دکتر محمد علی آذرشب رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: راهکار مقابله با نژاد پرستی و تبعیض دینی با به کارگیری روشهای فرهنگی، روانی و سیاسی اجتماعی امکان پذیر است.
وی افزود: کار روانی این است که این احساسی که آنها تصور می کنند نژاد برتر هستند باید در مقابل آن برتری و عظمت دیگران را به آنها نشان دهیم که یکی از آنها عظمت گذشته تمدن اسلامی است. به نظر می رسد این مسئله را هرچه بیشتر در غرب مورد تأکید قرار دهیم و تأثیر آن بر نهضت غرب را نشان دهیم باز هم جای کار دارد.
وی با اشاره به مقالات متعددی که در این رابطه منتشر می شود گفت: کسانی که می خواهند در مقابل نژادپرستی و احساس برتری اروپائیان صحبت کنند از عظمت تمدن اسلامی برای آنها می گویند، از عظمت تمدنی که اسلام در قرنها چهارم تا ششم هجری به وجود آورده بود. این امر می تواند به آنها نشان دهد که شما اکنون در وضعیت برتری هستید اما جهان اسلام نیز زمانی در وضعیت برتری بوده و تمدن آن بر تمدن شما اثر گذاشته است.
آذرشب دومین راهکار مقابله با این تبعیضها را در نشان دادن عظمت جهان اسلام به غرب دانست و در ادامه گفت: جهان اسلام فعلی را از نظر فکر، اندیشه، منابع طبیعی، نیروی انسانی و موقعیت استراتژیک به آنها نشان دهیم. گاهی متأسفانه برخی تصویرهایی از جهان اسلام منعکس می شود که خلاف این امور را برای غرب تداعی می کند.
دکتر محمد علی آذرشب گفت: تصویر درگیریها ، کشتارها و خونریزی ها، تفرقه های قومی و مذهبی مخالف روالی است که باید به اروپائیان ارائه دهیم. باید به جای این مسائل منفی کارهای بزرگ جهان اسلام را به غرب نشان دهیم و بر نقاط مثبت خود تأکید کنیم تا به عظمت اسلام پی ببرند.
رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب در زمینه راهکار فرهنگی تصریح کرد: تبلیغ انسانیت ، تبلیغ گفتمان انسانیت از جمله راههای فرهنگی مقابله با نژادپرستی است. گفتمان جهان اسلام مملو از اهرمهای انسانیت است، به ویژه گفتمان عرفان اسلامی ؛ همین که مولوی، سعدی، حافظ و عطار را با قدرت به جهان غرب معرفی کنیم، در مقابل مادیت و برتری طلبی که آنها دارند کار فرهنگی بسیار مؤثری انجام داده ایم که می تواند حالت برتری طلبی آنها را تعدیل کند.
دکتر آذرشب یادآور شد: کار سیاسی اجتماعی را نیز به عنوان ارائه عکس العمل مناسب و قدرتمند جهان اسلام در مقابل هر جسارتی است که آنها انجام می دهند. این درحالی است که غرب همواره عکس العمل های شدیدی به جهان اسلام نشان داده است. جهان اسلام نسبت به کارهای زشت و قبیح آنها عکس العملهای کمتری نشان داده است.
وی همچنین با اشاره به مسئله به وجود آمده در آلمان و قتل زن مسلمان مصری برای محجبه بودن خود اظهار داشت: این مسئله می تواند سرآغازی برای حرکت سیاسی اجتماعی جهان اسلام باشد تا در مقابل این نوع کارها عکس العمل قدرتمندی در سطح سیاسی و اجتماعی داشته باشند.
آذرشب گفت: اقدامات صورت گرفته در جهان اسلام برای مروه شربینی، شهید حجاب واکنشی شایسته جهان اسلام برای دفاع از حیثیت، شرف و کرامت خود بوده و این روند باید ادامه پیدا کند تا آنها جرأت ادامه این نوع کارهای نژادپرستانه را نداشته باشند.