به گزارش خبرنگار مهر، در این گزارش که به امضای رضا عبدالهی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی رسیده است نمایندگان خواستار رسیدگی هر چه سریعتر مصوبات مجلس شورای اسلامی در پرداخت اعتبارات این بخش از حمل و نقل عمومی شد.
محمد مهدی مفتح مخبر کمیسون برنامه و بودجه که این گزارش را در صحن علنی امروز یکشنبه قرائت کرد با اشاره به وضعیت قطار شهری تهران و حومه و مشکلات مالی آن و همچنین علل عدم اجرای تعهدات دولت در پایان پیشنهادات 6 بندی را برای پایان دادن به مشکلات مترو تهران ارائه داد.
در ابتدای این گزارش به سابقه و اهمیت موضوع بودجه مترو و اقدامات انجام گرفته از سوی سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات کشور، مرکز پژوهشهای مجلس و همچنین ریاست مجلس شورای اسلامی اشاره شده است.
مبلغ 11 هزار میلیارد ریال برای برنامه حمل و نقل شهری و مبلغ 8 هزار میلیارد ریال در شماره ردیف های (12 الی 15) ردیف 520 هزار (جمعاً مبلغ 19 هزار میلیارد ریال) جهت اجراء توسعه حمل و نقل درون شهری تهران اعتبار منظور گردید، اما بررسی عملکردها حکایت از آن دارد که این اعتبار به طول کامل تخصیص و پرداخت نشده است
در ادامه این گزارش با اشاره به بودجه 19 هزار میلیارد ریالی اختصاص یافته در قانون بودجه سال 1387 به توسعه حمل و نقل درون شهری تهران اشاره شده که بر اساس آن مبلغ 11 هزار میلیارد ریال برای برنامه حمل و نقل شهری و مبلغ 8 هزار میلیارد ریال در شماره ردیفهای (12 الی 15) ردیف 520 هزار (جمعاً مبلغ 19 هزار میلیارد ریال) جهت اجرای آن اعتبار منظور شد اما بررسی عملکردها حکایت از آن دارد که این اعتبار به طول کامل تخصیص و پرداخت نشده است.
همچنین در بودجه سال 1387 مبلغ 2900 میلیارد ریال برای احداث و تکمیل خطوط اولویت دار متروی تهران (افزایش ظرفیت حمل مسافر) در ردیف 40903015 اختصاص یافت که تنها مبلغ دو میلیون 96 هزار و 300 ریال یعنی 72 درصد (72%) آن طی چهار مرحله تا اسفندماه 1387 پرداخت شده است.
یارانه بلیت
در این گزارش ضمن اشاره به نرخ تصویبی بلیت مترو تهران در سال 1387 که حدود 372 میلیارد ریال برآورد شده و به تصویب شورای اسلامی شهر تهران رسید آمده است نرخ مزبور به موجب نامه مورخ 19/1/1387 معاون استاندار و فرماندار تهران کاهش و به معاون حمل و نقل و ترافیک وزارت کشور ارسال شد. بررسیها نشان می دهد در اسفندماه سال 1387 تنها مبلغ 17 میلیارد ریال به عنوان یارانه بلیت پرداخت شده است.
تعهدات و بدهی های بانکی معوقه
یکی دیگر از مشکلات جدی شرکت مترو برای توسعه خطوط، مسئله عدم توان بازپرداخت اعتبارات دریافتی از سیستم بانکی بوده است که در گزارش قرائت شده در صن علنی مجلس به این موضوع نیز اشاره شده است. این موضوع باعث شد تا بانکها تمایلی برای ادامه همکاری با شرکت مترو نداشته باشند. از طرفی دولت و شهرداری تهران نیز از سال 1383 در بودجه سنواتی خود اعتباری جهت بازپرداخت بدهی های متروی پیش بینی نکرده اند.
در گزارش به میزان بدهیها و پرداختهای انجام شده توسط دولت از سال 1380 تا کنون نیز اشاره شده و آمده است: مجموع تعهدات انباشته و تحقق نیافته دولت تا پایان سال 1387، مبلغ 4 میلیون و 137 هزار و 26 ریال و مانده تعهدات انباشته شهرداری تهران تا پایان سال 1386 معادل 2 میلیون 473 هزار و 133ریال است.
مجموع تعهدات انباشته و تحقق نیافته دولت تا پایان سال 1387، مبلغ 4 میلیون و 137 هزار و 26 ریال و مانده تعهدات انباشته شهرداری تهران تا پایان سال 1386، معادل 2 میلیون 473 هزار و 133ریال است
گفتنی است که در حال حاضر خطوط مصوب در حال اجرای تهران شامل 6 خط درون شهری و یک خط برونشهری (خط 5) که مجموعاً به طول 217 کیلومتر با 161 ایستگاه و خطوط بهره برداری شده مجموعاً به طول7/103 کیلومتر است که دارای 60 ایستگاه است.
از سال 1384 حفر و احداث مسیر به طول 8/30 کیلومتر انجام گرفته است که از 6/24 کیلومتر مسیر بهره برداری و عملیات اجرایی و ساخت 57 ایستگاه انجام شده که از 24 ایستگاه آن در جهت تردد مسافرین استفاده می شود.
بررسیها نشان می دهد شرکت متروی تهران 400 میلیون مسافر را در طول سال جابجا می کند و هزینه سالانه ارائه خدمات ریلی درون شهری به مسافرین مترو تهران حدود 850 میلیارد ریال است که 250 میلیارد ریال توسط شهرداری تهران، 200 میلیارد ریال توسط دولت و 200 میلیارد ریال توسط خود شرکت تامین می شود. بنابراین در این بخش شرکت مترو با 200 میلیارد ریال کسری بودجه مواجه است.
اظهار نظر و پیشنهادات
در پایان گزارش نمایندگان با اشاره به موقعیت ویژه شهر تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی ایران و اهمیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این مهمترین شهر کشور با توجه به اهمیت حمل و نقل عمومی آن و لزوم اجرای کامل قوانین مصوب برای تسهیل و گسترش حمل و نقل عمومی آن 6 راهکار برای حل مشکلات موجود ارائه شده است:
1- در اجرای ماده (10) قانون توسعه حمل و نقل عمومی مدیریت مصرف سوخت اعتبار سالانه اجرای این قانون به صورت یکپارچه و متمرکز با ردیف جداگانه در قانون بودجه سالانه درج شود.
2- جهت اجرای قسمت اخیر ماده (10) قانون مذکور، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نسبت به تخصیص صد در صدی اعتبار ردیفهای تعیین شده در قانون بودجه اقدام نماید.
3- با توجه به صراحت بند (6) ماده واحده قانون بودجه سال 1387 کل کشور مبنی بر جواز استفاده بخش عمومی غیر دولتی از جمله شهرداری ها از حساب ذخیره ارزی و مغایرت بند (14) مصوبه 12194/ا 40825 ن مورخ 20/7/1387 نمایندگان ویژه رئیس جمهور با این تکلیف قانونی اقدام لازم نسبت به ابطال این مصوبه از طریق هیئت تطبیق مصوبات به عمل آید.
4- به دلیل مشکلات بین المللی و اعتباری از سال 1384 اعتبار اسنادی (LC) به منظور واردات تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز شرکت مترو گشایش نشده است. این در حالی است که شرکت مترو قادر به تامین مالی نقدی نیازهای وارداتی خود نبوده لذا تداوم این وضعیت در دراز مدت آسیبهای جبران ناپذیری به توان خدمات رسانی وارد خواهد نمود. بنابراین پیش بینی استفاده شهرداریها از حساب ذخیره ارزی در مصوبات سالانه امری ضروری بوده و در سال جاری نیز پرداخت یک میلیارد دلار از این حساب به شرکت مترو مورد تاکید است.
5- با عنایت به قیمت تمام شده بلیت مترو و عدم اجازه افزایش قیمت بلیت و افزایش هزینه های جاری این شرکت لازم است ترتیبی اتخاذ گردد یارانه مابه التفاوت قیمت تمام شده در موعد مقرر به شرکت مترو پردات گردد تا امور عادی و جاری این شرکت با وقفه مواجه نگردد.
6- عدم اجرای مصوبات قانونی و عدم انجام تعهدات دولت و شهرداری موجب انباشت روز افزون بدهی های شرکت مترو گردیده است. علی هذا باید نسبت به پیش بینی و تصویب اعتبار لازم و کاهش پرداخت بدهی های معوق اهتمام مضاعفی به عمل آید.