اصفهان - خبرگزاری مهر: رئیس میراث فرهنگی اصفهان در واکنش به گزارش مهر در خصوص پل خواجو گفت: مرمت آثار تاریخی با بیل و کلنگ انجام می شود اما به طور قطع در هیچ جای دنیا در کار مرمت آثار از لودر استفاده نمی شود و کار آسیب شناسی پل خواجو در کنار مرمت انجام می شود.

احمد امین پور در گفتگو با خبرنگار مهر در اصفهان افزود: رودخانه زاینده رود در سالهای اخیر با کم آبی شدیدی به سبب شرایط آب و هوایی مواجه شده بود که در سالهای گذشته این کم آبی شدت و حدت بیشتری نسبت به گذشته داشت چنانچه به طور قطع این کم آبی در هیچ سالی به این شکل طولانی نمی شد و مقطعی بود که البته این وضعیت شرایط را فراهم آورد تا بتوان کار آسیب شناسی پل خواجو را بهتر از گذشته انجام داد.

وی ادامه داد: لذا علاوه بر کار آسیب شناسی فرصتی فراهم شد تا در نهایت بتوان از ادامه این آسیب ها که پل را در معرض خطر قرار می دهد، جلوگیری کرد و یکی از این آسیب ها که پل ها با آن مواجه هستند، موضوع آبشستگی است.

امین پور در ادامه اظهار داشت: موضوع آب شستگی مسئله ای است که در پل های جدید و قدیمی به چشم می خورد و در این مکان نیز جریان آبی که با پل برخورد کرده، موجب جابجایی دانه های شنی زمین زیر پل می شود و این جابجا شدن دانه ها سبب ایجاد حفره در بستر رودخانه آسیب پی پل می شود.

امین پور همچنین در خصوص مرمت و بازسازی پل خواجو گفت: این مرمت بر اساس بررسی های انجام شده صورت گرفته است چنانچه در آب نمای کف پل خواجو (که این آبنما در پلهای جدید نیز پیش بینی می شود و اصولا با سنگ است) به خصوص در قسمتهای انتهایی دچار نوعی فرسایش شده و آبشستگی زیر سنگهای آبنما را خالی و در آن ایجاد حفره کرده است.

وی ادامه داد: لذا باید اولا در این عرصه سنگهای آبنما را برداشته و پس از پر کردن زیر این سنگها استحکام بخشی می کردیم و البته باید کاری انجام می شد که در سالهای آینده مجددا این وضعیت با آبشستگی ایجاد نشود.

سپر حفاظتی برای آبنمای پل خواجو ایجاد خواهد شد

وی همچنین در ادامه از ایجاد یک سپر حفاظتی در جلوی آبنمای پل خواجو خبر داد و گفت: باید یک سپر حفاظتی در جلوی آبنما ایجاد شود که در نهایت این امر مانع آب شسستگی مجدد در پل شود که شرایط خشکسالی اجازه داد که با نظر کارشناسان میراث فرهنگی و کارشناسان سازمان آب طرحی حفاظتی در این قسمت اجرا شود.

رئیس سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: این سپر حفاظتی در قسمت انتهایی و پایانی آبنما و در بستر رودخانه بوده که البته طول و عرض و ارتفاع و عمق آن نیز بر اساس نظر کارشناسان است که در این مرحله شنهای کف رودخانه برداشته شده و با ترکیب بتن و سنگ، نواری را مقابل آبنما ایجاد خواهیم کرد.

به سبب احتمال جاری شدن جریان آب در زاینده رود سپری حفاظتی کشیده شد

امین پور در بخش دیگری از سخنان خود ادامه داد: در هفته آغازین که کار شروع شد خبر جریان احتمالی آب در زاینده رود از ادارات مختلف به سازمان میراث فرهنگی رسید که در نهایت این موضوع نگران کننده شد، لذا کارهای حفاظتی را در این خصوص انجام دادیم.

وی تصریح کرد: در این رابطه با توجه به احتمال جریان آب در رودخانه در زمان مرمت و با توجه به اینکه پیش بینی می شد این جریان بسیار کم باشد، امکان هدایت جریان آب به سمت برخی از دهانه های محدود پل فراهم شد تا در نهایت کار مرمت و حفاظتی را به سرانجام برسانیم.

امین پور ایجاد یک خاکریز حفاظتی در پل خواجو را تنها برای جلوگیری از نفوذ آب به قسمت تعمیرات دانست و تصریح کرد: این وضعیت قطعا پس از پایان کار مرمت به وضع اولیه خود بر می گردد و به راحتی به وسیله لودر، خاکریزهای ایجاد شده تصحیح و جریان قبلی به روال خود باز می گردد.

  خاک ریز حفاظتی در پل خواجو پس از پایان کار مرمت به وضع اولیه خود بر می گردد و به راحتی به وسیله لودر خاکریز های ایجاد شده تصحیح  می شود
رئیس سازمان میراث فرهنگی اصفهان
رئیس سازمان میراث فرهنگی در ادامه تصریح کرد: به طور قطع کار حفاظتی در اقدامات مرمتی مهمتر از کار مرمت است.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود بندکشی ها را از دیگر برنامه های قابل اجرا در پل خواجو دانست و گفت: یکی از برنامه های دیگر در این عرصه این است که بخشی از بندکشی سنگهای این پل که در دهه های گذشته انجام شده بود و اکنون از محل خود خارج شده را اصلاح کرد.

امین پور همچنین به نفوذ ریشه برخی درختان چون انجیر در پایه های پل اشاره کرد و گفت: این ریشه ها به وفور دیده می شد که رشد کرده و موجب شده بود که سنگ های کنار پلها را در دهانه های خود جابجا کند چنانچه برخی از این سنگها چند سانت از جای خود خارج شده است و باید این ریشه ها از بین می رفتند زیرا در صورت رطوبت مجددا رشد می کردند.

وی ادامه داد: در این عرصه باید این سنگ ها برداشته می شد تا ریشه زدوده شود و مجددا سنگ به حالت اولیه خود برگردد و خرابی سنگها نیز اصلاح شود.

به گفته امین پور برخی قسمتها در زیر سقف پایین پل نیز در اثر مرور زمان پوسیده است که باید اصلاح و از جای خود خارج شوند یا برخی دیگر از قسمتهای پل نیز به سبب رنگ آمیزی با اسپری و دیگر وسایل باید اصلاح می شد و علاوه بر موارد یاد شده برخی از دیگر قسمتها نیز که در سال 1349 مرمت و بازسازی شده بود اکنون نیز نیاز به مرمت داشت.

وی ادامه داد: در طول 39 تا 40 سال گذشته تاکنون پله های بازسازی شده که به مرور زمان دچار یخ زدگی و آسیب و پوسیدگی شده بودند که البته برخی از این پوسیدگی ها با سیمان و بتن و به صورت وصله زدگی بود که وضعیت ناخوشایندی داشت و در هر صورت ترکیب ناخوشایندی از خورده سنگها را شاهد بودیم و این مورد نیز نیاز به اصلاح داشت.

سنگهای پله های پل خواجو کدگذاری شده و به جای اول خود برمی گردد

امین پور تصریح کرد: این سنگها با کدگذاری، نقشه برداری و عکاسی شناسایی شده و قسمتهای از بین رفته سنگها نیز با استفاده از قطعات مناسب تری بازسازی و ترمیم می شود.

رئیس سازمان میراث فرهنگی اصفهان با اشاره به اینکه عکس های مختلفی از دوران مرمت و بازسازی پل خواجو در دهه 50 موجود است، خاطرنشان کرد: این عکسها حاکی از این اصل است که در آن زمان آب در رودخانه جاری بوده و سنگهای مورد نیاز نیز به وسیله جرثقیل به رودخانه انتقال داده شده و جرثقیل بر روی سنگهای آب نما نیز آمده است.

امین پور در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: اگر از بالا به کف پل نگریسته شود ملاحظه می شود که بعضی از این سنگهای خورده شده سنگهای قبر است که البته این امر به سبب نزدیکی تخت فولاد به پل خواجو بوده است و اکنون نیز برخی از این سنگ قبرها که در بستر رودخانه و جلوی آب نما مشاهده شده که ضمن صورتجلسه برای نگهداری در موزه تخت فولاد تحویل سازمان فرهنگی تخت فولاد شد.

به گزارش مهر در هر صورت همواره از سوی مسئولان استانی مطرح شده است که موضوع باز شدن زاینده رود تا کشت پاییزه کشاورزان محقق نخواهد شد و اینکه مطرح می شود برخی از این زهکشی ها به سبب جاری شدن آب در زاینده رود بوده است امری پذیرفته شده نیست، از طرفی به نظر می رسد انتقال سنگهای قدیمی از تخت فولاد برای بازسازی این پل تاریخی در گذشته به این دلیل بوده که پل خواجو باید همواره هویت تاریخی خود را حفظ نماید و این امر اتفاقی نبوده است.

کسی سنگ قبری به تخت فولاد اهدا نکرد

همچنین مدیر مجموعه فرهنگی تخت فولاد اصفهان در خصوص اهدای سنگ قبرهای یافت شده در کار مرمت و بازسازی پل خواجو گفت: حقیقت این است که این سنگها هنوز تحویل موزه نشده است و با بازدید کارشناسان مجموعه تخت فولاد از پل خواجو خودمان با وانت و کارگر این سنگها را جابجا کردیم.

حسین حمیدی خاطرنشان کرد: چنانچه شاید آنها توجهی به این سنگهای تاریخی نداشتند.

برای تامین آب مورد نیاز در بخش شرب و نیروگاهها قرار نیست آبی در زاینده رود جاری شود

مدیرکل حوادث غیر مترقبه استانداری اصفهان همچنین در خصوص جاری شدن آب به زاینده رود به خبرنگار مهر گفت: قرار نیست اکنون که در خشکسالی بسر می بریم آبی در زاینده رود جاری شود.

منصور شیشه فروش ادامه داد: ذخیره موجود آب در سد زاینده رود تنها به منظور آب شرب در تابستان و تامین آب نیروگاهها است و در طول مدت تابستان نیز این آب ذخیره شده در زاینده رود جاری نخواهد شد.

وی در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: قرار است که برای کشت پاییزه کشاورزان آب در زاینده رود جاری شود.