سنندج - خبرگزاری مهر: مریوان مرزی ترین شهر استان کردستان به یکی از پایگاههای اصلی تئاتر خیابانی در سطح کشور تبدیل شده و تماشای نمایشهای خیابانی در این شهر بخشی از زندگی مردم را تشکیل می دهد.

به گزارش خبرنگار مهر در سنندج، شاید در روزهای پائیزی سال 72 که جمعی از هنرمندان مریوانی در فکر برپایی جشنواره ای شهرستانی در حوزه تئاتر خیابانی بودند هیچ وقت فکر نمی کردند که کمتر از 16 سال، این جشنواره شهرستانی در لیست جشنواره های معتبر تئاتر خیابانی در کشور قرار گیرد.

جشنواره تئاتر خیابانی در ابتدا به ابتکار هنرمندان این شهرستان و در قالب جشنواره شهرستانی فعالیت های خود را آغاز کرد و با توجه به موفقیت های به دست آمده در این حوزه از حالت شهرستانی خارج و به صورت استانی فعالیت خود را ادامه داد و حدود چهار سال به این صورت برگزار شد.

بعد از دو سال وقفه جشنواره تئاتر خیابانی مریوان حالت منطقه ای به خود گرفت و از سال 84 نیز به صورت کشوری و سراسری برگزار می شود که برگزاری بین المللی این جشنواره یکی از آرزوهای دیرینه هنرمندان و مجریان برگزاری این رویداد فرهنگی در کردستان است.

چهارمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان در حالی روز گذشته در اماکن و معابر عمومی این شهر به پایان رسید که در طی چهارمین سال متوالی جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با استقبال قابل توجه هنرمندان مواجه و مریوان در طول چهار روز برگزاری جشنواره حال و هوایی دیگر به خود گرفته بود.

در مدت برگزاری مهمترین رویداد فرهنگی و هنری در استان کردستان بیش از 200 هنرمند در قالب 31 گروه نمایشی در بخش های مسابقه و ویژه با هم به رقابت پرداختند که در پایان 15 نمایش برگزیده تئاتر خیابانی مریوان به بیست و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر راه یافتند.

یکی از بارزترین نقاط مثبت برگزاری چهارمین دوره جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان حضور گروه های از شهرستان های دور نزدیک در این شهر مرزی بود که هنرمندانی از 19 شهرستان کشور به مدت چهار روز نتیجه کار و تلاش یک ساله خود را به نمایش عمومی گذاشتند.

مدیر سابق دفتر تئاتر خیابانی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج اظهار داشت: تئاتر خیابانی در کشور با نام مریوان خو گرفته و در واقع هویت این هنر به نوعی با شهر مریوان پیوند خورده است.

وی ادامه داد: برگزاری موفق چندین دوره جشنواره تئاتر خیابانی در شهر مرزی مریوان در میان استقبال بی نظیر مردم این شهر باعث شده تا امروز در کشور تئاتر خیابانی را با نام شهر مریوان بشناسند.

شهرام کرمی یادآور شد: کردستان برای اولین بار در کشور به عنوان میزبان جشنواره ای خاص و موضوعی توانست در این عرصه به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کند و این را می شود از میزان استقبال هنرمندان برای حضور در این جشنواره به عینه مشاهده کرد.

مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور نیز در خصوص برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی مریوان یادآور شد: استمرار برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان به بخشی از فرهنگ عمومی مردم این شهر تبدیل شده و مریوان پایگاهی برای تئاتر خیابانی و هنرمندان این عرصه در کشور است.

وی بیان داشت: در حال حاضر نمایشگران تئاتر خیابانی در کشور نتیجه فعالیتهای یکساله هنری خود را در مریوان به معرض دید و قضاوت می گذارند و همه منتظرند تا در آستانه فصل پائیز و با برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی دور هم جمع شده و در قالب برگزاری این جشنواره وضعیت تئاتر خیابانی در کشور را بسنجند.

حسین پارسایی با اشاره به بین المللی برگزار شدن جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان اظهار داشت: این جشنواره از سال گذشته تاکنون به صورت بین المللی طراحی شده و فراخوان آن در سال گذشته و امسال نیز به صورت بین المللی توزیع شده است.

وی در خصوص عدم شرکت گروه های نمایشی از سایر کشورهای جهان در این جشنواره بیان داشت: باتوجه به اینکه جشنواره تئاتر خیابانی مریوان نوپاست در نتیجه میزان حضور گروه های بین المللی متقاضی در جشنواره کم بود و سطح کیفیت آثار گروه های متقاضی نیز مناسب نبود.

رئیس مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد در خصوص راه اندازی دبیرخانه دائمی جشنواره تئاتر خیابانی در شهر مریوان گفت: از نظر مرکز هنرهای نمایشی هیچگونه محدودیت و مشکلی در خصوص راه اندازی دبیرخانه در مریوان وجود ندارد و مسئولان استان می توانند با همت خود دبیرخانه دائمی را راه اندازی کنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به ایجاد تنوع در جشنواره تئاتر خیابانی مریوان اشاره و خاطرنشان کرد: افزایش مدت زمان اجرای نمایش های جشنواره تئاتر خیابانی یکی از مهمترین برنامه هایی است که باید سال آینده به آن توجه کرد زیرا 3 روز برای برگزاری این جشنواره به هیچ وجه مناسب نیست.

پارسایی یادآور شد: یکی دیگر از مهمترین نیازمندیهای برگزاری این جشنواره توجه به کارگاه های آموزشی قبل از جشنواره است که با این طرح هنرمندان می توانند با توجه به آموزشهای صورت گرفته سطح کیفی آثار تولیدی را افزایش دهند.

نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان را فرصت مناسبی برای وحدت هرچه بیشتر فرهنگی در کشور ذکر کرد.

اقبال محمدی افزود: حضور بیش از 200 هنرمند از استانها و شهرهای نزدیک و دور کشور در مریوان باعث می شود که علاوه بر نمایش وضعیت فرهنگی آنها نوعی تبادل فرهنگی صورت گرفته و در نتیجه حفظ و ماندگاری خرده فرهنگ ها نیز در قالب برگزاری این جشنواره به عینه قابل مشاهده خواهد بود.

وی با اشاره به فرهنگی بودن استان کردستان افزود: برقراری ارتباط فرهنگی با استانهای کشور با برگزاری این رخداد مهم از جمله دیگر پیامهای مهم جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان است.

محمدی به مرزی بودن شهرستان مریوان و اثرات ناشی از تهاجم فرهنگی دشمن بر این منطقه اشاره کرد و ادامه داد: جشنواره های فرهنگی به عنوان یک سد مهم در برابر تهاجمات بیگانگان عمل خواهند کرد و می شود با تقویت این نوع برنامه ها، در برابر تهاجمات بیگانگان ایستادگی کرد.

وی احیا فرهنگ غنی منطقه کردستان را از دیگر دستاوردهای مهم جشنواره تئاتر خیابانی مریوان بیان کرد و گفت: معرفی فرهنگ کردستان به عنوان بخشی از فرهنگ ملی و سراسری ایران از اهمیت ویژه ای در این جشنواره برخوردار است و باید در راستای ترویج آن تلاش شود.

به گزارش خبرنگار مهر، در حالی چهارمین جشنواره تئاتر خیابانی در مریوان به پایان رسید که 31 گروه شرکت کننده با نمایش های متنوع و مختلفی 93 اجرا در اماکن و معابر عمومی این شهر داشته و بنا به آمارهای موجود میزان استقبال مردم از دیدن نمایش ها به رقمی بیش از 70 هزار نفر رسیده است.

استقبال این همه مخاطب از برگزاری جشنواره ای کشوری که دو سال است قرار شده به صورت بین المللی برگزار شود ولی تا کنون این مهم عملیاتی نشده است، یک رکورد و نقطه امیدی است که باید دست اندرکاران نه تنها این شرایط را حفظ کنند که باید در آینده نیز بیش از سال های قبل به آن بهاء داده شود.

عدم برنامه ریزی مناسب و همچنین نبود مدیریت مشخص برای اجرای هر جه بهتر برنامه ها در کنار ضعف اطلاع رسانی و عدم حضور خبرنگاران رسانه های جمعی یکی از مهمترین مشلاتی است که مسئولین اجرایی جشنواره باید در سال آینده نبست به رفع آن تلاش نمایند، تا جشنواره تئاتر خیابانی در شهر مریوان نیز به عنوان یکی از فستیوال های مطرح در جهان تبدیل شود.