در مراسم رونمایی کتاب " موسوعه الکلمات الرسول الاعظم" که با حضور آیت‌الله جوادی آملی و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد بر مخاطب‌محور بودن این اثر تأکید شد.

انبیای الهی عامل دستیابی انسان به خیر دنیا و آخرت هستند

آیت‌الله جوادی آملی ضمن تشریح ضرورت وجود پیامبر برای انسانها و برشمردن دلایل مختلف این امر یادآور شد: انبیای الهی آمده‌اند تا انسان بتواند خیر دنیا و آخرت را برای خود بسازد.

آیت الله جوادی آملی پیش از ظهر یکشنبه 28 تیرماه در مراسم رونمایی از کتاب "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)"  در حوزه علمیه امام صادق(ع) با اشاره به آیه "واعتصموا بحبل الله ولاتفرقوا" یادآور شد: این طنابی که از آن یاد شده به سقف مستحکمی بسته شده، این طناب آویخته شده نه انداخته چرا که طناب انداخته مشکلی را حل نمی کند .

آیت‌الله جوادی آملی در ادامه به شأن ،جایگاه و نقش پیامبر اشاره کرد و گفت: در مورد پیامبر کسی می تواند به این مقام راه یابد که هم ولی باشد هم نبی و هم رسول. نبی باشد تا با فرشتگان ارتباط برقرار کند، رسول باشد تا با مردم مراوده داشته باشد و این است که باعث می شود نبی نمایان شود و آن نبی است ضرورت وجود رسول را موجب می شود .

وی با تأکید بر اینکه اگر کسی خدا را نشناسد پیامبر را نمی شناسد و اگر پیامبر را نشناسد امام را نمی شناسد، افزود: علم محدود نیست تا جایی که مقصد مشخص است راه باز است.

وی در ادامه به بحث عقل و علم اشاره و چندین آیه قرآن را به عنوان شاهد مثال در رابطه با محققانه بودن همه امور متذکر شد و گفت: تصدیق و تکذیب باید محققانه باشند .

جوادی آملی افزود: در مورد نیاز بشر به پیامبر در کلام و فلسفه آمده بشری که مدنی است قانون می خواهد و قانون را خدا باید وضع کند چون بشر خاطی است و این دلیلی برای توده مردم است .

وی در مورد دیگر دلایل ضرورت بعثت پیامبر گفت: علت دوم این است که در بخشی از روایات آمده انسان برای راهنمایی به نبی محتاج است که اگر پس از مرگ مقصدی هست راهنما نیاز است همانطور که در سوره نسا آمده خداوند می فرماید ما پیامبر فرستادیم که در آخریت زیر سؤال نرویم، بشر اگر یکی هم باشد به پیامبر احتیاج دارد .

جوادی آملی یادآور شد: علت سوم این است که انبیا برای این آمده اند تا انسان بتواند دنیا و آخرت خود را بسازد و دلیل چهارم نیز بر این امر تأکید دارد که انبیا تنها برای بشر نیامده اند برای جن و فرشتگان نیز آمده اند .

کم‌‌حجم شدن موسوعه پیامبر/ دانشنامه پیامبر با 2500 مدخل تدوین می‌شود

رئیس پژوهشکده باقرالعلوم با اشاره به اینکه این پژوهشکده پس از "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)" در مورد پیامبر اسلام به عنوان بزرگترین و کاملترین انسان فعالیتهای متنوع دیگری نیز دارد، کم‌کردن از تعداد مجلدهای این کتاب و تدوین دانشنامه پیامبر با 2500 مدخل را از جمله این فعالیتها عنوان کرد .

رئیس پژوهشکده باقرالعلوم در مراسم رونمایی از کتاب "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)" که در حوزه علمیه امام صادق(ع) برگزار شد، گفت: در استقبال از عید مبعث کتابی رونمایی می کنیم که سالها برای آن زحمت کشیده شده و درباره پیامبر اعظم است. در اینباره همین بس که بگوییم عالم هستی که بارور شد باید میوه می داد تا کمال هستی ظهور یابد و این امر با مبعث پیامبر تجلی یافت .

وی افزود: اینکه در پژوهشکده باقرالعلوم از ابعاد مختلف درباره پیامبر کار کرده ایم به این جهت است که پیامبر اسلام بزرگترین و کاملترین انسان است، یکی از فعالیتهای ما در مورد پیامبر اسلام "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)"  است که با راهنماییهای سازنده آیت الله جوادی آن به انجام رسیده است .

قشقایی گفت: به توصیه آیت الله جوادی آملی بر مخاطب محور بودن کتاب متمرکز بودیم و به همین دلیل نیز در پنج جلد اول به قرآن و اهل بیت پرداختیم، سپس موارد خطبه، روایات، نامه، کلمات قصار و احکام شرعی را تقسیم بندی کردیم .

رئیس پژوهشکده باقرالعلوم در مورد فعالیتهای آینده این پژوهشکده در مورد پیامبر اکرم ، گفت: پیش بینی شده نمایه موضوعی کتاب "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)"  تهیه شود که امکان جستجوی هر کلمه را خواهد داشت .

وی گفت: تهیه و تدوین "دانشنامه پیامبر" از دیگر فعالیتهای پیش بینی شده برای این پژوهشکده است، این دانشنامه متشکل از 2500 مدخل خواهد بود که 500 مدخل آن به تصویب رسیده و 200 مقاله برای مدخلها نهایی شده است .

قشقایی افزود: اثر دیگر درباره اصحاب پیامبر است. از شبهاتی که پیشتر به شیعه وارد بود این بود که تا کنون درباره اصحاب پیامبر کاری انجام نشده، به طور کلی می توان گفت این کتاب چهارمین اثر درباره اصحاب پیامبر در شیعه است و به گونه ای بررسی شده که از تمام کتابهای موجود برای تحقیق استفاده و متناسب با معارف اصلی شیعه است . می توان این کتاب را دایرةالمعارف شیعی اصحاب دانست که مخاطب آن عموم مردم هستند .

وی ترجمه کتاب "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)"  و کم حجم کردن آن به منظور استفاده بهتر و راحت تر به طوری که مانند نهج البلاغه در همه خانه ها وجود داشته باشد را از دیگر برنامه های پیش بینی شده برای پژوهشکده باقرالعلوم عنوان کرد .

 کتاب "موسوعه الکلمات الرسول الاعظم (ص)" با  15 هزار حدیث از پیامبر اکرم و استفاده از منابع حدیث از شیعه 12 امامی در 14 جلد از سوی پژوهشکده باقرالعلوم تدوین و از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شده است.