نخستین "جایزه علمی پژوهشهای برتر در حوزه‌ نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای" با هدف شناسایی و پشتیبانی از استعدادهای مرتبط با همکاری گروهی از استادان و صاحبنظران علم کتابداری و اطلاع‌رسانی برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، تمامی علاقمندان به کتاب و کتابداری از کتابداران، اطلاع‌رسانان تا متخصصان نرم‌افزار، دانشجویان و اعضای هیئت علمی ‌که دارای آثاری در ارتباط با نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای هستند می‌توانند با ارسال یک نسخه از اثر یا آثار خود به دبیرخانه "جشنواره جایزه‌ علمی سیمرغ کتابداری و اطلاع‌رسانی" در این رقابت شرکت کنند.

محورها و زمینه‌های موضوعی که برای این جشنواره درنظر گرفته شده است عبارتند از: تحلیل و طراحی نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای، تحلیل تفکیکی منابع کتابخانه‌ای، منابع دیجیتالی و نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای دیجیتالی، پیاده‌سازی مدلهای مفهومی (مانند FRBR) در نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای، ذخیره و بازیابی اطلاعات در پایگاه‌های اطلاعاتی: روشها، رویکردها، مدلها، الگوریتمها، استانداردهای ذخیره، تبادل، جستجو، بازیابی و نمایش اطلاعات در نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای و کتابخانه دیجیتالی، استانداردهای فراداده‌ای (مارک، هسته‌ی دوبلین، ...) در نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای.

این جشنواره محورهای دیگری چون پروتکل‌های ارتباطی بین سرویسهای زنده کتابخانه‌ای نظیر Z3950، ایجاد پایگاههای فهرستگانی زنده و نیمه زنده‌ اشتراک منابع در نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای، کنترل مستند (موضوعی، نامها، ...) در پایگاههای اطلاعاتی، محیط رابط در پایگاههای اطلاعاتی، پردازش زبان طبیعی فارسی، ارتباط بین فضای معنایی فارسی و انگلیسی، روشهای بیان فضای معنایی فارسی و چگونگی ارتباط بین آنها و سیستمهای تمام مکانیزه مدیریت کتابخانه‌ها و مراکز اسناد مبتنی بر تکنولوژی RFID را برای مقالات تعیین کرده است.

شرت‌کنندگان لازم است به این نکته توجه کنند که پژوهش‌هایشان در قالب پایان‌نامه، گزارش طرح پژوهشی، مقاله پژوهشی و ... که از ابتدای سال 1380 تا کنون انجام گرفته است می‌توانند در این رقابت شرکت کنند.

این جشنواره آثار دریافتی را توسط کمیته‌ای از اساتید و صاحبنظران متشکل از رحمت‌الله فتاحی (دانشگاه فردوسی مشهد - دبیر علمی)، سعید رضایی شریف آبادی (از دانشگاه الزهرا)، محمدحسین دیانی (از دانشگاه فردوسی مشهد)، جعفر مهراد (از مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری)، سید امید فاطمی (از پژوهشگاه اطلاعات و منابع علمی ایران)، فریبرز خسروی(از کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران)، مرتضی کوکبی (از دانشگاه شهید چمران اهواز)، حمید جمالی‌مهمویی (از دانشگاه تربیت معلم)، زهرا شادمان (از کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران)، مهری پریرخ (از دانشگاه فردوسی مشهد) و ابراهیم عمرانی (از دانشگاه تهران) داوری خواهد کرد.

آخرین مهلت ارسال مقالات آخرین روز دی ماه سال جاری اعلام شده و اعلام نتیجه 19خرداد 1389 خواهد بود. 

این جشنواره در بخش پژوهش سه برگزیده خواهد داشت.