به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر فرهاد غریب دوست، رئیس مرکز روماتیسم ایران با اعلام این خبر گفت: این پژوهش که روی 689 بیمار مراجعه کننده به این مرکز در بهار و تابستان امسال صورت گرفته، بیانگر آن است که 54 درصد خانم های زیر 40 سال و 36 درصد بالای 40 سال دچار کمبود ویتامین D هستند.
وی ادامه داد: بر اساس همین تحقیق، این آمار در مردان زیر 40 سال 51 درصد و در بالای 40 سال 46 درصد اعلام شده است.
غریب دوست اظهار داشت: در مطالعات مشابه قبلی که توسط مرکز تحقیقات غدد دانشگاه علوم پزشکی تهران در استان های گلستان، مشهد، شیراز، بوشهر، تبریز و چند شهر دیگر انجام شد، میزان کمبود ویتامین D حدود 44 تا 54 درصد -از کاهش متوسط تا کاهش شدید- گزارش شده بود که یافته های آن نزدیک به نتایج پژوهش اخیر است.
وی گفت: با توجه به این آمار ها به طور متوسط 53 درصد مراجعه کنندگان به مرکز روماتیسم ایران در هر سن و با هر نوع بیماری (استخوانی و مفصلی)، دچار کاهش ویتامین D هستند که این هشداری بزرگ است.
رئیس مرکز روماتیسم ایران در مورد علت بالاتر بودن میزان ویتامین D افراد بالای 40 سال نسبت به افراد زیر 40 سال اظهار داشت: به نظر می رسد به دلیل مصرف مکمل های ویتامین D توسط گروه بالای 40 سال این افراد از سطح ویتامین D مناسب تری نسبت به جوان تر ها برخوردارند.
وی با اشاره به اینکه در گروه مواد غذایی، ماهی ها به ویژه ماهیهای دریای جنوب دارای بیشترین منبع ویتامین D هستند، یادآور شد: ماهی های سالمون، ساردین، کولی، تن و آزاد به ترتیب بیشترین میزان ویتامین D را دارا هستند.
غریب دوست افزود: در گروه مکملهای غذایی، قرص های روغن کبد ماهی مهم ترین منابع ویتامین D به شمار می روند، یادآور شد: اصلی ترین منبع تامین ویتامین D نور خورشید است.
وی ادامه داد: تمامی سلولهای بدن برای جذب ویتامین D گیرنده دارند و کاهش این ویتامین در بدن در مناطق مختلف،بیماری های گوناگون ایجاد می کند که مهم ترین آن بیماری های استخوانی است.
به گفته غریب دوست، در گذشته ارزش ویتامین D تنها به نقش نقش تقویتی این ویتامین در استحکام استخون ها شناخته شده بود؛ این در حالی است که امروزه رابطه کمبود ویتامینD با ایجاد بیماریهای روماتیسم مفصلی، ریزش مو، ناراحتی های پوستی(به صورت اگزما)، ایجاد برخی سرطان ها مانند سرطان روده بزرگ، پستان و پروستات، بیماری MS، دیابت نوع یک و دو نیز مشاهده شده است.
وی اضافه کرد: در مناطقی که به دلیل کمبود آفتاب، کاهش سطح ویتامین D وجود دارد، شیوع این سرطانها نیز بیشتر و در مناطقی که نور خورشید بیشتر و سطح ویتامین D بالاتر بوده، این بیماری ها کمتر گزارش شده است.