حجت الاسلام علیرضا موحدنژاد عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به احتمال رویت هلال ماه شوال در بعدازظهر روز شنبه، گفت: 150 گروه رصد مرتبط با ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری که در نقاط مختلف کشور استقرار مییابند، رصد خود را از بعدازظهر روز شنبه آغاز میکنند و تا غروب همان روز به رصد خود ادامه میدهند.
وی افزود: این گروهها گزارشهای خود را به ستاد استهلال ارائه میکنند و ستاد نیز گزارشهای را به اطلاع مقام معظم رهبری میرساند و نتیجه در اسرع وقت نیز به اطلاع عموم مردم شریف خواهد رسید.
حجتالاسلام علیرضا موحدنژاد افزود: پیشبینی کارشناسان این است که رویت ماه در روز شنبه دشوار خواهد بود. برخی معتقدند که این هلال در معرض رویتپذیری و رویتناپذیری است و دیدن آن در روز شنبه به شرایط جوی بستگی دارد و نتیجه باسرعت و البته با دقت به اطلاع عموم مردم شریف خواهد رسید.
وی در ادامه با اشاره به تجهیز گروههای استهلال به ابزارآلات مناسب، گفت: از میان 150 گروه استهلال که در جاهای مناسب کشور مستقر خواهند شد، همه مجهز به دوربینهای پیشرفته هستند و از این تعداد 70 گروه مجهز به تلسکوپ هستند. اعضای این گروهها بسیار با تجربه و آموزش دیده هستند. آنها دقیقا میدانند که کجا مستقر شوند و در چه زمانی به رصد مشغول شوند.
عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به بحث رویت هلال ماه در روز و و جنبه فقهی این مساله، خاطر نشان کرد: اغلب مراجع پذیرفتهاند که اگر هلال در بعد ازظهر رویت شد، فردایش اول ماه خواهد بود و نیازی نیست که هلال حتماً قبل از غروب یا بعد از غروب رویت شود. مقام معظم رهبری هم این مسئله را پذیرفتند.
وی با اشاره به تخمینهای که در مورد تعداد روزهای ماه در تقویم قمری صورت میگیرد، خاطر نشان کرد: تعداد روزهای ماهی خاص در سالهای متوالی از قانون خاصی پیروی نمیکند ولی به طور تجربی و در طول ده سال معمولاً نیمی از آن ماه خاص 29 روزه خواهد بود و نیمی 30 روزه. البته این موضوع به طور تقریبی است واگر به لحاظ علمی این تعداد فرق کرد مشکلی ندارد.
وی در با اشاره به اینکه در تقویم، ماه مبارک رمضان 29 روزه اعلام شده است، گفت: در عربستان هم مانند ایران تقویم استخراج میشود ولی بعداً رویت ملاک خواهد بود و گاهی تغییر و خلاف آنچه در تقویم آمده است رخ میدهد. بحث رویت در همه کشورهای اسلامی کم و بیش مطرح است. البته کشوری مثل لیبی به رویت هلال ماه کار ندارد و ملاک تعیین اول ماه در آنجا مقارنه ماه و خورشید است.
وی خاطر نشان کرد: در جنوب کشور با توجه به موقعیت جغرافیایی احتمال رویت هلال ماه در روز شنبه بیشتر است. ولی این مسئله از بعد جغرافیایی است که البته شرایط جوی دیگر قابل پیش بینی نیست. در جنوب کشور مکث ماه یعنی تفاوت غروب خورشید و غروب ماه بیشتر است و لذا شرایط را برای رصد مناسب میسازد.