نهمین دوره مسابقات بسکتبال قهرمانی جوانان جهان آزمونی برای اثبات پیشرفت بسکتبال ایران بود اما این رقابت‎ها در حالی برای نماینده کشورمان به پایان رسید که کسب تنها یک پیروزی آن هم مقابل حریف نه چندان مطرح آسیایی تنها خاطره خوش به جا مانده از آزمون بزرگ "اثبات" بود.

به گزارش خبرنگار مهر، چهار شکست مقابل تیم‌های آمریکا، مصر، فرانسه، آنگولا و البته پیروزی مقابل سوریه حاصل دومین حضور قهرمان آسیا در رقابت‎های بازیکنان زیر 19 سال جهان بود. مسابقاتی که می‌توانست با حضور ایران در جمع 12 تیم برتر به پایان برسد اما راضی شدن به شکست در تمام دیدارهای مقدماتی امیدهای صعود را بر باد داد.

اصلا به این فکر نمی‎کردیم که بسکتبالیست‎های جوان ایران مقابل آمریکا که با 6 مدال طلا و نقره پرافتخارترین تیم جهان است دست به کار بزرگی مثل پیروزی بزنند. انتظار نداشتیم بازیکنان کشورمان مقابل دارنده مدال برنز رقابت‌های 2007 صربستان صاحب برتری شوند که اگر این اتفاق‎ها می‌افتاد باید در رسیدن حق به حقدار شک می‌کردیم. اما به همین میزان هم احتمال نمی‌دادیم  که بازیکنان ایران با تجربه چند ساله از بازی در کنار هم و رویارویی با تیم‎های مختلف تنها یک پله صعود نسبت به پیکارهای 2003 یونان داشته باشند. صعودی نامحسوس که آن هم به واسطه مغلوب شدن تیمی به دست آمد که به عنوان نماینده سوم آسیا سهمیه حضور در جام جهانی را به دست آورده بود. تیمی که در مرحله مقدماتی مسابقات اخیر قهرمانی آسیا با 27 اختلاف امتیاز (73 بر 100) مغلوب ایران شد.

"80 درصد برنامه‌ ریزی‌های ایران در مرحله مقدماتی مسابقات برای بازی با مصر است چون نسبت به نتیجه‎گیری مقابل این تیم خیلی خوش‌بین هستیم." این، عینا گفته‎های سرمربی تیم بسکتبال جوانان ایران پیش از آغاز مسابقات جهانی است اما چه شد که شاگردان رضا نوری در شرایطی که پس از تساوی در کوارتر اول، دو کوارتر دیگر را هم با برد خود تمام کرده بودند در نهایت مجبور به پذیرفتن شکست مقابل مصر شدند. باختی که آینده خوش حضور در فهرست بهترین‌ها را حداقل تا دو سال دیگر دست‌نیافتنی کرد. اینکه مقایسه ژیان با بنز نبود!

رئیس سازمان تیم‎های ملی بسکتبال هم که پیش از دیدار با مصر نسبت به شکست این تیم تا حد زیادی مطمئن بود پس از پایان بازی، غرور و خودباوری بی موقع بازیکنان و مهم تر از آن بی تجربگی را عوامل بازدارنده نتیجه‎گیری تیم بسکتبال جوانان عنوان کرد اما مگر نه اینکه بازیکنان این تیم اردوها و تورنمنت‎های زیادی را در کنار هم تجربه کرده بودند! پس بی تجربگی یعنی چه و چرا سپربلا درست کردن؟

تیم بسکتبال جوانان ایران تنها با یک پله صعود نسبت به دو دوره پیش به عنوان
تیم پازدهم نهمین دوره مسابقات جهانی در نیوزیلند معرفی شد

به گزارش خبرنگار مهر، شرکت در تورنمنت چهارجانبه قبرس با نام دانشگاه آزاد (بهمن ماه85)، برپایی اردو به اضافه دیدار تدارکاتی در گرجستان ( تیرماه 86)، حضور در جام نخست وزیری مالزی و قهرمانی در این تورنمنت که گفته می‌شد با حضور تیم‎های ملی دیگر کشورها برگزار شد ( مهرماه 86)، اعزام منتخب بازیکنان شرکت‎کننده در مسابقات مالزی (ارسلان کاظمی، محمد امجد، مهدی شیرجنگ و فربد فرمان) به بازی‎های سالنی ماکائو و کسب مدال طلا در این رقابت‎ها ( تابستان 87)، برپایی اردوی تدارکاتی در صربستان پیش از آغاز مسابقات قهرمانی آسیا (تابستان 87)، حضور در رقابت‎های قهرمانی آسیا همراه با کسب مدال طلا (شهریورماه 87) و بالاخره برپایی اردوی تدارکاتی در آلمان در آستانه اعزام به مسابقات جهانی نیوزیلند بخشی از میادین کسب تجربه برای بازیکنان تیم بسکتبال جوانان طی سال‎های اخیر بود که البته باید برگزاری بیش از 50 مرحله اردوی داخلی را هم به آنها اضافه کرد.

دیگر اینکه تجربه 9 بازیکن تیم بسکتبال جوانان از حضور در کمپ‎های تمرینی ویژه چین و هند با نام "طرح بسکتبال بدون مرز" چه شد؟ ارسلان کاظمی، عماد سلمانی، محمد امجد، محمد حسن‎زاده، پوریا کاظمی، رامین هنرمند، سورن دیربوغوسیان و مهدی شیرجنگ نفراتی بودند که طی دو مرحله در این کمپ تمرینی و مورد تائید فیبا شرکت کردند و همگی در مسابقات نیوزیلند هم حاضر بودند.

البته وقتی محمدرضا مشحون در واکنش به شکست تیم جوانان مقابل مصر می‌گوید "دیدار با تیم‌هایی مثل اردن و لبنان که ما معمولا برای آماده‎سازی به آنها بسنده می‎کنیم کجا و مصاف با آمریکا و فرانسه کجا؟" دیگر نمی‌توان تجربه شرکت در تورنمنت‌های بین‌المللی سمنان و همچنین  قرار گرفتن برخی از بازیکنان تیم جوانان مانند محمد حسن‌زاده (صبامهر)، فربد فرمان (مهرام)، مهدی شیرجنگ (لوله a.s شیراز) و عماد سلمانی (ذوب آهن) در ترکیب تیم‌های لیگ برتری را در کنار تجربه‎های قابل اتکا قرار داد. حال آنکه بازیکنان تیم جوانان در قالب تیم‎های لیگ برتری در کنار ملی‎پوشان و مهره‎های خارجی و همزمان در مقابل آنها که خود یک دنیا تجربه از رویارویی با حریفان بزرگ و کوچک دارند، می‎توانند بر بار فنی خود بیفزایند.

و دیگر اینکه بازوبند کاپیتانی تیم اعزامی به اوکلند در دست بازیکنی بود که پس از یک سال و نیم به ترکیب این تیم اضافه شد اما با تجربه بازی در تیم دانشگاهی آمریکا. با این اوصاف ایران باید باز هم به خاطر "بی تجربگی" حتی به آنگولا هم امتیاز برتری دهد تا نتواند حداقل تیم سیزدهم یا چهاردهم جهان شود!

مسابقات 2009 بسکتبال جوانان جهان در شرایطی برای ایران به پایان رسیده که قزاقستان که در فینال مسابقات قهرمانی آسیا بازی را به ایران واگذار کرده بود به عنوان یکی از 12 تیم برتر مسابقات نیوزیلند و بهترین تیم آسیایی همچنان مشغول رویارویی با حریفان جهانی خود است . اما نماینده بسکتبال ایران که مدعی حرکت در مسیر رشد و ترقی است وداعی زودهنگام و دور از انتظار با بازی‎ها داشت. وداعی همراه با صعود نامحسوس.

نتایج به دست آمده توسط بسکتبالیست‎های جوان ایران در مسابقات جهانی نیوزیلند به این شرح است:

* ایران 55 - آمریکا 106 
(13 بر 30)، (14 بر 25)، (14 بر 28) و ( 14 بر23)

* ایران 91 - مصر 95
(19 بر 19)، (28 بر 19)، (20 بر 19)، (17 بر 27) و (7 بر11)

* ایران 68 - فرانسه 86
(23 بر 21)، (9 بر 20)، (19 بر 26) و (17 بر 19)

* ایران 53 - آنگولا 62
(23 بر 11)، (11 بر 14)، (9 بر 25) و (10 بر 12)

* ایران 93 - سوریه 53
(25 بر 20)، (26 بر 11)، (30 بر 6) و (12 بر 16)