خبرگزاری مهر - گروه استانها: جمعی از فعالان مطبوعات اصفهان ضرورت دقت نظر در شیوه مرمت پل خواجو را به مسئولان میراث فرهنگی اصفهان متذکر و خواستار جلوگیری از اقدامات غیر اصولی در این زمینه شدند و از خبرگزاری مهر به عنوان خبرگزاری پیش رو در این زمینه قدردانی کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، روز گذشته برخی از خبرگزاریها اقدام به انتشار بیانیه ای از سوی برخی از فعالان رسانه ای اصفهان کردند که در متن این بیانیه آمده است: این روزها، مرمت غیر اصولی پل خواجوی اصفهان (که ارزشمندترین میراثهای بر جای مانده دنیاست) نگرانیهای زیادی را میان اهل علم و فرهنگ و حتی اکثریت مردم اصفهان برانگیخت، چه خود به چشم دیدیم پیرمردان و پیرزنان اصول مرمت ناخوانده و حتی بی سواد که با چشم نگران، پلکانهای تخریب شده و ماشینهای سنگین مشغول در حریم این اثر تاریخی را می نگرند و آشفته می پرسیدند: اینها چه می کنند؟

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: اگرچه از نظر مردم عامه، گنجینه ارزشمندی چون پل خواجو، بسان چشم می ماند در پهنه صورت، که مبادا برای آراستن ابرو، دیده را کور نمایند و مبادا برای درآوردن مژه از چشم، انبردندان کشی دست گیرند، اما صد افسوس که حافظان میراث اصفهان و مسئولان میراث فرهنگی، تخریب همزمان پلکانها، استفاده از ماشینهای سنگین در محدوده پایین دست پل و عدم رعایت اصل خدشه ناپذیر "حفظ اصالت و سندیت طرح و ماده" در مرمتها را عملی کاملا طبیعی و مرسوم می دانند و دردناکتر آنکه با دفاعی جانبدارانه، صحبت معدود مشاوران جوان و کم تجربه این سازمان را به صحبتهای متخصصین با تجربه و کار کشته این مرز و بوم برتری می دهند.

همچنین بخش دیگری از این بیانیه به چند سئوال طرح شده و آمده است:

1) در تاریخ آمده که در مکان فعلی پل خواجو در گذشته و حتی بنا بر شواهدی پیش از اسلام نیز پلی وجود داشته که بعد ها پل خواجو در آن مکان بنا نهاده می شود، این خود نشان می دهد که در طبقه های زیرین بستر و حتی تا دهها متر بالاتر از بالادست و پایین تر از پایین دست پل، احتمال وجود آثاری بسیار قدیمی تر از پل عصر صفوی وجود داشت ، چه بسا چنین هم شد و در جریان خاکبرداریها ، سنگهای حجاری شده و سنگ قبرهای قدیمی و نفیس کشف شد، پس چرا در محدوده حریم پل ماشینهای سنگین مشغول به کار شدند ؟! و چرا به برخی از سنگهای قدیمی کشف شده که علامات حجاران قدیم نیز روی آن بود در جریان عملیات این ماشینهای سنگین آسیب وارد می شود ؟!

2) چرا برخی از سنگهای پلکانها به جای مرمت نوسازی و به جای آنها سنگهای نو جایگزین شد؟ آیا به راستی ادعای مسئولان سازمان مبنی بر به سر آمدن عمر مفید این سنگها درست است؟ اگر عمر مفید برخی از سنگهای پلکانها به سر آمده و باید نو شوند پس لازم می نمود بناهای سنگی روم باستان و یا تخت جمشید ایرانیان هزار باره نو شده باشد!! افزون تر آنکه چرا در مرمت پلکانها طبق اصول مرمت ، کار گام به گام انجام نمی شود و چرا همه پلکانها به یکباره برچیده شد؟!

3) چرا سنگهای جدید استفاده شده در پلکان ها تفاوتهای چشمگیری با سایر سنگها دارد؟! آیا گفته مشاوران جوان سازمان صحت دارد که این تفاوت لازم است تا بازدید کنندگان دریابند اینجا مرمت شده است؟! اگر چنین است تا نیم قرن دیگر پل خواجو وصله وصله خواهد شد! ضمن آنکه مگر جزو اصول مرمت نیست که تا حد امکان نه تنها باید شکل و ساختار اصلی اثر حفظ شود، بلکه ماده ساختمانی و سازنده آن نیز باید حفظ گردد و این به آن سبب است که ماده و مصالح سازنده اثر نیز دارای ارزش تاریخی و منتقل کننده اطلاعات و دانش ویژه دوران خود است.

4) چرا پیش از مرمت پل خواجو، آنگونه که در سراسر دنیا رسم است، همایش یا جلسه ای با حضور آزاد کارشناسان مختلف، صاحبنظران، مطبوعات و رسانه ها برگزار نشد که راه و روشهای مرمت این پل به بحث گذارده شده، اظهار نظرهای مختلف مطرح و از نگرانیها کاسته شود؟!

در بخش دیگری از این بیانیه که توسط برخی از فعالان رسانه ای اصفهان نگاشته شده است ذکر شده، بسیار مایه تاسف است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان با موضع گیری های اخیر خود در برابر مطبوعات، خبرنگاران، رسانه ها و کارشناسان متخصصی که نظری متفاوت از نظر سازمان داشتند، جایگاه خود را تا آنجا تنزل داد که موجی از برچسبها و تهمتها را نثار مخالفین کند و علاوه بر عمیق تر کردن شکاف میان این قشر فرهیخته و سازمان، حتی ایشان را تهدید به شکایتهای حقوقی نماید.

همچنین در بخش دیگری از این بیانیه فعالان رسانه ای اصفهان آورده اند: اکثریت روزنامه نگاران و اهالی مطبوعات در اصفهان بر این باورند که این خط و نشان کشیدنها و تهدیدهای کودکانه در وهله اول تحمل ناپذیری، عدم ظرفیت در پذیرفتن انتقاد و به تبع آن ناکارآمدی کسانی را به نمایش می گذارد که داعیه حفاظت از فرهنگ این مرز و بوم را دارند و در وهله دوم سبب منزوی شدن بیشتر این سازمان و ادامه خطاهای گذشته در انجام پروژه های بعدی خواهد شد.

در بخش دیگری از این بیانیه خطاب به مسئولان سازمان میراث فرهنگی اصفهان آمده است: اگر قلبتان برای میراث اصفهان می تپد ولو آنکه کسی از سر بی تجربگی اشتباهی را در نقد کارهایتان بروزمی داد، خرسند می شدید و دستش را به گرمی می فشردید که " آری ... هنوز کسی هست که میراث شهرش برایش مهم باشد و بر آن تعصب ورزد...."

در ادامه این بیانیه آمده است: اگر قلبتان برای میراث اصفهان می تپد با تهدید به شکایت، به زعم خود اهالی مطبوعات و کارشناسان را از نقد کارها نمی راندید، ضمن آنکه کارشناسان و اهالی مطبوعات نصف جهان نیز در صورت تکرار هر گونه شکایت (همچون شکایتهایی که در زمینه مترو صورت گرفت)، از صف نقد کارها به صف مقابله به مثل، از طریق شکایتهای قانونی، تغییر موضع داده و به صورت دسته جمعی از مسئولان این سازمان به دلیل اهمال و خطا در برخی از حیطه های اجرایی، شکایت خواهد کرد.

همچنین عنوان شده است: روزنامه نگاران و اهالی مطبوعات همچنان معتقدند که مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان می توانند با احترام به سلیقه های مختلف، از طریق ارتباط بیشتر با نخبگان و اهالی مطبوعات، فصلی جدید و به یاد ماندنی را در زمینه حفاظت و مرمت گنجینه های ارزشمند اصفهان رقم زنند.

در این بیانیه همچنین از دقت عمل مطبوعات و رسانه ها در مرمت پل خواجو و اجماع بی نظیر آنها در واکاوی و نقد این مرمت و در راس آن از اقدامات شایسته و حرفه ای "خبرگزاری مهر" که همواره نگرانیهای ویژه ای نسبت به میراث ارزشمند ایران زمین دارد، تشکر شده است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی اصفهان چندی پیش از خبرگزاری مهر به دلیل درج اخبار چگونگی تخریب بخشهایی از پل خواجو که در راستای مرمت انجام شده بود و نیز گزارشهای تصویری این خبرگزاری به دادگاه شکایت کرده بود و فعالان عرصه خبری معتقدند این اقدام می تواند فشار بر مطبوعات و رسانه ها تلقی شود.