خبرگزاري " مهر" - گروه فرهنگ و ادب : شش صاحب نظر و نويسنده در آستانه سالروز شهادت حضرت زهراي مرضيه ( س ) در خصوص ادبيات آئيني در ايران و خلاء آثاري موفق و تاثيرگذار در اين قلمرو به اظهار نظر پرداختند كه در پي مي خوانيد.


سيمين دخت وحيدي : شعر آئيني بايد نقد شود / ادبيات ديني در ايران ، محدود به عده اي خاص نيست

سيمين دخت وحيدي - شاعر ، گفت : حضور معنوي شاعر در حوزه ادبيات شيعي ، كلام او را اثر گذار و انديشه اش را بارور مي سازد و اين مشخصه شعر و شاعر آئيني و آشنا با سلوك اهلبيت ( ع ) است.

اين شاعر و نويسنده درگفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" با بيان اين مطلب افزود : عموما شاعراني كه ترويج فرهنگ اسلامي و ارزش هاي ديني و تبيين انديشه هاي بلند معصومين ( ع ) را مد نظر قرار مي دهند ، آثارشان بيشتر به ذهن و زبان مردم راه پيدا مي كند .
سيمين دخت وحيدي كه در آستانه سالروز شهادت جانسوز حضرت صديقه كبري ( س ) سخن مي گفت ، يادآور شد : با پيدايش انقلاب اسلامي و پاگرفتن ادبيات زنان در ايران ، شعر آئيني و ديني در ادبيات اين قشر ، به جايگاه و اهميت ويژه اي دست يافت ، تا آنجا كه امروز مي توانيم  مجموعه اي  موفق ازسروده هاي آئيني زنان شاعرايران فراهم كنيم وآن را در معرض قضاوت و نقد عمومي قرار دهيم.
اين شاعر و نويسنده كه به تازگي خاطرات خود را از سالهاي دفاع مقدس مكتوب كرده است ، خاطرنشان ساخت : " جنگ " اين فرصت را براي زنان شاعرما فراهم كرد تا به زبان " حادثه " دست يابند و دريافت هاي معنوي خود را از دفاع مقدس ، با باورهاي ديني و مذهبي تلفيق كنند ، چه بسيار زناني كه درشهادت عزيزان و فرزندان خود به تجسم عيني " عاشورا " رسيدند و مشاهدات خود را بر دفتر ثبت كردند كه به اعتقاد من اين نوشته ها از ماندگارترين آثار ادبي زنان ماست ، هرچند صاحبان آن آثار ، امروزچندان مطرح نيستند .
سيمين دخت وحيدي با تاكيد بر اين كه توجه دادن بانوان امروز به ارزش هاي ديني و زندگي ساده و بي هياهوي حضرت فاطمه زهرا ( س ) مي تواند در ارتقاي معنويت جامعه ، گامي بلند و روبه جلو تلقي گردد ، تصريح كرد : از صد اسلام ، شاعران و مبلغاني بوده اند كه براي معرفي شريعت ناب و مجاهدات ائمه اطهار به كارهاي فرهنگي مي پرداختند ، البته  اين سالها ضرورت پرداختن به ادبيات پرشكوه ديني و آئيني ، بيشتر احساس مي شود ، از سويي ، گسترش رسانه هاي ارتباط جمعي مي تواند كارشاعر ، نويسنده و مبلغ امروز را آسانتر كند.
اين شاعر كه خود نيز آثاري در حوزه ادبيات آئيني خلق كرده است ، گفت : در عين حال بايد بگويم كه هر شاعر و نويسنده اي قادر نيست در اين حوزه وارد شود ، مگر آنكه در باطن و وجود خود ، اصل معنويت را درك كرده باشد وبه اصالت و حقانيت تفكر اسلامي و شيعي ايمان بياورد.
سيمين دخت وحيدي در ادامه صحبت هاي خود با " مهر" اظهار داشت : متاسفانه در سالهاي اخير ، شاهد كم توجهي نهادهاي

وحيدي : شاعري كه اصولا با زندگي و رنج اهلبيت ( ع ) آشنا نيست  و در اين زمينه هيچ پژوهش و مطالعه اي ندارد ، قطعا نمي تواند يك شاعر آئيني موفق باشد و با كلامش بر جامعه و يا حداقل پيرامون خود تاثير بگذارد.  

فرهنگي و ادبي كشور به مقوله ادبيات ديني و آئيني هستيم ، گه گاه اگر كاري هم در اين حوزه صورت مي گيرد ، با ضعف و نارسايي همراه است و عده اي محدود ، خود را باني و متولي شعر ديني در ايران معرفي مي كنند و همه امكانات موجود را براي انتشار آثار و معرفي خودشان به كار مي گيرند كه اين موضوع ، باعث دلسردي ديگران مي شود ، هرچند يك شاعر و نويسنده واقعي ، فراتر از يك جريان و جبهه مي انديشد و هيچ عاملي نمي تواند او را از هدفش باز دارد.
وحيدي  گفت : بايد فرهنگ و ادبيات زهرايي  به مدارس ، دانشگاه ها و مراكز فرهنگي راه يابد و استعدادهاي جديد در اين زمينه شناسايي شود .
وي در بخش ديگري از صحبت هاي خود با اشاره به لزوم نقد پذيري شاعران و نويسندگان ديني و آئيني گفت : متاسفانه نقدي جدي و بي غرضانه نسبت به توليدات ادبي صورت نمي گيرد و آنچه در اين زمينه اتفاق مي افتد ، بر اساس حب و بغض است .
سيمين دخت وحيدي تصريح كرد : شاعري كه اصولا با زندگي و رنج اهلبيت ( ع ) آشنا نيست  و در اين زمينه هيچ پژوهش و مطالعه اي ندارد ، قطعا نمي تواند يك شاعر آئيني موفق باشد و با كلامش برجامعه ويا حداقل برپيرامون خود تاثير بگذارد.  
 

طاهره صفارزاده : سرمايه شاعر آئيني ، شناخت عميق از معارف اسلامي است

دكتر طاهره صفارزاده - شاعر و مترجم قرآن كريم گفت : شناخت دقيق و عميق از معارف اسلامي و خاندان عصمت و طهارت و هدف بزرگ آنان ، اولين و اصلي ترين سرمايه يك شاعر آئيني است.

اين شاعر و مترجم قرآن كريم به زبان انگليسي در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" با بيان اين مطلب گفت : خود من در شعر " بانوي ما " كه براي حضرت فاطمه زهرا ( س ) سروده ام ، تلاش كرده ام كه زندگي و شخصيت سترگ حضرت در يك اثر ادبي نمود پيدا كند و اين توفيق برايم فراهم شد.
دكتر طاهره صفارزاده با تاكيد بر الهام پذيري شاعر آئيني ازمفاهيم آسماني و حكمت آميز ديني و عرفاني افزود : وقتي شعر " بانوي ما " را براي حضرت زهرا ( س ) مي سرودم ،  عنايت خاصي را نسبت به شعري كه مي گفتم ، احساس كردم ، در آن زمان ، حتي اعضاي خانواده ام نيز متوجه اين موضوع شده بودند.
شعر " بانوي ما " در كتاب " ديدار صبح " سروده طاهره صفارزاده  درج شده است. 
     

قاسمعلي فراست : هنوز براي هيچ يك از ائمه اطهار ( س ) رمان موفقي خلق نشده است

قاسمعلي فراست - رمان نويس گفت : متاسفانه وضعيتي عجيب و ناگوار بر ادبيات ديني و مذهبي ما حاكم شده است ، چرا كه در سالهاي اخير هيچ اثر شاخص و جريان سازي در اين حوزه معرفتي عرضه نشده است.

اين رمان نويس در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" ، با بيان اين مطلب گفت : مشكل اصلي به آنجا بر مي گردد كه فكر مي كنيم فقط بايد مركز يا نهاد خاصي ، به نشر آثار و ادبيات ديني بپردازد كه اين سياست ،  جاي تامل و نقد دارد.
قاسمعلي فراست با انتقاد از فعاليت هاي يك سويه اي كه در برخي از مراكز فرهنگي كشور صورت مي گيرد ، افزود : نه تنها درباره شخصيت والا و زندگي سراسر افتخار حضرت فاطمه زهرا ( س ) كار فوق العاده و تاثيرگذاري در حوزه ادبيات خلق نشده ، بلكه اين قصور و كوتاهي ، متاسفانه درباره ساير ائمه اطهار ( ع ) صورت گرفته است ، نمي دانم چرا تلاش نكرده ايم  در آثار هنري و ادبي ،  بزرگان دين ، خرد و شريعت خود را به تصوير بكشيم؟!  
فراست در ادامه يادآور شد : در تمام شاخه هاي فرهنگي و نشر ما بايد روح ديني و معرفتي دميده شود و سهل انگاري موجود كم رنگ گردد.
اين رمان نويس گفت : نبايد در ارتباط با نشر آثار و ادبيات ديني و اهلبيتي به يك مركز يا نهاد خاص بسنده شود ، دولت بايد از عوامل فرهنگي و قوي كه به حوزه دين و انديشه نيز التفات و اهتمامي دارند ، توجه كند و فعاليت هاي خوب آنها را جدي تر بگيرد.

منيژه آرمين : بايد " شخصيت هاي مقدس " خود را متعهدانه دريابيم

منيژه آرمين - رمان نويس گفت : در همه مذاهب و انديشه هاي ديني ، متفكران و هنرمندان تلاش مي كنند تا شخصيت هاي مقدس خود را از طريق رسانه هاي فرهنگي و قالب هاي ادبي و هنري به مردم معرفي كنند.

اين رمان نويس در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" ، با بيان اين مطلب افزود : شخصيت هايي كه در دين مبين ما مطرح هستند ، داراي عظمت جهاني هستند و براي ساير مذاهب نيزشناخته شده اند ، اما هنوزدرحوزه ادبيات و هنر ،  تلاش چشمگيري براي طرح بيشتر آنها صورت نپذيرفته است.
منيژه آرمين كه رمان هايي چون : " شب و قلندر " و " اي كاش گل سرخ نبود " را نوشته است ، خاطرنشان ساخت : البته در مورد شخصيت هاي مقدس ، تا اندازه اي دست رمان بسته است ، اما به صورت مطلق نمي توان گفت كه كاري در اين زمينه امكانپذير نيست ، چرا كه با تامل و همتي فراگيرو متعهدانه  ، مي توان رمان هايي موفق و هم شان با شخصيت و زندگي اهل بيت ( ع ) به وجود آورد. 


محمد رضا سنگري : نسل جديد شاعر و نويسنده ، حوزه ادبيات ديني را دريابد

دكتر محمد رضا سنگري - شاعر و پژوهشگر ادبيات گفت : طلوع انديشه و شعر ديني در ايران با حركت ديني و متعالي امام خميني ( ره ) در پيدايش انقلاب اسلامي توام بود.

اين پژوهشگر ادبيات و كارشناس زبان فارسي در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" ، با بيان اين مطلب افزود : در اين كه شاعران و نويسندگان ديني و آئيني بايد درحركت فراگير و بنيادي خود ، داراي برنامه ريزي حساب شده و آگاهانه اي باشند ، ترديدي نيست.
دكتر محمد رضا سنگري خاطرنشان ساخت : مجموعه كارهايي كه تا امروزدر اين زمينه ( ادبيات ديني ) صورت گرفته ، ارزنده است اما تداوم اين راه ،  بايد با نسل هاي جديد  و شاعران و نويسندگاني باشد كه به تازگي وارد قلمرو ادبيات شده اند.
وي تصريح كرد : منش هاي والاي رفتاري و رهنمود هاي بزرگان دين ما درارتباط با عدالت طلبي ، نحوه زندگي و شناخت جهان هستي و پروردگار آن بايد سرلوحه زندگي شاعر و نويسنده آئيني باشد.


مصطفي جمشيدي : هنرمندان و نويسندگان آئيني حمايت نمي شوند

مصطفي جمشيدي - نويسنده ، گفت : هر چقدر توانمندي ادبي نويسندگان ما بيشتر شود ، امكان تقويت ادبيات ديني و اهلبيتي بالاتر مي رود .

اين نويسنده درگفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" ، با بيان اين مطلب افزود : در چند سال اخير ، جريان يا جريان هايي تلاش مي كنند كه " ادبيات " را به عنوان هنر كم تاثير معرفي كنند و تمام افتخارات ادبي ايران را كاملا به گذشته نسبت بدهند كه البته بخش زيادي از اين تفكر ، صحيح است ، اما نبايد توفيقات ادبيات معاصر ايران ناديده گرفته شود.
مصطفي جمشيدي خاطرنشان ساخت : جسته و گريخته در جهت حفظ ادبيات آئيني و توانمند سازي پيكره اين نوع از ادبيات كه در ايران صاحب پشتوانه و پيشينه نيز هست ، تلاش هايي صورت گرفته است ، اما آنچه امروز مسلم است ، ناكافي بودن اين تلاش هاست كه اميدوارم از سوي مسئولان فرهنگي كشور ، فكري اساسي براي اين قضيه شود.
اين نويسنده يادآور شد : همين تعداد شاعر و نويسنده كه در حال حاضر براي ادبيات ديني و آئيني تلاش مي كنند ، چنان كه شايسته است ، حمايت معنوي نمي شوند و آثارشان بدون هيچ گونه حمايت مادي ، بايگاني و به مرور زمان ، مستهلك مي شود.