با توسعه 3 میدان نفتی، تکمیل پالایشگاه پارسیان، آغاز عملیات اجرایی 7 واحد پتروشیمی، ساخت پالایشگاه پارس و احداث ساختمان دانشکده مهندسی شیمی نفت و گاز ، استان فارس به قطب انرژی کشور تبدیل می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، در دور اول سفرهای استانی هیئت دولت به استان فارس از سوی رئیس جمهور و مسئولان این وعده داده شد که با توسعه میادین نفتی، ساخت پالایشگاه های نفت، گاز و واحدهای پتروشیمی این استان به قطب جدید انرژی کشور تبدیل شود.

در حال حاضر نیز با وجود گذشت بیش از این 2 سال اقدامات صورت گرفته حاکی از آن است که کلیه وعده های داده شده از سوی مسئولان دولت و وزارت نفت در این بخش محقق شده است.

آغاز عملیات اجرایی پالایشگاه مایعات گازی پارس شیراز

عملیات اجرایی ساخت پالایشگاه جدید پارس با ظرفیت پالایش روزانه 120 هزار بشکه میعانات گازی و توان تولید روزانه 12 میلیون لیتر بنزین طی روزهای گذشته با حضور وزیر نفت آغز شد.

محصولات پالایشگاه جدید شیراز بر اساس استاندار یورو 2 تولید می‌شود و با هدف ارتقای کیفیت و تولید محصولات پالایشگاه بر اساس استاندارد یورو 5 گازوئیل و نفت سفید تولیدی پالایشگاه شیراز به پالایشگاه جدید پارس منتقل خواهد شد.

با راه‌اندازی پالایشگاه جدید پارس با شرمایه گذاری یک میلیارد دلاری، محصولات تولیدی این پالایشگاه تا سال 1390 بر اساس استاندار یورو 5 و گوگرد موجود در فرآورده به زیر 10 پی.پی.ام می‌رسد.

تاکنون عملیات مهندسی پایه و طراحی بنیادی پالایشگاه پارس از سوی شرکت پدک (PDEC) به پایان رسیده است. بخشی از زمین مورد نیاز این پالایشگاه متعلق به پالایشگاه شیراز و بخشی دیگر متعلق به منابع طبیعی استان فارس بود که در حال حاضر زمین مورد نیاز برای ساخت این پالایشگاه به پیمانکار پروژه تحویل داده شده است.

سرمایه گذاری 5/3 میلیارد دلاری برای ساخت 7 پتروشیمی جدید

به گزارش مهر، همزمان با سفر استانی هیئت دولت به استان فارس، عملیات اجرایی 7 طرح جدید پتروشیمی در این استان آغاز شده است.

تاکنون عملیات اجرایی ساخت یک واحد اتیلن با ظرفیت یک میلیون تن و سرمایه‌گذاری 760 میلیون دلار در فیروزآباد و یک واحد اوره و آمونیاک با ظرفیت یک میلیون تن در فراشبند آغاز شده، ضمن آنکه عملیات اجرایی احداث پتروشیمی فسا با ظرفیت 300 هزار تن نیز آغاز شده است.

قرار است در این منطقه یک مجتمع تولید کننده پلی اتیلن سنگین ایجاد شود، که این واحدها در مسیر خط لوله اتیلن مرکز قرار دارند.از سویی ساخت پتروشیمی جهرم و پتروشیمی فسا نیز هر کدام با ظرفیت 300 هزار تن پلی اتیلن سبک و سنگین، در برنامه توسعه خط لوله اتیلن مرکزی قرار دارند.

پتروشیمی کازرون و پتروشیمی نودان نیز که به منظور تولید پلی اتیلن و اوره و آمونیاک طراحی شده اند، که از دیگر واحدهای پتروشیمی طراحی شده برای ساخت در استان فارس هستند.برای اجرای این طرح ها در مجموع به 5/3 میلیارد دلار سرمایه گذاری ارزی و ریالی نیاز است.

پیش از این نیز غلامحسین نوذری وزیر نفت با اعلام آغاز عملیات اجرایی ساخت پتروشیمی "نودان"، گفته بود: پس از گازرسانی به این منطقه محروم، هم اکنون نوبت به توسعه صنعتی "نودان" با ساخت یک واحد پتروشیمی رسیده است.

محمد رضا رضا زاده استاندار فارس هم با اشاره به ایجاد یک واحد پتروشیمی در مرودشت، اظهار کرده بود: ظرفیت این واحد که از مصوبات سفر هیئت دولت به استان فارس و در حال احداث است، بیش‌از واحد پتروشیمی موجود شیراز بوده و از پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار است.

به گفته استاندار فارس هم اکنون در بسیاری از شهرهای استان فارس زمین‌های اختصاص یافته به واحد‌هی پتروشیمی مشخص و عملیات آماده‌سازی آنها آغاز شده و شرکت‌های مؤسس واحد‌های پتروشیمی نیز شکل گرفته است.

وی تاکید کرده است: علاوه بر طرح های در دست اقدام پتروشیمی رضازاده، به زودی عملیات اجرایی احداث خط اتیلن مرکزی نیز در این استان اغاز خواهد شد.

تولید روزانه 45 هزار بشکه نفت از سه میدان نفتی فارس

دربخش توسعه میادین نفتی نیز هم اکنون شرکت نفت مناطق مرکزی طرح توسعه 3 میدان نفتی سروستان، سعادت آباد و خشت را با هدف تولید روزانه 45 هزار بشکه نفت خام آغاز کرده است.

علیرضا ضیغمی مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی پیشتر با بیان اینکه هم اکنون عملیات توسعه ای این سه میدان در استان فارس آغاز شده است، به مهر گفته بود: پیش بینی می کنیم تولید زودهنگام نفت از 2 میدان سروستان، سعادت آباد  تا پایان سال 88 عملیاتی شود.

وی، از تولید روزانه 30 هزار بشکه نفت از میدان خشت خبر داد و بیان کرد: تولید زودهنگام نفت از این میدان کمی زودتر آغاز می شود.به گفته این مقام مسئول با کشف سه میدان گازی دی، سفید زاخور و گشوی جنوبی و توسعه این میادین روزانه حدود 30 میلیون متر مکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده خواهد شد.

وی با بیان اینکه هدف از توسعه میدان گشوی جنوبی تولید روزانه حدود 14.5 میلیون متر مکعب در روز است، اظهار داشت: توسعه این میدان در دو بخش بالادستی و پایین دستی باید تا سال 1390 به پایان برسد.

تکمیل و بهره برداری از فاز دوم پالایشگاه گازی پارسیان

از دیگر طرح های به بهره برداری رسیده گازی در استان فارس فاز دوم پالایشگاه گاز پارسیان است که درحال حاضر این پالایشگاه 30 درصد گازی که در شبکه گاز کشور به‌ مصرف می‌رسد را تأمین می‌کند.

پالایشگاه پارسیان با ظرفیت تولید اسمی حدود 83 میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی، تامین 10.7درصد از سبد انرژی و 17.5 درصد از گاز طبیعی کشور را بر عهده دارد.

این پالایشگاه دارای دو بخش پارسیان یک شامل واحدهای 400،500 و 800 تولید گاز و پارسیان 2 است ضمن اینکه پارسیان دو از نظر حجم تولید به عنوان سومین پالایشگاه گازی کشور محسوب می شود.

احداث ساختمان دانشکده مهندسی شیمی نفت و گاز

دانشکده مهندسی شیمی نفت و گاز با زیربنایی به مساحت 20 هزار متر مربع و با هدف تربیت نیروهای جدید در دانشگاه شیراز راه اندازی شده که اعتبار این دانشگاه از سوی وزارت نفت و با کارفرمایی مجری طرح های زیر بنایی شرکت ملی گاز ایران ساخته شده است.

زمین این پروژه 7 هزار و 600 متر مربع است که در 10 طبقه و در مجموع با زیربنای حدود 22 هزار متر مربع ساخته شده است.

مهمترین فضاهای کالبدی این پروژه شامل 8 هزار متر مربع فضای آموزشی آزمایشگاهی و 7 هزار متر مربع فضای اداری و مابقی فضاها عبارتند از کتابخانه و مخازن کتاب، اتاق های اساتید، نمازخانه، آمفی تئاتر، کارگاه های فنی و خدماتی، پارکینگ و موتورخانه مرکزی است.

احداث دانشکده مهندسی شیمی نفت و گاز دانشگاه شیراز براساس تفاهم نامه امضا شده در اسفند ماه سال 1381 میان شرکت ملی گاز ایران و دانشگاه شیراز انجام شده است.

اجرای طرح های راه سازی

اما در کنار توسعه بخش های نفت، گاز و پتروشیمی در شهرهای مختلف استان فارس، وزارت نفت در بخش های مختلفی همچون ساخت جاده، فضاهای آموزشی، فرهنگی و آموزشی نیز طرح هایی را آغاز کرده است.

تأمین 75 درصد اعتبارات جاده فیروزآباد - جم- عسلویه و مشارکت حداقل 50 درصدی وزارت نفت در افزایش 2/2 برابری فضای ورزشی استان فارس است.

گفتنی است، علاوه بر اجرای این طرح ها تاکنون در بخش گازرسانی به روستاو شهرها، ساخت جایگاه های سوخت و CNG و خطوط انتقال نفت و گاز نیز اقداماتی توسط وزارت نفت در این استان انجام گرفته است.