به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از تارنمای اینترنتی "موسسه مطالعات امنیتی پاریس"، خاویر سولانا در سخنرانی خود در این موسسه گفت : امروز ما در اتحادیه تلاشهای فراوانی بعمل می آوریم تا به مسائل بین المللی که بر منافع ملی و ارزشهای ما تاثیر گذارند بپردازیم. امروز قادر هستیم در زمان مناسب در مورد هر موضوعی تصمیم گیری نمائیم و دیگر مانند گذشته نیست که یک هفته بعد از هر رویدادی بیانیه منشتر نمائیم. این سرعت عمل طیف وسیعی از مسائل از جمله تغییرات جوی تا دادگاه بین المللی را شامل می شود و می توان گفت که اتحادیه اروپا نقش رهبری مسائل را در دست دارد.
سولانا در ادامه افزود : باید در مقابل مشکلات و خطرات بطور مشترک هوشیار باشیم و در طرحهای مشارکت و همراهی با سایر کشورها فعال باشیم و باید بر این باور پایبند بمانیم که هیچیک از ما به تنهایی قادر به حل معضلات ناشی از جهانی شدن بصورت موثر نیستیم. همه ما به خوبی واقفیم که از طریق همراهی با یکدیگر می توانیم از منافع خود دفاع نمائیم و باید به گونه ای عمل کنیم که منافع راهبردی مشترکی داشته باشیم.به همین دلیل است که یکپارچکی اروپا بعنوان ابزاری در این راستا مورد تاکید قرار دارد. معتقدم که اروپا فقط از طریق یکپارچگی قادر خواهد بود جایگاه خود را در این جهان پیچیده اثبات نماید. جهانی که توسط قدرت های بزرگ شکل گرفته و به سمت چند قطبی شدن و خطرات امنیتی نوین پیش می رود. جهانی که باید آن را عمیق تر از آنچه که می پنداریم، بشناسیم. به همین منظور نیازمند تحلیل های مشترک اروپایی از تغییرات در حال انجام می باشیم تا بفهمیم این تغییرات چگونه بر منافع ما تاثیر می گذارد و چه راهی برای مقابله با آنها در پیش روی خود داریم.
وی گفت: موضوع تغییرات جوی در راس دستور کار ما قرار دارد لذا باید بصورت مسئولانه ای با این موضوع برخورد شود. اتحادیه اروپا از جانب خود بصورت متعهدانه در زمینه گازهای گلخانه ای سرمایه گذاری نموده است. از آمریکا ، چین ، هند و بسیاری از کشورهای دیگر انتظار داریم که به همین شیوه اقدام نمایند. در واقع این یک آزمایش برای نظام جهانی و آزمایشی برای اتحادیه اروپا که در زمینه بدست گرفتن رهبری آن هزینه زیادی را صرف کرده است، می باشد.
سولانا همچنین عنوان نمود که مسائل همچون انتخابات افغانستان برای ما از اهمیت فراوانی برخوردار است. اوضاع پاکستان از وخامت و پیچیدگی برخوردار است. همچنین باید بصورت خستگی ناپذیری مسئله خاورمیانه را از حالت بن بست خارج سازیم. مسائل و موضوعات دیگر از انتخابات اوکراین تا کنفرانس بازنگری ان. پی. تی در ماه مه سال 2010 در سطح گسترده تر برای شکل دهی سیاست خارجی اتحادیه بصورت موثرتر در دستور کار ما قرار خواهد داشت. در این ارتباط لازم می دانم که موارد ذیل را خاطر نشان سازم :
1- باید همه ما به این مسئولیت واقف باشیم که اروپا فعالانه و بصورت جمعی باید توان اداره بحرانهای جهانی را داشته باشد. برای اینکار نیاز به وجود معاهده لیسبون می باشد اما مهمتر از آن روحیه اجراء و عملیاتی کردن این معاهده است.
2- برخورداری از توانایی مدیریت بحرانها، تحلیل های بیشتر از مسائل پیچیده سیاسی و اولویت های معقولانه در بودجه جهت نیل به اهداف ضروری است.
3- سیاست خارجی اتحادیه اگر بخواهد تنها بعنوان بخش ارائه خدمات سیاسی به دغدغه های سیاسی کشورهای عضو بپردازد از کارایی لازم برخوردار نخواهد بود. آنچه ما لازم داریم همبستگی است. نه تنها همبستگی مالی بلکه همبستگی سیاسی نیز از اهمیت برخوردار است. زمانی که یک کشور عضو اتحادیه با مشکل یا نیازی مواجه می شود همه اعضاء باید از آن کشور حمایت نمایند. این امر مثل یک جاده دوطرفه است همه اعضاء نیز باید به مشکل یکدیگر بپردازند.
4- سیاست خارجی اتحادیه باید بگونه ای باشد که نیازها و مشکلات قرن 21 را برطرف سازد. به این معنا که حوزه آن نباید دربرگیرنده اتحادیه باشد بلکه با یکپارچگی اروپا و بصورت بلندپروازانه و شبکه ای همه مشکلات جهانی را لحاظ نماید. این موضوع در طی 10 سال گذشته نیز به اثبات رسیده و باید از آن درس بیاموزیم. جهان امروز به اروپا نیاز دارد اما اروپائیان نیز به جهان نیاز دارند. این وظیفه ما است که در این راه گام برداریم و مشکلاتی فراتر از آنچه که اشاره نمودم را از پیش رو برداریم.