رئیس مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه تب تحصیل در خارج کشور چند سالی است در کشور فراگیر شده است گفت: 90 درصد دانشجویانی که برای تحصیل در خارج کشور به دانشگاههای بی کیفیت رفته اند به دلیل اصرار خانواده در رشته دندانپزشکی تحصیل می کنند.

دکتر غلامرضا حسن زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تصمیم گیری کارگروه مشترک وزارت علوم و وزارت بهداشت در خصوص موسسات اعزام دانشجو به خارج افزود: در این کارگروه وزارتخانه های دیگری نیز حضور دارند که با همکاری وزارتخانه های بهداشت و علوم اعتبار یک موسسه اعزام دانشجو را تمدید یا لغو می کند. پس از تصمیم کارگروه، در صورت لغو مجوز موسسه مربوطه، آن موسسه به نیروی انتظامی معرفی می شود که جلوی فعالیت آن را بگیرد و پس از آن به دادگستری و مراجع قضایی مربوط می شود.

ایجاد مرکز مشاوره در وزارت بهداشت برای افرادی که قصد تحصیل در خارج از کشور دارند

وی اضافه کرد: از این مرحله به بعد وزارت بهداشت دخالتی در این حوزه ندارد اما مرکز مشاوره ای برای افرادی که قصد تحصیل در خارج از کشور دارند در مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت تشکیل شده است که کارشناسان آن می توانند آخرین اطلاعات مورد نیاز خانواده ها را در اختیار آنها قرار دهند.

حسن زاده در خصوص این موضوع که آیا وزارت بهداشت از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواستی مبنی بر ممنوعیت تبلیغ موسسات غیرمجاز اعزام دانشجو داشته گفت: با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه این تبلیغات نادرست صحبتی نشده است اما در صورت لزوم می توان این کار را انجام داد.

وی به تب تحصیل در خارج از کشور اشاره کرد و یادآور شد: این تب چند سالی است که در کشور ما فراگیر شده و علی رغم ظرفیت های مناسب دانشگاهها و افزایش دو برابری ظرفیت برخی از رشته ها در داخل کشور، ظرفیت پذیرش دانشگاه های داخل کشور هنوز جوابگوی علاقه و اشتیاق جوانان ایرانی به تحصیل نیست.

رئیس مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت افزود: تعداد زیادی از افرادی که برای تحصیل به خارج از کشور می روند نتوانسته اند در رشته های دلخواه خود در داخل کشور پذیرفته شوند و برخی از آنها نیز با اجبار خانواده های به خارج رفته اند و برخی نیز در دانشگاه های داخلی پذیرفته شده اند اما بازهم به اجبار خانواده مبنی بر تحصیل در رشته های خاصی از جمله پزشکی و دندانپزشکی به خارج از کشور می روند.

وی اضافه کرد: اتفاقی که افتاده این است که متاسفانه این گروه از داوطلبان تحصیل برای پایین نگه داشتن هزینه تحصیل خود در خارج از کشور به دانشگاههایی می روند که هزینه کمتری داشته باشد و از سوی دیگر در کشورهایی واقع شده باشد که هزینه زندگی در آنها کمتر است.

تحصیل در دانشگاه بی کیفیت گوشه ای از مشکلات تحصیل در خارج

حسن زاده گفت: طبعاً این دانشگاهها از کیفیت کمتری برخوردار هستند و هیچ جایی نیز در رتبه بندی های دانشگاههای دنیا ندارند. از سوی دیگر مشکل بزرگ این گروه از کشورها عدم همخوانی فرهنگ موجود در این کشورها با فرهنگ ایرانی و اسلامی است که تمام اینها موجب می شود زمانی که یک فارغ التحصیل ایرانی از این دانشگاهها به ایران بازمی گردد، هم فرهنگی دیگر بر او تاثیر گذاشته باشد و هم آموزش بی کیفیتی را طی کرده باشد.

وی اضافه کرد: برخی از این افراد با نمرات دیپلم 10 و 11 می روند در دانشگاههای بی کیفیت در رشته دندانپزشکی تحصیل می کنند و پس از بازگشت توقع دارند که در ایران مشغول به کار شوند که این امکان پذیر نیست اما این به معنی این است که اگر فردی با همین معدل در دانشگاههای با کیفیت تحصیل کرده باشد از نظر ما منع داشته باشد.

تخلفات موسسات غیرمجاز اعزام دانشجو به خارج از کشور

رئیس مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت در خصوص وضعیت موسسات غیرمجازی که اقدام به اعزام دانشجو به خارج از کشور می کنند، گفت: موسسات غیرمجاز معضلات عدیده ای را برای دانشجویان و خانواده های آنها ایجاد کرده اند. این موسسات به گونه ای عمل می کنند که موجب مشکلات زیادی برای دانشجویان شده اند.

وی اضافه کرد: در بسیاری از موارد از دانشجویان پول گرفته اند و از اعتبار شرکت دیگری برای شرکت دیگر استفاده می کنند و برخی مواقع کارمندانی از یک شرکت اعزام دانشجو به خارج در نقش کارچاق کن شرکت دیگری ظاهر می شوند و دانشجویان را به دانشگاه و یا کشور خاصی سوق می دهند.

آنچه قابل بازگشت نیست عمر جوانان است

حسن زاده خاطرنشان کرد: آنچه قابل بازگشت نیست عمر جوانان است و خانواده ها باید دقت کنند برای تشویق فرزندان خود به تحصیلات عالیه به خصوص در کشورهای خارجی به موضوعات مختلف از جمله مورد تایید بودن دانشگاهها، فضای فرهنگی آن کشور و سایر مسائلی که تحصیلات و زندگی فرزندان شان را تحت تاثیر قرار می دهد، توجه کنند. جوان 18 ساله ای که برای تحصیل به خارج می رود در تاثیرپذیرترین شرایط سنی است و باید دید که چه نکته علمی به او اضافه می شود.

فشار خانواده ها و اصرار بر تحصیلات در رشته های پزشکی و دندانپزشکی

وی با اشاره به فشار خانواده ها و اصرار بر تحصیلات در رشته های پزشکی و دندانپزشکی گفت: 90 درصد دانشجویانی که برای تحصیل در خارج از کشور به دانشگاههای بی کیفیت رفته اند تنها به دلیل اصرار خانواده های خود در رشته دندانپزشکی تحصیل می کنند.