محققان به منظور سرعت بخشیدن به ثبت اطلاعات موقعیت اجسام باستانی کشف شده فرستنده مدادی شکلی ابداع کرده اند که با ترسیم خطوط خارجی جسم می تواند اطلاعات موقعیت، ابعاد و جهت گیری جسم را به ثبت برساند.

به گزارش خبرگزاری مهر، موقعیت دقیق هر جسمی که توسط باستان شناسان از زیر خاک بیرون می آید باید به ثبت برسد. فرایند ثبت این موقعیت فرایندی دشوار است که طی آن اندازه گیری های ویژه ای انجام خواهد گرفت.

اما به تازگی ابزاری برای تسهیل این فرایند ارائه شده است که می تواند با کمک گرفتن از فناوری داخلی خود باعث سرعت بخشیدن به این فرایند شود. گرن دلینا در مرکز اسپانیا منطقه ای باستانی است که از آثار و بقایای مهمی از انسانهای اولیه متعلق به 780 هزار و 300 هزار سال پیش برخوردار است. سالانه هزاران فسیل در این کارگاه کشف می شوند که ثبت تمامی آنها به صورت دستی فرایند حفاری و اکتشاف را بسیار آرام می کند.

محققان موسسه صنعتی اتوماسیون مادرید به منظور رفع این مشکل از سیستم ماورا صوتی که در مسیر یابی به افراد نابینا و معلول کمک می کند استفاده کردند. در این سیستم یک فرستنده رادیویی قابل حمل سیگنالهایی را به شبکه ای از گره ها منتقل می کنند. مدت زمانی که هر سیگنال برای رسیدن به گره های موجود در شبکه صرف می کند می تواند موقعیت فرستنده را تعیین کند.

به منظور انطباق این سیستم با کارگاه های باستان شناسی، محققان نشانه گر دو متری را تولید کردند که شباهت زیادی به یک مداد بلند دارد. این مداد عملکرد فرستنده را به عهده دارد. به منظور جلوگیری از سد شدن سیگنالها توسط بدن انسان، این مداد یک فرستنده در سر و یک فرستنده با فاصله 70 سانتیمتری از فرستنده اول دارد.

زمانی که یکی از محققان جسمی را می یابد با استفاده از مداد الکترونیک و مشابه عمل کپی برداری شکل جسم را با ترسیم خطوط خارجی آن رسم می کند و امواج الکترونیکی این طرح به شبکه ارسال می شود. اطلاعات ارسال شده در نهایت توسط نرم افزاری موقعیت شیئ را بازسازی کرده و اطلاعاتی مانند ابعاد، شکل، و جهت قرار گیری جسم را با دقت پنج میلیمتر ارائه می کند.

بر اساس گزارش نیوساینتیست، برخی از افراد مداد فرستنده را برای استفاده در اکتشافات بسیار سنگین می دانند، اما در حال حاضر بسیاری از باستان شناسان برای استفاده از این ابزار اعلام آمادگی کرده اند.