تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۴:۴۱

وزیر امور اقتصادی و دارایی با تشریح اقدامات دولت برای بهبود وضعیت بورس، ارزش بورس تهران در انتهای تیرماه سال جاری را حدود 520 هزار میلیارد ریال اعلام کرد.

سید شمس الدین حسینی در گفتگو با مهر در خصوص علت سقوط 13 میلیارد دلاری بازار سرمایه در ماههای گذشته و اقدامات انجام شده برای جلوگیری ازاین روند که اخیرا ازسوی برخی ازنمایندگان مجلس مطرح شده است، گفت: با وجود عمق و فراگیری بحران مالی، بورس تهران به طورنسبی کمترین آسیب را پذیرفته است و به همین دلیل طبق ارزیابی های مکرر فدراسیون جهانی بورسها ( WFE)، بورس تهران بهترین وضعیت را دارد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: به طور مثال در ماه می 2009 ( اردیبهشت سال 1388) در مقایسه با ابتدای سال 2008 با وجود اینکه ارزش بورسهای عمده جهان از 28 به 48 درصد کاهش یافته است، ارزش بورس تهران بیش از 20 درصد افزایش یافته است و در شرایطی که شاخص بورسهای عمده از 25 درصد تا حتی 96 درصد کاهش نشان می دهد، شاخص بورس تهران حدود 6.4 درصد رشد داشته است.

به گفته وی بدین ترتیب اگر توجه شود که ارزش و شاخص بازار متغیر هستند در دوره مورد بررسی شاخص تهران رشد داشته است که حکایت از توفیق این بازار دارد.

حسینی با بیان اینکه در راستای ارزیابی اثر بحران مالی بر اقتصاد ایران و به تبع آن بورس تهران توجه به چند نکته حایز اهمیت است، توضیح داد: بورس تهران از بحران مالی (بحران بورسها)، مستقیم اثر نپذیرفته و نمی پذیرد، دلیل آن نیز روشن است، نه سهام شرکتهای ایرانی (بورسی) در بورسهای خارجی عرضه شده است و نه سهام شرکتهای خارجی ( بورسی) در بورس تهران عرضه شده است.

وی گفت: با توضیح فوق روشن است که از این کانال بورس تهران آسیب نپذیرفت، لذا به رغم کاهش ارزش و شاخص در بازارهای مالی در نیمه اول سال 1387، بورس تهران با رشد مواجه بود، البته این رشد نه به دلیل بحران مالی جهانی، بلکه به دلیل رشد فزاینده قیمت جهانی نفت در نیمه اول سال 2008 بود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: در مقطع یاد شده وزن عمده در بورس تهران به شرکتهای سیمانی و فلزات پایه چون آهن، فولاد، مس و آلومینیوم که محصولات انرژی بر هستند، تعلق داشت، با افزایش قیمت انرژی، قیمت جهانی این محصولات در جهان به شدت بالا رفت و طبعا قیمت آنها در داخل نیز بالا رفت، اما از آنجایی که قیمت انرژی (خوراک یا ماده اولیه اصلی) در ایران ثابت بود، حاشیه سود شرکتهای تولید کننده این محصولات افزایش یافت، در نتیجه ارزش سهم آنها در بورس بالا رفت و در نتیجه، ارزش و شاخص بورس بالا رفت.

وی اظهارداشت: اما هنگامیکه در نیمه دوم سال 2008 ( سال 1387 )، بحران مالی جهانی به بحران اقتصاد جهانی تسری یافت و بخش واقعی ( صنایع و فعالیتهای اقتصادی) وارد رکود شد، تقاضا برای انرژی کاهش یافت، قیمت جهانی نفت نزول کرد و به دنبال آن تقاضا برای محصولات یاد شده در جهان و در ایران کاهش یافت و حاشیه سود ایجاد شده برای این صنایع کاهش یافت.

حسینی اضافه کرد: در این شرایط ارزش سهم های یاد شده کاهش یافت و شاخص در بازار تهران نیز کاهش یافت، اگر چه بحران مالی، به طور مستقیم بورس تهران را تحت تاثیر قرار نداد، لیکن با تسری بحران مالی به بخش واقعی، بورس تهران نیز آسیب دید که طولی نکشید با اقدامات انجام شده بهبود یافت.

وی همچنین در خصوص اقدامات مقامات برای بهبود وضعیت بورس تهران گفت: به محض وقوع بحران، وزیر امور اقتصادی و دارایی فعالان اصلی بازار سرمایه را فرا خواند و در چارچوب مشاوره و تفاهم کاری بر این تفاهم شد که با ارائه اطلاع رسانی مدیریت شده، از انتشار التهاب و جو روانی منفی در بازار پرهیز شود، به بیانی از آسیب اعتماد به بازار جلوگیری شود.

وی اظهارداشت: توافق شد که از یک طرف عرضه سهام دولتی محدود و یا متوقف شود، از طرف دیگر شرکتهای سرمایه گذاری نیز حتی المقدور از عرضه سهام خود اجتناب کنند و بازار گردانی و بازار سازی لازم را انجام دهند.

به گفته وی رئیس جمهوری طی حکمی، جمعی از وزرا با مسئولیت وزیر امور اقتصادی و دارایی را مسئول رسیدگی به این امر نمود که با برگزاری جلسات متعدد و همایش های مختلف کارشناسی، ابعاد موضوع رسیدگی و پیشنهادهای لازم به هیئت وزیران ارائه شد و در این گزارش ضمن تاکید بر حمایت از بازار سرمایه بر حمایت از بخش واقعی ( تولید ) تاکید شد، لذا اقدامات دیگری نیز انجام شد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: عرضه پول ( نقدینگی) و قدرت وام دهی بانکها در سایه تفاهم با بانک مرکزی افزایش یافت به گونه ای که در نیمه اول سال رشد نقدینگی حدود 2 درصد و در شش ماه دوم سال به حدود 16 درصد رسید.

وی با بیان اینکه برای پرداخت به موقع هزینه های عمرانی اقدام شد، افزود: باید توجه شود که این امر سبب افزایش تقاضا برای محصولات فوق می شود.

حسینی تصریح کرد: اقداماتی از قبیل امهال وامها و یا اقساط بنگاههایی که سهام دولتی را خریده بودند با مجوز هیئت واگذاری، انجام پذیرفت.

به گفته وی تلاش شد که به صورت برنامه ریزی شده سهام بنگاههایی جدید چون بانک ملت، بانک تجارت، بانک صادرات و حفاری شمال عرضه شود که با افزایش تنوع در بازار بورس تهران، تکانه پذیری بازار و شاخص کاهش یابد که این اقدامات نیز با موفقیت همراه شد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: حمایتهای حقوقی و قانونی لازم از سهام شرکتهای بورسی، از جمله صدور مصوبه هیئت وزیران مبنی بر اینکه دریافت 40 درصد خزانه از شرکتهایی چون مخابرات، متناسب با سهام متعلق به دولت باشد و مطابق قانون تجارت به سهام فروخته شده ( غیر دولتی - بورسی ) تسری نیابد.

وی گفت: تصویب لایحه یک فوریتی" توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی" در دولت که خوشبختانه فوریت آن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، از دیگر اقدامات بوده است.

حسینی راه اندازی نهادهای جدید مالی چون شرکتهای تامین سرمایه و صندوقهای زمین و ساختمان را نیز در همین راستا ذکر کرد و افزود: در سایه اقدامات فوق در روندهای بورس تهران دوباره مثبت شده است به گونه ای که ارزش بازار در انتهای تیرماه به حدود 520 هزار میلیارد ریال رسیده است که 16 درصد بیشتر از رقم پایان سال 1387 ( 449 هزار میلیارد ریال ) است.

وی خاطرنشان کرد: بدین ترتیب امروز هم ارزش بازار بورس تهران و هم تنوع آن بیشتر از سالهای گذشته است و اقدامات انجام شده به ثمر نشسته است.