به گزارش خبرنگار مهر در کرج، کمتر جلسه اداری در کرج است که در آن از فرافکنی مسئولان خبری نباشد، تا حدی که می توان گفت فرافکنی به بخش ثابت و تغییرناپذیر بخش عمده جلسات و نشستها در کرج تبدیل شده است.
به طور کلی مسئولان کرجی عادت کرده اند مشکلات را به نحوی توجیه کنند یا آنها را ناشی از کافی نبودن امکانات بدانند، ضمن اینکه مسئله شهرستان بودن کرج و استان نبودن نیز بهانه دیگری شده تا این مسئولان از زیر بار بخشی از مسئولیتهای مهم خود شانه خالی کنند.
بهانه شهرستان بودن کرج از زمانی در میان توجیه های مسئولان پررنگتر شده که بحث استان شدن کرج به میان آمده و اینکه کرج در بسیاری از موارد خصوصیات استانی دارد اما هنوز استان نشده است.
کافی نبودن امکانات؛ سرپوشی بر عملکرد نامطلوب مسئولان کرجی
به نظر می رسد مسئولان کرجی با بهانه شهرستان بودن کرج و کافی نبودن امکانات آن تلاش می کنند سرپوشی روی اشتباهات و عملکرد نامطلوب خود بگذارند و از این طریق اشتباهات خود را کمرنگ تر جلوه دهند.
به دنبال بهانه شهرستان بودن کرج، بهانه دیگری نیز به دست مسئولان این کلانشهر افتاده و آن اینکه مسئولان کرجی اختیارات لازم را برای تصمیم گیری ندارند و در بسیاری از موارد باید از استان کسب تکلیف کنند.
برای پیدا کردن نمونه های فراکنی در کرج لازم نیست راه دوری برویم، کافی است سری به کارگروهها و کمیته های برنامه ریزی بزنیم تا با خیل عظیم توجیه ها مواجه شویم؛ توجیه هایی از این دست که "اعتبار کافی نداریم"، "اختیارات کافی نداریم" و ... .
گاهی تقصیر به گردن دیگران انداخته می شود
البته گاهی مسئولان کرجی پا را از این نیز فراتر می نهند و به طور مستقیم یا غیرمستقیم، تقصیرات خود را به گردن سایر ادارات و دستگاهها می اندازند و تلاش می کنند از این طریق تقصیر را متوجه دیگران کنند.
شورای شهر نیز نمونه دیگری برای فرافکنیهای مسئولان است به این ترتیب که در بسیاری از جلساتی که طی آن این شورا میزبان چند مدیر شهری است، جو حاکم به نوعی به فرافکنی نزدیک می شود و هر کس در تلاش است که ثابت کند برحق است.
نمونه اخیر فرافکنی در جلسات شورا به جلسه اخیر آن بازمی گردد. در این جلسه راحیل کیا، عضو شورای شهر به بررسی برخی قراردادهای منعقد شده و چند قرارداد امضا نشده در زمان مدیریت سیدعلی آقازاده، شهردار جدید کرج پرداخت و اعتراضهای خود در خصوص تعدادی از آنها را بیان کرد.
عملکرد نامطلوب شهرداری خسارتهای زیادی به شهر تحمیل می کند
کیا از عدم توجه شهرداری در انعقاد قراردادهای کلان عمرانی انتقاد کرد و اظهار داشت: شهرداری کرج در بسیاری از قراردادها خواسته یا ناخواسته با قربانی کردن منافع شهر امتیازات ویژهای را برای برخی سرمایهگذاران و پیمانکاران ایجاد کرده که این شیوه در آینده نزدیک، خسارتهای زیادی را به شهر و شهروندان تحمیل می کند.
وی به انتصاب برخی مدیران فاقد صلاحیت در شهرداری کرج اشاره و خاطرنشان کرد: متاسفانه شهردار کرج در انتصاب برخی مدیران دقت لازم را به عمل نیاورده به عنوان مثال در تازهترین انتصاب خود فردی را به سمت مدیریت منصوب کرده که به دلیل برخی تخلفات اقتصادی، سابقه محکومیت قضایی دارد.
به دنبال انتقادهای راحیل کیا، شهردار جدید کرج در مقام پاسخ اظهار داشت: شهرداری اعتراض در خصوص آن دسته پروژه هایی که قرارداد آنها امضا شده را می پذیرد اما این در حالیست که برخی از این قراردادها امضا نشده و اعضای شورا نباید نسبت به پروژه ای که هنوز قرارداد آن به امضا نرسیده، اعتراضی داشته باشند.
وی عنوان کرد: هرچند در خصوص برخی پروژه ها اشکالاتی نیز وجود دارد، اما اعضای شورای شهر باید به یاد داشته باشند برای بسیاری از قراردادها ساعتها و روزها وقت صرف شده و نباید تلاشهای صورت گرفته از سوی دست اندرکاران امر را نادیده بگیرند.
اگر قصور و اشتباهی از شهرداری کلانشهر کرج سر زده، عمدی نبوده است!
سرپرست شهرداری کرج خاطرنشان کرد: کارشناسان ما در خصوص بسیاری از قراردادهای شهرداری با کارشناسان سایر کلانشهرها مشورت می کنند و بسیاری از قراردادهای مربوط به شهرداری کرج شبیه قراردادهایی است که در سایر کلانشهرهای کشور در حال اجراست.
آقازاده افزود: اعضای شورای شهر کرج نباید تصور کنند اگر قصور و اشتباهی از شهرداری این کلانشهر سر زده، عمدی بوده بلکه باید به یاد داشته باشند بسیاری از پروژه های ما تجربه اولمان است و امکان اشتباه وجود دارد، ضمن اینکه تلاش می کنیم اشتباهات را کمتر کنیم.
وی اضافه کرد: هرچند بسیاری از اعضای شورای شهر صاحب تجارب زیادی هستند اما ممکن است بعضی از آنها کار اجرایی نکرده باشند و به طور کامل با مشکلات شهرداری آشنایی نداشته باشند.
به نظر می رسد بخشی از صحبتهای شهردار جدید کرج در جلسه اخیر شورای این شهر منطقی نیست به عنوان مثال وقتی آقازاده در مقابل اعتراض کیا اظهار می کند: "شهرداری در خصوص قراردادهایی که به امضا نرسیده مسئولیت ندارد و تنها در مقابل قراردادهای منعقد شده پاسخگو است"، جمله وی غیرمنطقی به نظر می رسد زیرا همانگونه که کیا اظهار داشته، اگر قراردادی از سوی شهرداری بسته شود و در مورد آن همه موارد قانونی و مورد نیاز لحاظ نشود، شهرداری باید به مقامهای بالاتری پاسخگو باشد و اگر پیش از انعقاد قراردادی به ارقام مالی و سایر موارد آن اعتراض می شود، برای این است که کار به آنجا کشیده نشود.
همچنین آقازاده در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: "اعضای شورای شهر نباید تصور کنند همه اشتباهی که از سوی شهرداری صورت گرفته، به عمد بوده است" که به نظر می رسد این جمله نیز غیرمنطقی است زیرا اگر این گونه باشد هر دستگاه و اداره ای در کرج می تواند ادعا کند که اشتباهاتش از روی عمد نبوده و به این ترتیب اشتباهات خود در خدمت رسانی به مردم و قصور در انجام وظایف محوله را توجیه کند.
آیا توجیه شهرداری در خصوص وضعیت نامطلوب خدمات شهری در کرج نیز تکرار می شود؟
در این میان یک سئوال مطرح است؛ اینکه آیا اگر در مورد وضعیت نامطلوب خدمات شهری در کرج به ویژه در مناطق محروم این کلانشهر از شهردار جدید سئوال شود، وی باز هم پاسخ مشابه می دهد و خواهد گفت: "اگر قصوری در ارائه خدمات شهری از سوی شهرداری صورت گرفته، به عمد نبوده است."
اگر کرج مرکز استان شود، مسئولان چه توجیه جدیدی برای اشتباهات خود می آورند؟
به هر حال فرافکنیهای مسئولان در کرج آنقدر زیاد شده که به نظر می رسد کرج و شهروندان آن به این فرافکنیها عادت کرده اند اما در این میان یک سئوال جدی مطرح است، اینکه اگر روزی کرج مرکز استان شود و به تبع این امر بودجه های ادارات و دستگاههای این شهرستان و اختیارات روسای آنها افزایش یابد، در آن زمان مسئولان برای توجیه کم کاری و قصور خود چه بهانه ای خواهند داشت؟
به نظر می رسد فرافکنیهای مسئولان کرجی هیچ گره ای از مشکلات این کلانشهر بازنکرده و در مواردی تنها باعث شده مشکلات به گردن دیگران انداخته شود اما به راستی آیا هیچ یک از این مسئولان به آثار نامطلوب کم کاری و قصور خود واقف نیستند؟ آیا فراموش کرده اند که کلانشهر کرج در بسیاری از زمینه ها صاحب پتانسیلها و ظرفیتهای ویژه است و کم کاریها و فرافکنیها باعث می شود این پتانسیلها شکوفا نشود؟
تاسف وقتی بیش از پیش برانگیخته می شود که به یادآوریم فرافکنی تنها مشکل کرج نیست و به طور کلی غرب استان تهران با این عادت بد مسئولان خود مواجه است.
پیامدهای ناشی از کمبودها به کمک مدیریت اصولی کاهش می یابد
البته قصد این نیست که کمبودها و نقش آنها در شکوفا نشدن پتانسیلهای کرج را انکار کنیم بلکه بحث بر سر این است که چرا باید مسئولان غرب استان تهران به ویژه مسئولان کرجی، کمبود بودجه و کافی نبودن اختیارات را بهانه ای برای قصور و اشتباهات خود قرار دهند و فراموش کنند که بخشی از پیامدهای ناشی از کمبودها را می توان با مدیریت درست و اصولی کنترل کرد و کاهش داد.