به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، سه شنبه پنجم آبان ماه در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز روزی بیاد ماندنی شد زیرا دانشجویان و اساتید این دانشکده چهل و پنجمین سالگرد تاسیس رشته مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز را در شرایطی جشن گرفتند که اساتید 40 سال پیش، بنیانگذاران و دیگر دست اندرکارن آن زمان این رشته از خارج از استان، فارغ از مسائل سخت و خسته کننده ای که همواره در اینگونه مراسم های سالگرد، حاضرین را درگیر خود می کرد حضور داشتند و اکثریت آنان نیز خاطراتی را تعریف می کردند که اغلب قدمت آن خاطرات همسن دانشجویان حاضر در جلسه بود.
این مراسم در برخی نکات با سایر سالگردها تفاوت داشت، در این مراسم مسئولی دیده نمی شد و آن تعداد مسئولانی که در مراسم حضور داشتند همان اساتید و دانشجویان 40 سال پیش دانشکده بودند و اکثریت صندلیها را دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشکده تشکیل می دادند. برنامه ها با تلاوت قرآن مجید، سرود جمهوری اسلامی و سخنرانی رئیس دانشکده مکانیک در مورد وضعیت کنونی این دانشکده شروع شد و پس از آن نماهنگی از معرفی اساتید سابق این بخش به نمایش گذاشته شد.
اجرای نماهنگ شرایط جلسه را از همان اول تغییر داد زیرا دانشجویان با ظاهر شدن چهره اساتید سابق این دانشکده بر پرده نمایش که همگی از چهره های علمی برجسته نیز محسوب می شدند با تشویق های مکرر نشان دادند که این افراد همچنان قابل تکریم و ستایش هستند.
دکتر بهادری نژاد و خاطره راه اندازی رشته مکانیک
پس از اجرای نماهنگ نوبت به سخنرانی دکتر بهادری نژاد عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و بنیانگذار رشته مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز رسید. بهادری نژاد در سخنرانی خود خاطراتی را مربوط به سال 45 گفت و از آن زمان که چگونه این رشته را راه اندازی کرده و یا دستگاه های مورد نیاز پخت نان را به مرحله ساخت رسانده است.
وی از دورانی گفت که با راه اندازی رشته مهندسی مکانیک چگونه دنیا و آخرت را برای خود خریده است و چنین گفت: اول مهر سال 45 وارد دانشگاه شیراز شدم پیش از آن در دانشگاه های آمریکا پیشنهادهای متعددی به من شده بود و من نیز به همه آنها فقط گفتم "متشکرم".
بهادری نژاد همچنین در مورد راه اندازی مهندسی مکانیک گفت: برای جذب دانشجو برای این رشته خیلی کار کردیم و حتی می گفتیم هرکس وارد این رشته شود هم دنیا را کسب کرده و هم به آخرت خود رسیده است و این جمله چندان به مذاق دانشجویان این رشته که در سالن حاضر بودند خوش آمد که تا مدتی استاد را تشویق می کردند.
وی همچنین از تلاشهای خود برای ساخت دستگاه پخت نان، دستگاه سبزی خشک کن و یا خوراک پز در زمانی که در دانشگاه حضور داشت، گفت و ادامه داد: زمانی که دستگاه پخت نان را در دانشگاه طراحی و درست می کردیم بوی نان داغ و خمیر آنچنان در دانشکده می پیچید که همگی دانشجویان را به بهانه آزمایش نان پخته شده به آزمایشگاه می کشاند و آخر سر نیز تمام نان ها به این بهانه خورده می شد.
پس از سخنرانی بهادری نژاد نوبت به دکتر ظهور رسید. وی نیز در سال 42 وارد دانشگاه شیراز شده بود و استاد دانشکده مهندسی مکانیک به شمار می رود. سخنرانی او کمی جدی تر از سخنران قبلی خود بود اما بازهم مورد توجه دانشجویان و استاد قرار گرفت.
دکتر ظهور سخنرانی خود را در مورد چگونگی ورود به این دانشگاه آغاز کرد و پس از آن پیشنهادات و موضوعاتی را در مورد ضرورت ارائه دروس غیرتخصصی به دانشجویان مهندسی مکانیک مانند روانشناسی، جامعه شناسی، اقتصاد، اخلاق و... مطرح کرد.
در ادامه جلسه تریبون هرچند کوتاه در اختیار نماینده انجمن علمی دانشجویان مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز قرار گرفت تا در مورد فعالیتهای علمی این بخش نیز مطالبی ارائه شود و پس از آن کلیپی طنز که ساخته خود دانشجویان بود به نمایش درآمد.
کلیپ مذکور به دانشجویی اشاره کرده بود که به سختی وارد دانشکده شده و پس از فراز و نشیبهای فراوان فارغ التحصیل می شود اما پس از چهار سال در جایی می نشیند که قبل از دانشگاه می نشسته و گویی هیچ تغییری در سمت و سوی زندگیش رخ نداده بود و کلیپ آنچنان مورد توجه قرار گرفت که نه تنها دانشجویان بلکه استادها را نیز به واکنش و تشویق وا می داشت.
دکتر سهراب پور و تدریس برای پدر و پسر
پس از مدتی وقفه و پذیرایی نوبت به سخنرانی بعدی یعنی دکتر سهراب پور رئیس دانشکده صنعتی شریف، عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی و استاد مهندسی مکانیک رسید که او نیز زمانی در این دانشکده تدریس می کرده است.
او که می گفت از ورود به دانشگاهی که در گذشته در آن حضور داشته خوشحال است، ادامه داد: نزدیک ترین دوستان من دانشجویان سابق خودم هستند.
وی 18 سال در این دانشکده حضور داشته و به گفته خودش از 28 تا 46 سالگی یعنی بهترین دوران زندگی اش را در این مرکز گذرانده بود. او برای دانشجویان نیز در مورد تیم والیبال اساتید گفت که خودش در زمان حضور در دانشگاه شیراز تشکیل داده بود و حتی در یک مسابقه دو تیم دانشجویی را نیز شکست داده بود.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف همچنین خاطره ای از چندین سال قبل گفت و افزود: زمانیکه در دانشگاه صنعتی مشغول تدریس بوده چشمش به نامی می افتد که برایش آشنا بود و وقتی از آن دانشجو در مورد نامش سئوال می کند در جواب می شنود که استاد، سالها پیش در شیراز استاد پدرش بوده است.
وی در ادامه سخنرانی خود به تمام اساتید توصیه کرد که قبل از ورود به درس و ارائه تدریس، چند دقیقه ای را با دانشجویان حرفهای خارج از درس بزنند و کمی به دانشجویان نزدیک تر شوند.
دکتر سهراب پور همچنین از فعالیتهای صورت گرفته در دانشگاه صنعتی شریف گفت و افزود: مسابقه خودروهای الکترونیک که در دانشگاه صنعتی شریف آغاز شده تا سال دیگر ادامه دارد و پس از آن رویکرد به سمت و سوی خودروهای هیبریدی تغییر می کند، اما وی در کنار این مسائل کمی هم از صنعت خودروسازی کشور انتقاد کرد و گفت که شرکتهای مربوطه از این مسابقه حمایت لازم را نداشته اند.
دکتر حاتم معاون وزیر صنایع نیز دیگر سخنران این جلسه بود اما نه از آن جهت که معاون وزیر محسوب می شد بلکه به خاطر اینکه روزی وی نیز دانشجو و استاد این دانشگاه بوده است.
سخنرانی دکتر حاتم بیشتر به ارتباط صنعت و دانشگاه مرتبط بود و گفت: متولی بخش فناوری کشور مراکز دانشگاهی محسوب می شوند که در واقع عرضه کننده نیز محسوب می شوند و بخش صنعت نیز تقاضا کننده و سوی دیگر این ارتباط است.
وی همچنین گفت که در سالهای گذشته عمده مباحث مورد نظر در کشور معطوف به طرف عرضه بوده است و در ادامه سخنان خود تاکید کرد: حمایتهایی که تاکنون انجام شده نتوانسته جوابگو باشد زیرا تاکنون موفق نشده ایم کشش تقاضا را ایجاد کنیم.
وی همچنین در سخنانی از عدم حمایت از مراکز تحقیق و توسعه صنعتی نام برد و خواستار نگاه حرفه ای به مقوله پژوهش شد.
قرار بود پایان بخش مراسم سخنرانی مهندس مهاجرانی مدیر ارشد سازمان انرژی اتمی و تجلیل از پیشکسوتان عرصه علم و صنعت باشد که البته به جای سخنرانی مهاجرانی، دکتر سلطانی دبیر شورای همکاری علمی سازمان انرژی اتمی ایران به سخنرانی پرداخت.