سنندج - خبرگزاری مهر: مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی کردستان از تعیین محدوده حریم و ضوابط حفاظتی معماری قلعه تاریخی حسن آباد سنندج خبر داد.

علی فعله گری در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج اظهار داشت: در راستای اجرای ضوابط حفاظتی و احیاء و مرمت قلعه تاریخی حسن آباد سنندج محدوده و حریم این بنا مشخص و به دستگاه ها و سازمان های متولی ساخت و ساز در استان اعلام شد.

وی ادامه داد: محدوده حریم اثر مذکور تحت حفاظت و نظارت این سازمان است و هرگونه دخل و تصرف در محدوده حریم و تخلف از ضوابط حفاظتی مربوطه برابر مواد قانون مجازات اسلامی "تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده" جرم محسوب می شود و مرتکب مشمول مجازاتهای قانونی خواهد بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان بیان داشت: قلعه حسن آباد در پنج کیلومتری جنوب غربی شهر سنندج در روستای حسن آباد با ارتفاع هزار و 914 متری از سطح دریا واقع است.

فعله گری ادامه داد: این قلعه بر فراز تپه ای به ارتفاع 400 متر قرار گرفته و از جمله تپه های صعب العبور و سوق الجیشی منطقه که دارای دیوارهای بلند سنگی در شیب کوه و برج هایی در امتداد دیوارهاست، واقع شده است.

وی همچنین با اشاره به دیگر مشخصات این قلعه تاریخی یادآور شد: از پایین ترین قسمت دیواره تا بالای کوه به صورت طبقاتی سکوهایی برای احداث ساختمان ساکنان قلعه در لایه بیرونی تپه ایجاد شده و همچنین قلعه دارای برج و بارو و حصار سنگی است که نوع مصالح آن از جنس سنگ لاشه محل و ملات گل است.

تاریخچه اثر به سال736قمری باز می گردد، هنگامی که امیر حسین خان اردلان بر بلندای کوهی در جنوب روستا قلعه مستحکمی برای مرکز حکومت خود بنا کرد.

در اوایل قرن دهم هجری قمری هلوخان والی وقت کردستان آنجا را مقر حکومت خود قرار داد و احتمالا روستا و قلعه حسن آباد قبل از تاسیس شهر سنه دژ(سنندج) مرکز ولایت کردستان بوده و از سال 1046هجری قمری پس از انهدام قلعه حسن آباد که از جمله دلایل ویرانی آن می توان به عوامل جوی و گذشت زمان اشاره نمود،سنندج مرکز ولایت کردستان گردید.

این نکته قابل ذکر است که قدمت قلعه حسن آباد به بیش از دوره اسلام باز می گردد چون نوع معماری سنگی دیوار قلعه در بخش پایینی گواه این مدعاست که نوع سنگ، اندازه و ابعاد سنگ های مورد استفاده کاملا با مرمت های بعدی دوره اسلامی متفاوت است.

قلعه حسن آباد به شماره 11758 مورخ 24/12/1383در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.