خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: برگزاری سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی، مخالفت رهبران دینی با اتانازی، استفاده از اینترنت برای پخش مراسم کلیسایی و تحقیقات واتیکان درباره زندگی متجددانه راهبه‌های امریکا از جمله اخبار ادیان جهان در یک هفته گذشته هستند.

سومین کنگره "رهبران جهان و ادیان سنتی"

سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی روز چهارشنبه اول ژوئیه (10 تیرماه) در آستانه قزاقستان با حضور بیش از 60 هیئت دینی از سراسر جهان و همچنین هیئتی از شخصیتهای ایرانی کار خود را آغاز کرد.

نورسلطان نظربایف رئیس جمهوری قزاقستان در سخنرانی افتتاحیه سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی اظهار داشت که این کنگره به رویدادی مهم تبدیل می شود و سهم بزرگی در آرمان تقویت تساهل و درک دوجانبه میان نمایندگان ادیان، فرهنگها و تمدنهای مختلف خواهد داشت.

بیش از 60 هیئت دینی از سراسر جهان در این کنگره شرکت کرده اند.

یرزان آشیکبایف نماینده رسمی وزارت امور خارجه قزاقستان گفت: ادیان جهانی و سنتی مختلف در این کنگره دارند، همچنین بیش از 60 هیئت از ادیان مختلف، مهمانان افتخاری و نمایندگان سازمانهای بین المللی چون سازمان ملل، سازمان امنیت و همکاری اروپا، یونسکو، سازمان کنفرانس اسلامی در این کنگره شرکت کرده اند.

شخصیتهای مشهور و برجسته سیاسی نیز به این کنگره به عنوان مهمان افتخاری دعوت شده اند که از میان آنها می توان معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، مدیر کل شاخه اروپای سازمان ملل متحد، دبیرکل شورای همکاری و امنیت اروپا، وزیر امور خارجه اسپانیا و سایر شخصیتها و نمایندگان وزرای خارجه را نام برد .

براساس اظهارات این نماینده رسمی نتایج نشستهای و دیدگاه های شرکت کنندگان در بیانیه نهایی این کنگره منعکس می شود.

هیئت ایرانی هنگام سخنرانی شیمون پرز همایش آستانه را ترک کرد

در نخستین روز از سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی که روز چهارشنبه دهم تیرماه در آستانه قزاقستان آغاز شده به دنبال سخنرانی رئیس رژیم صهیونیستی هیئت ایرانی جلسه را ترک کرد.

دکتر مهدی مصطفوی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان یکی از اعضای این نشست پیش از آغاز سخنرانی شیمون پرز رئیس رژیم صهیونیستی در کنگره آستانه که یک همایش بین ادیان است این جلسه را ترک کرد.

مهدی مصطفوی درجمع خبرنگاران گفت: ما برای سخنرانی رهبران دینی به این همایش آمده ایم و پرز رهبر دینی نیست.

پرز قرار نبود در این همایش حضور داشته باشد اما از آنجا که به قزاقستان سفر کرده بود، دعوت با تأخیر این همایش را پذیرفت. هیئت ایرانی پیشتر از برگزار کنندگان خواسته بود تنها رهبران دینی در این همایش سخنرانی ها را برعهده داشته باشند.

شورای رهبران ادیان مختلف تشکیل شود

رئیس جمهور قزاقستان دهم تیرماه در نخستین روز از سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی که در آستانه برگزار شد پیشنهاد تشکیل شورای رهبران ادیان را مطرح کرد.

نورسلطان نظربایوف رئیس جمهوری قزاقستان در این کنگره گفت: دبیرخانه کنگره ما اعتقاد دارد که می‌توان ایده تشکیل شورای رهبران دینی را عملی کرد و با سایر محافل و سازمانهای بین‌المللی با هدف گفتگوی فرهنگها و همکاری‌های اقتصاد تعامل نزدیک داشت. ما باید در تشکیل شوارای رهبران ادیان، رسانه های دینی و سکولار، انجمنهای جوانان، انجمنهای فکری، خلاقانه و علمی مشارکت داشته باشیم.

رهبران ‌ادیان افراط‌ گرایی را تهدیدی برای زندگی بشر دانستند

هئیتهای دینی سراسر دنیا که طی دو روز در سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی در آستانه، قزاقستان گردهم آمده بودند تأکید کردند: تروریسم، افراط گرایی و سایر اشکال خشونت به نام دین تهدیدی برای زندگی بشری است و باید تکذیب شود.

سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی آستانه که با سخنرانی نورسلطان نظربایف رئیس جمهوری قزاقستان آغاز شد میزبان بیش از چهارصد  شخصیت آکادمیک، روحانی و رهبران 60 کشور جهان بود که به مدت دو روز برای تعمق درباره چشم انداز همزیستی مسالمت آمیز میان ادیان جهان برگزار شد.

این کنگره همچنین به بررسی درباره ابعاد مختلف تروریسم نیز پرداخت.

در بیانیه سومین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی آمده است که سیاستمداران، شخصیتهای عمومی، دانشمندان، رسانه های جمعی و جامعه جهانی باید قدرت معنوی و اخلاقی بیشتری نشان داده و در جستجوی راه‌حل های عادلانه برای مشکلات اقتصادی، مالی، اجتماعی و زیست محیطی که جهان امروز را به خطر انداخته همبستگی بیشتری نشان دهد.

نظربایف رئیس جمهور قزاقستان در این همایش گفت: طی شش سال گذشته این کنگره نقش مهمی در ترویج هماهنگی و از بین بردن عدم اعتماد میان ادیان جهان ایفا کرده است. برگزاری این کنگره ها دستاوردهای زیادی داشته و هنوز هم کارهای بسیاری مانده که باید انجام شود، این امر به ما به صداقتی که نشان می دهیم بستگی دارد.

براساس اظهارات دکتر مهدی مصطفوی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این کنگره، رهبران دینی باید توجه بیشتری به حل مشکلات دنیا داشته باشند چرا که مردم اعتقاد دارند رهبران دینی می توانند اقدامات مؤثرتری نسبت به سیاستمداران انجام دهند.

عبدالله ترکی دبیرکل انجمن جهانی مسلمانان مستقر در عربستان گفت: هدف رهبران دینی نباید حمایت از نهادها و حفظ آنها از دام یا ابزارهای در دست افراد بی توجه به خیر و شر باشد.

متروپلیتن امانوئل از قسطنطینه اظهار داشت: این کنگره فرصتی طلایی فراهم کرد تا به جهان بگوید ما آماده پذیرش مسئولیتهای خود و یاری به جل مسائل بحرانی هستیم.

ایده برگزاری این همایش نخستین بار از سوی رئیس جمهور قزاقستان مطرح شد که اظهار داشت گفتگوی بین رهبران جهان و ادیان سنتی باید براساس ابعاد مشترک و اطلاعات کامل درباره یکدیگر صورت گیرد تا این امر بتواند همکاریهای دوجانبه در غلبه بر تجلیات منفی زمانه را چون خشونت، فاشیسم، افراط گرایی و تروریسم را تقویت کند.

در بخشی از بیانیه روز گذشته این کنگره آمده است: ما خطاب به رهبران دینی، سیاسی، شخصیتهای عمومی، دانشمندان، نمایندگان رسانه های جمعی و جامعه جهانی خواستار حمایت از تلاش رهبران جهانی و سازمانها برای برقراری گفتگوهای بین دینی به منظور مخالف با استفاده مخرب از دین یا تمایزات دینی برای اهداف سیاسی هستیم تا بتوانیم در این راه درک عمیق تر را از راه تعاملات فرهنگی و همکاری در آموزش ترویح کرده ، قدرت اخلاقی و معنوی و همچنین همبستگی حقیقی در جستجوی راه حل مشکلات امروزه را نشان دهیم.

براساس تصمیم شرکت کنندگان این کنگره قرار است چهارمین کنگره رهبران جهان و ادیان سنتی سال 2012 در آستانه، قزاقستان برگزار شود.

پرتره میکل آنژ در نقاشی دیواری واتیکان شناسایی شد

واتیکان اعلام کرد نقاشی‌ دیواری میکل آنژ در کلیسای پائولین که تنها پاپ اجازه دیدن آن را داشته و گردشگران نمی‌توانند از آن دیدن کنند نشان می‌دهد این نقاش بزرگ ایتالیایی پرتره خود را نیز در این تصویر ترسیم کرده است.

براساس اعلام واتیکان تصویر میکل آنژ مردی سوار بر اسب با عمامه آبی درگوشه سمت چپ تصویر نقاشی " تصلیب سنت پیتر" مشخص است. این نقاشی بین سالهای 1542 و 1549 کشیده شده، زمانی که میکل آنژ در دهه هفتاد زندگی خود بوده است.

موریتزو دلوکا رئیس هیئت مرمت این اثر گفت: تصویر میکل آنژ به پرتره های وی اثر جولیانو بوجاردینی و دنیله دا ولترا شباهت دارد. کار مرمت این اثر از سال 2004 آغاز شد. کلیسای کوچک پائولین دربرگیرنده دو نقاشی دیواری مهم است که یکی " تصلیب سنت پیتر" و دیگری " تحول سنت پل" است.

کلیسایی در اسکاتلند مراسم عشای ربانی را از اینترنت پخش می‌کند

کلیسای سنت پاتریک در اسکاتلند در تلاش برای ارتباط با اعضای خود موعظه‌های روحانیون و مراسم عشای ربانی را به صورت زنده از طریق اینترنت پخش کند تا با استفاده از این تکنولوژی بتواند با طیف گسترده‌تر افراد ارتباط داشته باشد.

استفاده کلیسای سنت پاتریک از این تکنولوژی در راستای ارتباط با افراد مسن یا آنهایی است که خود را به خانه محدود کرده و از خانه خود بیرون نمی آیند.

ظرف سه هفته گذشته تمام مراسم عشای ربانی، مراسم تدفین، ازدواج و تعمید از اینترنت پخش شده تا افرادی که نمی توانند در مراسم حاضر شوند نیز از فضای دینی این مراسم بهره مند شوند.

ایده پخش اینترنتی این مراسم به دنبال تلاش کلیسا برای شناسایی راه های ارتباطی با افراد مسن و همچنین افرادی بود که خانه را به هر علتی ترک نمی کنند.

گری کونری کشیش این کلیسا گفت: این اقدام کلیسا را به عرصه جدید وارد کرده است. به رغم اینکه این اقدام هنوز در مراحل اولیه است اما استقبال از آن خوب بوده است. صدای پخش این مراسم عالی است اما کیفیت تصوی درحال حاضر محدود است. این سیستم ظرف چند هفته اصلاح می شود، بنابراین افرادی که نمی توانند در مراسم عشای ربانی شخصا شرکت کنند می توانند این مراسم دینی و آیینی را در خانه ها یا بیمارستانها و هرکجا که هستند تماشا کنند و با آن همراه شوند.

یک دوربین ثابت که در کلیسا کار گذاشته شده مراسم عشای ربانی آخر هفته ها را پخش می کند.

کشیش این کلیسا گفت: بیشتر افرادی که از این خدمات طی چند هفته گذشته استفاده کرده اند افرادی از خارج از کشور بودند که نتوانستند در تدفین اقوام خود که در این کلیسا مراسم آن برگزار شد شرکت کنند.

واتیکان زندگی راهبه‌های متجدد آمریکا را بررسی می‌کند

به تازگی واتیکان تصمیم گرفته تحقیقات وسیعی درباره زندگی راهبه‌های آمریکایی آغاز و به بررسی وفاداری آنها به پوشش سنتی راهبه‌ها، دیدگاه‌های آنها نسبت به کلیسا، متجدد شدن و حتی ازدواج آنها را بررسی کند.

این تحقیقات در شرایطی انجام می شود که بسیاری از راهبه های آمریکایی لباسهای سنتی خود را کنار گذاشته و از لباسهای عادی حتی شلوار جین استفاده می کنند.

بسیاری از راهبه ها زندگی محدود خود را کنار گذاشته و به مشاغلی چون تدریس، حقوق و کارهای اجتماعی روی آورده اند و حتی برخی فراتر رفته و زندگی در صومعه را به نفع زندگی در تنهایی ترک کرده اند اما در نظر واتیکان راهبه های آمریکایی پا را فراتر از راه سنتی خود گذاشته اند.

در ماه مارس بود که کنفرانس اسقفهای آمریکایی حکمی صادر و طی آن به کاتولیکها اعلام کرد که باید از انجام " ریکی" به عنوان نوعی انرژی درمانی باستانی ژاپنی که میان راهبه ها محبوب شده دست بردارند، چرا که این اقدام با رویکردهای سنتی مد نظر مقر پاپ مغایرت دارد.

فشار روی راهبه های آمریکا که تعداد آنها طی چهار دهه گذشته از 180 هزار به 60 هزار نفر رسیده، از زمان تشکیل هئیت نظارت بر آنها افزایش یافته است. با انجام مصاحبه ها و تفتیشهای متعدد این اقدام را می توان بررسی رسمی فعالیت نهادهای دینی زنان دانست که از سوی مادر مری کلی میلیا راهبه های آمریکایی مستر در رم انجام می شود.

این بررسیها و تحقیقات همچنین دربرگیرنده ارزیابی عقاید نظر در فرقه های دینی زنان در آمریکا است که از سوی واتیکان مورد تأکید قرار گرفته است.

برخی از راهبه ها اخیرا با دیدگاه های خود در رابطه با انتصاب زنان و اجازه ازدواج برای کشیشها واتیکان را خشمگین کرده اند. از این رو کاردینال فرانک رود مسئله فرق دینی در رم در مورد انحراف زندگی راهبه ها از اصول کلیسا انتقاد کرد.

کارن آرمسترانگ دین و خداوند را در جشنواره ایده‌ها تبیین می‌کند

کارن آرمسترانگ نویسنده و مورخ ادیان قرار است روز 14 ژوئیه (23 تیرماه) به عنوان بخشی از برنامه‌های جشنواره ایده‌های شهر بریستول، بریتانیا که هر دو سال یکبار برگزاری می‌شود سخنرانی کند.

جشنواره دوسالانه ایده ها بریستول در سال 2005 در تلاش این شهر برای گرفتن عنوان " پایتخت فرهنگی اروپا در سال 2008" آغاز شد.

این جشنواره بسیاری از سازمانهای فرهنگی شهر را برای ایجاد سکوی گفتگو درباره مباحثی چون دین، فسفه، علم و سیاست گردهم جمع می کند.

این جشنواره برای سال 2009 بر سه موضوع 30 سال تاچریسم، داروین و داروینیسم وهمچنین هنرها و علوم پنجاه سال پس از سخنرانی تأثیرگذار "سی پی اسنو" با عنوان " دو فرهنگ" متمرکز خواهد بود.

کارن آرمسترانگ نویسنده و مورخ ادیان روز 14 ژوئیه درباره خداوند و دین در این جشنواره سخنرانی می کند.

آیا خداوند در این عصر پرتکاپوی عقلگرایی علمی جایگاهی دارد؟ از جمله پرسشهایی است که کارن آرمسترانگ قرار است طی سخنرانی خود به آنها پاسخ داده و پاسخی برای ناخداباوران جدید چون ریچارد داوکینز و کریستوفر هیچکنز ارائه کند. وی استدلال می کند که این هنوز هم نقش بنیادین خود را در دنیای مدرن دارد و این امر برای آینده ما ضروری است.

آرمسترانگ سالها به عنوان یک راهبه مسیحی کلیسای کاتولیک روم فعالیت می کرد و امروز به عنوان یک صاحب‌نظر در حوزه دین در جهان غرب مطرح است. او دانش آموخته آکسفورد است و کتابهای متعددی در زمینه دین به چاپ  رسانده است.

کارن آرمسترانگ نویسنده بیش از 20 کتاب از جمله "تاریخ کوتاه اسلام" است که در میان تازه ترین آنها می توان به کتاب "تحول بزرگ؛ آغاز سنتهای ادیان ما"  اشاره کرد. این کارشناس برجسته دین یکی از فعالان درک بین ادیان است که در بریتانیا اقامت دارد.

رهبران دینی بریتانیا از روند قانونی شدن اتانازی انتقاد کردند

رهبران دینی بریتانیا نیروهای خود را برای متوقف کردن روند قانونی شدن اتانازی در این کشور متحد کردند و طی نامه‌ای قانونگذارانی را که در این راه پیشرو شده‌اند مورد انتقاد قرار دادند.

دکتر روان ویلیامز اسقف اعظم کانتربری رهبر انگلیکنها در انگلستان، وینسنت نیکولز اسقف اعظم وستمینیستر کاردینال کاتولیک انگلستان و سنت جاناتان سکس خاخام اعظم این کشور برای نخستین بار به منظور ممانعت از پذیرش لایحه هایی که اتانازی را قانونی خواهد کرد گرد هم جمع شدند.

آنها در نامه ای اعلام کردند که این تغییرات قانونی افراد آسیب پذیر را در خطرات جدی قرار می دهد، به ویژه افرادی که به شدت بیمار هستند احساس می کنند که بیماری آنها باری بر دوش دیگران است.

رهبران دینی در نامه خود از قانونگذارانی که به دنبال قانونی کردن اتانازی هستند انتقاد کرده و نوشته اند که این پیشنهاد اصلاحی می تواند تغییر در قانون بریتانیا ایجاد کند و ما اعتقاد داریم که این تعییر که سرانجام به مشروعیت اتانازی منتهی می‌شود نباید مورد تصویب قرار گیرد.

درحال حاضر براساس قوانین بریتانیا کمک به فردی برای خودکشی بیش از 14 سال زندان در پی دارد. تا امروز دست کم 115 نفر  از بریتانیا برای انجام اتانازی و خاتمه زندگی خود در کلینیک دیگنیتاس در زوریخ به سوئیس سفر کرده و 800 نفر دیگر نیز در فهرست انتظار این کلینک هستند.

اتانازی در زبان لاتین به معنی "مرگ خوب" است. اتانازی در اصطلاح، شرایطی است که در آن، بیمار بنا به درخواست خودش به صورت طبیعی و آرام بمیرد. این شرایط معمولاً در بیماری‌های سخت یا دردناک یا درمان‌های طولانی مدت و ناامید کننده پدید می‌آید. در فارسی به آن "مرگ آسان"، "قتل ترحمی" یا "به مرگی" نیز گفته شده است.

توقف روند درمان یک بیمار، قطع سرم و تغذیه وریدی، قطع اکسیژن، جلوگیری از دیالیز و جداکردن فرد از دستگاه‌های حمایتی ارگان‌های حیاتی، همچنین دادن داروهای مسکن با دوز بالا، که موجب کاهش هوشیاری و تسریع مرگ می‌شوند، از روش‌های اتانازی به حساب می‌آیند.