آن قبل از تبدیل شدن به لاور می شود و از این طریق موجبات کنترل این آفت را فراهم می شود با رهاسازی این مختلف می توان در کاهش استفاده از شیوه های مبارزه شیمیایی، تقویت عوامل بیولوژیک در طبیعت و کاهش مصرف سموم و در نهایت تولید محصولات سالم و ارگانیک گام برداشت.
خشنود افزود: به این منظور در سال جاری برای اولین بار در سطح استان زنجان عملیات پرورش و رهاسازی زنبور تریکو گراما در سطح 30 هکتار از باغات شهرستان طارم آغاز شده که تا به امروز سه مرحله رهاسازی در سطح باغات صورت گرفته و براساس دستور العملهای مربوطه جهت انجام کامل عملیات تعداد رهاسازی به 10 مرحله خواهد رسید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان یادآور شد: در هر مرحله شش کرم زنبور در هکتار رهاسازی شده است و براساس بررسی های انجام گرفته به طور کامل موفقیت آمیز بوده و باغداران استقبال چشمگیری از این روش نوین به عمل آورده اند.
خشنود بیان کرد: از عوامل محدود کننده این محصول می توان به آفت کرم گلوگاه انار اشاره کرد که براساس برآورد کارشناسی بین 25 تا 30 درصد محصول انار بر اثر این آفت خسارت می بیند مهمترین راه های کنترل این آفت جمع آوری انارهای پوسیده و مانده در روی درختان به صورت همگانی و در زمان مناسب حذف پرچم و مبارزه غیر شیمیایی است.
وی افزود: استفاده از ارقام انار متناسب با اقلیم شهرستان طارم و روشهای زراعی در تامین حداقل نیاز آبی و غذایی درخت انار در مبارزه با کرم گلوگاه موثر است و هیچ کدام از این روشها به تنهایی سازگار نیست و باید متناسب با شرایط آب و هوایی از روشهای تلفیقی استفاده شود.
استان زنجان با داشتن تنوع اقلیمی و به دنبال آن تنوع کشت بیش از 60 نوع محصول کشاورزی را تولید می کنند که از این میزان، محصولات باغی بالغ بر 38 نوع و با سطح زیر کشت 57 هزار هکتار را به خود اختصاص داده است.