- تيرگي روابط بازوي شرقي ناتو و عنصراستراتژيك نظامي آمريكا:
به گزارش خبرگزاري مهر، منابع آگاه در واشنگتن به روزنامه الوطن عربستان گفتند: روابط تركيه به عنوان بازوي شرقي پيمان ناتو با اسرائيل به عنوان عنصر مهم در زيرساخت استراتژيك نظامي آمريكا در خاورميانه تيره شده است و وضعيت كنوني در روابط دو طرف زنگ خطر واقعي را از نقطه نظر استراتژيست هاي آمريكايي به صدا درآورده است.
به گفته اين منابع، روابط ميان تركيه و اسرائيل در حال حاضر با يك بحران واقعي مواجه است كه آخرين نشانه آن نامه اي بود كه آنكارا به مقامات اسرائيلي نوشت و از آنها خواست نيروهاي امنيتي اسرائيلي را كه در فرودگاه استانبول فعاليت مي كنند و مامور امنيت هواپيماهاي شركت العال اسرائيل هستند، از تركيه خارج كند.
در اين نامه آنكارا به تل آويو يك ضرب الاجل يك ماهه براي خارج كردن نيروهاي امنيتي خود از تركيه داد. هر چند اسرييلي ها براي متقاعد كردن آنكارا به انصراف از اين درخواست تلاش گسترده اي انجام دادند، اما ترك ها بر موضع خود پافشاري كردند و حاضر به تجديد نظر در اين باره نشدند.
مقامات اسرائيل نيز در نهايت تصميم گرفتند پروازهاي شركت هواپيمايي العال را به تركيه و بالعكس لغو كنند.
به گفته اين منابع، انتظار مي رود آنكارا نيز با لغو پرواز هواپيمايي خود به اسرائيل، اين اقدام تل آويو را تلافي كند.
- همه چيز از دخالت گسترده موساد در شمال عراق و تحريك كردها به جدايي طلبي شروع شد
بحران در روابط تركيه پس از آن آغاز شد كه رسانه هاي آمريكا گزارش هايي را درباره موفقيت اسرائيل در تحكيم حضور اطلاعاتي جاسوسي و نظامي گسترده در شمال عراق فاش كردند.
براساس گزارش رسانه هاي اسرائيل، موساد براي زير نظر گرفتن منبع افشاي اين اطلاعات اقدامات گسترده اي انجام داد كه در نهايت مشخص شد منبع واقعي افشاي اين اطلاعات كه سيمور هيرش روزنامه نگار معروف در مجله مشهور نيويوركر منتشر كرد، در حقيقت عبدالله گل وزير امور خارجه تركيه است.
معناي اين چيزي جز اين نيست كه تركيه تصميم گرفته است نارضايتي خود را از سياست اسرائيل به صورت علني ابراز كند.
فراخواني سفير آنكارا از تل آويو اولين جرقه بروز تنش در روابط دو متحد استراتژيك آمريكا بود.
به گفته منابع آمريكايي، يكي از علل تنش روزافزون در روابط تركيه و اسرائيل ، اطلاعاتي است كه آنكارا درباره فعاليت گسترده اسرائيل و سازمان جاسوسي آن در شمال عراق انجام مي دهد.
اطلاعاتي كه تصريح مي كند اسرائيل استراتژي تحريك كردن اكراد به سمت جدايي طلبي و كسب استقلال از حكومت مركزي بغداد و تلاش براي ايجاد ارتباط واهي و صوري ميان مناطق كرد و حكومت مركزي بغداد و تضعيف آن و تشويق كردها به جدايي طلبي از ديگر مناطق عراق پيشه خود كرده است.
- موساد و جاسوسي در ايران و سوريه و بي ثبات كردن عراق
به گفته اين منابع، اسرائيلي ها به دنبال اين هستند تا با محكم كردن جا پاي خود در شمال عراق و تحكيم نفوذ خود در اين منطقه از آنجا تمام رويدادهاي ايران و سوريه را تحت نظر قرارداده و از اين منطقه بر روند اوضاع عراق تاثيرگذاري كنند مساله اي كه واشنگتن هم دنبال مي كند.
به گفته اين منابع، گسترش حضور موساد در شمال عراق با حمايت آمريكا صورت گرفته است زيرا براي نومحافظه كاران كه هدفشان تشكيل يك حكومت دست نشانده درعراق به گونه اي كه اسرائيل را به رسميت بشناسد و خط لوله نفتي عراق و اسرائيل را بار ديگر راه اندازي كند در سايه تحولات پس از جنگ و اشغال عراق غير عملي شده است و با شكست مفتضحانه اي روبرو شده است لذا آنها گسترش حضور اسرائيل در شمال عراق را مورد حمايت خود قرار مي دهند تا به نوعي اين شكست را جبران كنند.
به نوشته الوطن اسرائيل كه تلاش مي كند حداكثر استفاده لازم را از وضعيت پيچيده كنوني عراق ببرد با در پيش گرفتن اين استراتژي يعني دخالت در شمال عراق و تحريك كردها به جدايي طلبي باعث فشار بر روي اعصاب تركيه شده است واين به رغم قول و تعهدات متعددي است كه مقامات اسرائيل به آنكارا داده اند به اينكه حضور آنها در مناطق كردنشين به زيان تركيه نخواهد بود بلكه كمكي براي آنكارا خواهد بود و حتي دراين زمينه با آنكارا هماهنگ خواهند كرد و اطلاعات جديدي به آنها مي دهند و مانع جدايي طلبي كردها به صورت رسمي خواهند شد .
با اين وجود آنكارا در هيچ يك ازاين موارد پيشنهادهاي اسرائيل را نپذيرفت بلكه تحرك و فعاليت اسرائيلي ها را در شمال عراق يك ضربه و خنجري از پشت به خود تلقي كرد. درعين حال اسرائيلي ها همچنان به فعاليت گسترده خود و تحريك كردها بدون توجه واعتنا به اعتراض هاي تركيه ادامه دادند.
- دخالت موساد در انفجارهاي تروريستي تركيه
تركيه اخيرا شاهد موجي از عمليات تروريستي بود كه سازمان هاي ناشناخته انجام دادند ، سوالات فراواني درباره محرك واقعي اين عمليات و اينكه سازمان موساد اسرائيل در اين عمليات دست دارد،طرح شده است.
به نوشته الوطن، تحليلگران دخالت موساد در اين انفجارها را بيانگر يك پيام شديداللحن و هشداردهنده به دولت آنكارا تلقي مي كنند تا آنكارا گرايشها و رويكرد هاي خود را در قبال تل آويو تعديل و تغيير دهد و لذا احتمال دست داشتن موساد در هيچ حالي بعيد نيست زيرا معمولا موساد به گونه اي براي تحقق اهداف خود برنامه ريزي مي كند كه تروريستهاي كوچك يعني عوامل انفجارها خود خبر ندارند.
خبرهاي فراواني درباره گسترش فعاليت موساد در شمال عراق منتشر شده است از جمله تلاش براي بازگرداندن يهوديان به اين منطقه پس از گذشت 50 سال ، خريدن زمين هاي مردم فقير عراق تاچند برابر قيمت اصلي، استقرار دستگاه هاي شنود و جاسوسي در مرزهاي عراق وهمسايگان براي تحت نظرقراردادن تحركات داخلي آنها، تشكيل واحدهاي ترور براي از بين بردن شخصيت هاي مذهبي، علمي ، سياسي برجسته عراق، دامن زدن به تفرقه و اختلاف ميان طوايف و گروه هاي عراقي و به طور كلي تلاش براي بي ثبات كردن اوضاع عراق از جمله فعاليت هاي گسترده سازمان موساد اسرائيل در شمال عراق است.
تنش و تيرگي در روابط متحدين ديروز در منطقه با انتقادهاي گسترده مقامات دولت اسلامگراي تركيه وبرخي از افراد برجسته از سياستهاي تروريستي اسرائيل در مناطق فلسطيني تشديد شد تا آنجا كه نخست وزير، وزير خارجه ورئيس مجلس تركيه وهمچنين علامه محمد حسين فضل الله روحاني برجسته لبناني تاكيد كردند عراق امروز به جولانگاه موساد و فعاليت هاي جاسوسي اين سازمان تبديل شده است.