تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۸۸ - ۱۰:۵۰

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: جان اسپوزیتو استاد روابط بین‌الملل و مطالعات اسلامی دانشگاه جورج تاون آمریکا یکی از اسلام‌پژوهان برجسته و مؤلفان پرکار در حوزه مطالعات اسلامی است.

وی از سال ۱۹۷۵ میلادی تدریس خود را در گروه آموزشی مطالعات دینی آغاز کرد. این امر تا به امروز در مقاطع مختلف آموزشی و گروه‌های آموزشی متنوع ادامه داشته است.

 وی از سال ۲۰۰۰م. با عنوان استاد کامل (Professor) به تدریس دین و روابط بین‌الملل مشغول بوده است. وی هم‌اکنون استاد «دین و روابط بین‌الملل» و «مطالعات اسلامی» در مدرسه خدمات خارجی و همچنین بنیانگذار «مرکز شاهزاده الولید بن طلال برای فهم اسلامی-مسیحی» در مدرسه ولش (Walsh) در دانشگاه جرج‌تاون است.

از حوزه‌های تخصص علمی دکتر اسپوزیتو می‌توان به اسلام، اسلام سیاسی از آفریقای شمالی تا جنوب شرق آسیا و دین و روابط بین‌الملل اشاره کرد. وی در زمینه اسلام و دموکراسی، تروریسم جهانی و روابط میان اسلام و مسیحیت به به پژوهش پرداخته است.
اسپوزیتو معتقد به گفتگو میان اسلام و مسیحیت است و همواره کلیسای کاتولیک واتیکان را به این امر فراخوانده است.

اسپوزیتو معتقد است که وقتی صحبت از جهان اسلام می‌کنیم باید توجه داشته باشیم که این جهان به مانند جهان غرب متکثر است.

اسپوزیتو می‌گوید به رغم آنکه تعداد زیادی مسلمان در اروپا و آمریکا زندگی می‌کنند ولی درک و فهم غرب از اسلام همراه با کج فهمی و شناخت نادرست است.

اسپوزیتو می‌گوید یکی از اشکالات مطرح در فهم دنیای غرب از جهان اسلام تلقی جغرافیایی از آن است. وقتی صحبت از اسلام می‌شود، غرب آنرا به معنای جهان عرب تلقی می‌کند. این در حالی است که جهان عرب تنها 23 درصد جمعیت جهان اسلام را تشکیل می‌دهد.

اسپوزیتو می‌گوید در غرب وقتی صحبت از "زن" در دنیای اسلام می‌شود، تصویر "زن" در عربستان سعودی به ذهن متبادر می‌شود.

او می‌گوید بر این اساس من مایلم که صحبت از مسلمانان در مصر، مسلمانان در مالزی و مسلمانان در اندونزی کنم.

اسپوزیتو می‌گوید کج فهمی دیگر دنیای غرب در مورد جهان اسلام یکسان پنداشتن اقدامات تروریستی و افراطی با روح کلی اسلام است.

او می‌گوید اقدامات رادیکال و افراطی در جهان یهودیت و مسیحیت از سوی غرب به عنوان روح حاکم بر آن ادیان انگاشته نمی‌شود و ذهن غربی میان اقدامات افراطی در جهان مسیحیت و یهودیت تفاوت و تمایر قایل می‌شود.

 این در حالی است که اقدامات افراطی در جهان اسلام به عنوان روح کلی حاکم بر اسلام از سوی آنان تلقی می‌شود.

او می‌گوید وقتی یک اقدام افراطی از سوی فرد مسیحی یا یهودی صورت می‌گیرد، ذهن غربی می‌گوید که آن فرد از "هنجار خارج شده" است. در واقع این اقدام به پای دین نوشته نمی‌شود.

اسپوزیتو می‌گوید حتی اگر بپذیریم که ذهن غربی میان افراطی گری و اسلام فرق قائل می‌شود، در این صورت آن اقدام عجین با روح دین خواهد بود. این مساله پس از حوادث 11 سپتامبر حالت فزاینده‌ای به خود گرفته است.