به گزارش خبرنگار مهر در کرج، نخستین موسسه تربیت معلم کشور برای مدارس ابتدایی تحت عنوان "دارالمعلمین مرکزی" در سال 1298 شمسی در تهران، ساختمان وزارت فرهنگ واقع در تخت زمرد تاسیس شد.
با افزایش مدارس و نیاز به آموزگاران تعلیم دیده در مهر 1307 دارالمعلمین مرکزی به دارالمعلمین عالی با اهداف جدید به تصویب شورای عالی معارف وقت رسید و در آذر 1308 قانونی در خصوص اصلاح اساسنامه و کمک به دارالمعلمین عالی و استخدام فارغالتحصیلان آن به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
همچنین از این تاریخ دارالمعلمینعالی به دو قسمت علمی و ادبی تقسیم شد و به دلیل گسترش رشتهها در سال 1311 دارالمعلمین عالی به ساختمان نگارستان منتقل و در سال 1312 نام دارالمعلمین عالی به "دانشسرای عالی" تغییر یافت و در سال 1342هیئت وزیران دانشسرای عالی را منحل و سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی را جایگزین آن کرد.
از دارالمعلمین تا تربیت معلم
پس از تاسیس وزارت علوم و آموزش عالی در سال 1346 دوباره سازمان یاد شده تحت عنوان دانشسرایعالی زیر نظر وزارت قرار گرفت و در سال 1353 با تصویب شورای گسترش آموزش عالی، نام دانشسرای عالی به دانشگاه تربیت معلم تغییر یافت و اداره آن به صورت هیئت امنایی درآمد.
با تاسیس دانشگاه، توسعه برنامه تربیت دبیر در سطح کشور جز اهداف آن قرار گرفت و دانشسراهای عالی در شهرهای زاهدان، سنندج و یزد تاسیس شد و مدرسههای علوم اراک و کاشان تحت پوشش دانشگاه تربیت معلم قرار گرفتند.
در سالهای 1366 و 1368 شعبههای این دانشگاه در شهرهای سبزوار و تبریز تاسیس شدند و در سال 1369 با تصویب شورای گسترش آموزش عالی تمام واحدهای وابسته به شعبههای دانشگاه از آن منفک و مستقل شدند.
دانشگاه تربیت معلم در حال حاضر دارای چهار معاونت، هفت دانشکده (ادبیات و علوم انسانی، ریاضی و کامپیوتر، فنی و مهندسی، شیمی، علوم، علوم تربیتی و روان شناسی و تربیت بدنی و علوم ورزشی)، چهار موسسه تحقیقاتی (ریاضی دکتر مصاحب، تحقیقات تربیتی، زبانهای خارجی، زبان و ادبیات فارسی بهار) است.
همچنین دانشگاه دارای چهار پژوهشکده (پلاسما، علوم کاربردی، علوم حرکتی، فلسفه و حقوق تطبیقی)، دو قطب علمی و 264 عضو هیئت علمی شامل 29 استاد، 36 دانشیار، 148 استادیار، 49 مربی و دو مربی آموزشیار و ارائه دهنده بیش از 300 مقاله علمی و تعداد زیادی مقاله ISI است.
ساختمان مرکزی دانشگاه در تهران واقع در خیابان شهید مفتح و مساحت زمین آن حدود دو هکتار است و ساختمان آن بر اساس طرح مهندسی مارکف روسی تبار (ساختمان کتابخانه مرکزی کنونی) ساخته شدهاست.
با افزایش رشتههای تحصیلی و گسترش فعالیتهای آموزشی، تحقیقاتی و پشتیبانی زمینی به مساحت تقریبی 212 هکتار در منطقه پردیس کرج به دانشگاه واگذار شد که عملیات احداث ساختمان از سال 1355 آغاز و در حال حاضر ساختمانهای هفت دانشکده دانشگاه، 23 بلوک خوابگاه دانشجویی، منازل سازمانی، تاسیسات، استخر و ... در آن ساخته شده است.
نام تربیت معلم برای دانشگاه مشکل ساز شده است
دانشگاههای تربیت معلم که از ابتدای تأسیس با هدف تربیت معلم و دبیر برای مدارس تأسیس شده بودند هم اکنون با این مشکل مواجهند که سیاست آنها دیگر پذیرش دانشجو برای تربیت معلم و دبیر نیست اما نامی که بر روی آنها ماندگار شده همچنان "تربیت معلم" است.
نام "تربیت معلم" همواره پذیرش دانشجو با هدف تربیت معلم و دبیر را تداعی می کند و به همین دلیل در برخی موارد اعضای هیئت علمی این دانشگاهها با نام دانشگاه برای ثبت مقاله در پایگاههای بین المللی مشکل دارند.
در حال حاضر تنها دانشگاهی که در کشور وظیفه تربیت معلمی را بر عهده دارد، دانشگاه شهید رجایی است و بالعکس دانشگاههایی که با نام "تربیت معلم" تأسیس شده اند از عهده دار بودن این وظیفه مستثنی هستند.
به حد اشباع رسیدن نیروی معلم و دبیر در آموزش و پرورش فعلی می تواند یکی از دلایل تغییر کاربری دانشگاههای تربیت معلم باشد.
بدین ترتیب بزرگترین مشکل دانشگاههای تربیت معلم نام آنها است که باعث به وجود آمدن برداشتهای اشتباه از کارکرد اصلی این دانشگاهها می شود.
از سوی دیگر آموزش و پرورش پیشنهاد تأسیس دانشگاهی با نام فرهنگیان را داده است و برای تأسیس این دانشگاه تحت نظارت خود تلاش می کند.
تربیت معلم بدون تربیت معلم/از تربیت معلم فقط نام آن باقیمانده است
رئیس دانشگاه تربیت معلم که یکی از قدیمی و معتبرترین دانشگاههای کشور است و در سالهای ابتدایی تأسیس یکی از بزرگترین مراکز آموزش عالی در امر تربیت معلم برای آموزش و پرورش بوده است با بیان اینکه از این دانشگاه تنها یک نام باقی مانده است، گفت: کارکردهای دانشگاه تربیت معلم به معنای تربیت معلم دیگر قابل پیگیری نیست.
عبدالجواد طاهری زاده در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: از تربیت معلم تنها یک نام بر روی دانشگاه تربیت معلم باقی مانده است که آن هم منشا تمامی مشکلات برای دانشجویان و مسئولان دانشگاه است.
رئیس دانشگاه تربیت معلم گفت: تمامی دستگاهها بر این گمان هستند که دانشجویان دانشگاه تربیت معلم تنها درسهای دبیری خوانده و واحدها و پروژه ای متناسب با یک فعالیت پژوهشی را تجربه نکرده اند و متاسفانه این برداشتی است که در سطح جامعه از دانشجویان تربیت معلم می شود.
وی همچنین به ادامه مکاتبات در خصوص رفع مشکل تغییر نام دانشگاه اشاره و گفت: از حدود 15 سال پیش تاکنون دانشگاه تربیت دبیر نداشته است و همچنین با تاسیس دانشگاه فرهنگیان دیگر دلیلی برای ممانعت از تغییر نام این دانشگاه از تربیت معلم به خوارزمی وجود ندارد.
وی همچنین پیشنهاد تاسیس دانشکده تربیت دبیر به عنوان یکی از دانشکده های دانشگاه تربیت معلم را از جمله راهکارها برای تغییر نام دانشگاه برشمرد.
ارتباط کمرنگ صنعت با دانشگاه به خاطر نام تربیت معلم
وی همچنین ارتباط کمرنگ صنعت با این دانشگاه را نیز از جمله مشکلات ناشی از تغییر نیافتن نام دانشگاه دانست.
طاهری زاده اظهار داشت: به مناسبت نودمین سال تاسیس دانشگاه تربیت معلم و همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید از تندیس دکتر غلامرضا مصاحب در دانشگاه تربیت معلم رونمایی می شود.
وی افزود: رونمایی از تندیس شهید رجایی و پروین اعتصامی که از مفاخر دانشگاه به شمار می روند از دیگر برنامه های فرهنگی دانشگاه در سال جاری به شمار می رود.
این مسئول بیان داشت: کتاب تاریخ دانشگاه تربیت معلم نیز در دست تدوین است که به زودی منتشر می شود.
تاسیس دانشکده مترو در دانشگاه تربیت معلم
طاهری زاده در خصوص تاسیس دانشکده مترو با همکاری قطار شهری کرج و حومه در این دانشگاه نیز گفت: مقدمات تاسیس این دانشکده فراهم شده است و با پیش بینی صورت گرفته در خصوص بودجه پیش بینی می شود به زودی این دانشکده به مجموع هفت دانشکده دانشگاه تربیت معلم افزوده شود.
وی خاطرنشان کرد: عملیات احداث کتابخانه مرکزی و سالن اجتماعات دانشگاه نیز که عملیات احداث آن از چندی پیش آغاز شده بود در صورت تامین اعتبار با برنامه ریزیهای صورت گرفته طی دو سال به بهره برداری می رسد.
طاهری زاده همچنین از به بهره برداری رسیدن بخشی از خوابگاه متاهلین در مهر ماه سال جاری خبر داد وافزود: ظرفیت خوابگاه متاهلین دانشگاه تربیت معلم در صورت بهره برداری کامل از آن 160 واحد 48 متری است که با توجه به اولویت ثبت نامی از سوی دانشجویان متاهل 30 واحد آن در مهرماه سال تحصیلی جاری به دانشجویان واگذار می شود.
این مسئول عنوان کرد: هر سال در ایام تابستان عملیات تعمیر و بهسازی فضای داخلی و بیرونی خوابگاههای دانشگاه انجام می شود و امسال نیز بالغ بر 900 میلیون تومان برای تعمیرات خوابگاههای دانشگاه هزینه شده است.
مشکل آب دانشگاه بعد از گذشت بیش از 20 سال برطرف می شود
وی درباره مشکل آب دانشگاه نیز که سالهاست شکایات دانشجویان را برانگیخته است، گفت: تاکنون آب آشامیدنی دانشگاه پس از استخراج از چاه و کلرزنی به مصرف می رسیده است که با مصوبه جدید هیئت دولت برای این دانشگاه اعتباری در حدود یک و نیم میلیارد ریال به خرید انشعاب آب آشامیدنی این دانشگاه تخصیص یافته است.
رئیس دانشگاه تربیت معلم راهکار حل مشکلات ناشی از دو پارگی تشکیلات اداری این دانشگاه را نیز این گونه عنوان کرد: با توجه به تاریخی بودن مجموعه دانشگاه درتهران و بر اساس مطالعات صورت گرفته مکان فوق به مرکز پژوهشی و تحقیقاتی و موزه تبدیل می شود و مدیریت واحد اداری تشکیلات دانشگاه در پردیس کرج مستقر می شود.
کاهش، کمبود و تخصیص نیافتن اعتبارات مشکل اصلی دانشگاه
عبدالجواد طاهری زاده بیان داشت: این دانشگاه در حال حاضر با نیم میلیارد ریال بدهی مواجه است و همچنین با پرداخت نشدن کامل بودجه سه ماه اول سال جاری مشکلات مالی دانشگاه به یک بحران برای مدیریت دانشگاه تبدیل شده است.
وی افزود: از 25 درصد اعتباری که باید در سه ماهه نخست سال به دانشگاه تخصیص می یافت تنها 20 در صد پرداخت شده و عدم پرداخت پنج درصد باقیمانده مشکلاتی را با توجه به بدهی های سنگین دانشگاه به این دانشگاه تحمیل کرده است.
این مسئول گفت: مکاتبات با وزرات علوم و ... برای افزایش اعتبارات دانشگاه ادامه دارد و در صورت عدم دریافت اعتبارات کافی نه تنها طرحهای عمرانی دانشگاه زمان طولانی تری را تا بهره برداری طی می کنند، بلکه ادامه حیات دانشگاه با توجه به شرایط خاص این مجموعه از قبیل وسعت، فرسودگی، تعداد بالای دانشجو و اعضای هیئت علمی و نیز دانشجویان غیر بومی و خوابگاهی با مشکل جدی مواجه می شود.