به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، رجب محمدی ضروری پیش از ظهر یکشنبه به خبرنگاران در گرگان افزود: خانه سیدمحمدی، مهمیانی، طالبی، سعدی نژاد، خالد اتاجانی، گوکلانی، حاجی محمد خوزینی، عرازمحمد خوزینی و خانه مصطفایی از بناهای ثبت شده در آثار ملی کشور است.
وی اظهار داشت: بافت قدیم کمش تپه مجموعه ای از عناصر شهری است که براساس نیازهای اجتماعی و منطبق با اقلیم منطقه به وجود آمده و این بافت با وسعت بیش از 35 هکتار، بعد از گرگان دومین شهری است که در استان گلستان دارای بافت ارزشمند است.
محمدی ضروری با اشاره به اینکه ابنیه زیبا در بافت قدیم کمش تپه ادامه سنت ابنیه در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول است، افزود: این بناها در فرم کلی خود بیشتر تحت تاثیر عوامل جغرافیایی منطقه و با توجه به نزدیکی به دریا و بالا بودن سطح آبهای زیر زمینی با افزایش میزان بارشهای جوی و نزدیکی به مناطق جنگلی شکل گرفته اند.
این کارشناس میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گلستان بیان داشت: این عوامل از جمله عوامل محیطی است که به نوعی، معماری بافت قدیم کمش تپه را تحت تاثیر قرار داده است و فرم شیروانی بناها، سکوسازی، بهره گیری وسیع از چوب از ویژگی های برجسته معماری این بناها به شمار می رود که به صورت دو اشکوبه اجرا شده اند.
محمدی ضروری یادآور شد: جهات اصلی بیشتر این بناها، شمالی و جنوبی و برون گرا با فضایی باز در اطراف و دسترسی به آنها آسان است.
وی از جمله تزیینات بیرونی بنا را تزیینات و قابهای پیرامون درگاه ها و پنجره ها و لبه شیروانی ها با نان محلی (آی ننگش) یعنی نقش ماه برشمرد و گفت: قالب این تزیینات از جنس چوب و گچ به صورت برجسته و بریده ایجاد شده اند.
این کارشناس یادآور شد: سطوح کلی بناها گچ و در برخی موارد با رنگ اندود شده اند و اتاقها به صورت قرینه در اطراف راهروهای مرکزی عمود برهم قرار دارند و در و پنجره های متعدد به صورت قرینه در دو سوی ورودی ایجاد شده اند.