به گزارش خبرنگار مهر در پاکدشت، این کمربندی مهم در شهرستان پرجمعیت و استراتژیک پاکدشت، می تواند بار ترافیکی داخل شهر و مسافرتهای زیاد مردم محلی و غیرمحلی را حل و فصل کند.
در حال حاضر طرح مطالعاتی این پروژه انجام و حدود 19 ماه است که به دست پیمانکار سپرده شده است ولی وجود معارضهایی که اکثریت قریب به اتفاق آنها، زمینهای کشاورزی منطقه هستند، اوضاع را پیچیده کرده است.
در این راستا جلسات متعددی از سوی فرمانداری شهرستان و حتی استانداری تهران برای آزادسازی اراضی فوق تشکیل شده که گویا تا امروز فقط پنج کیلومتر از این اراضی، به تملک دولت درآمده است و مهمترین معضلی که این پروژه بزرگ و حیاتی شهرستان پاکدشت را آزار می دهد، نبود مطلق اعتبارات است.
مدیرکل راه استان تهران: انگشت اتهام به سوی من است
مدیرکل راه و ترابری استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در پاکدشت اظهار داشت: گرچه به رغم نبود امکانات و اعتبارات کافی اقدام به اجرای پروژه کردم اما هم اکنون انگشت اتهام جرات به خرج داده و پروژه را شروع کرده ام و امروز انگشت اتهام به سوی من دراز است.
احمد صدیقی افزود: 18 ماه است که این پروژه به پیمانکار سپرده شده و در حال حاضر پیمانکار مراجعات مختلفی دارد و اعتبارات لازم را مطالبه می کند اما حتی یک ریال اعتبار از سوی دولت برای این پروژه ملی منظور نشده است و در مقابل، شکایت از سوی پیمانکار به وزیر راه نیز رسیده است.
این مسئول افزود: به منظور پیشرفت سریع این پروژه به رغم اختصاص اعتبار از سوی اداره کل استان، اجرای آن شروع شده ولی این پروژه ردیف اعتباری در گذشته نداشته و در حال حاضر نیز اعتباری به آن تخصیص نیافته است.
وی تصریح کرد: اعتباررسانی و بودجه گذاری، وظیفه دولت است و بعد از دولت وظیفه شورای برنامه ریزی استان است که باید یاری کند.
مدیرکل راه استان تهران افزود: متأسفانه در کندی پیشرفت پروژه ها همیشه به دنبال محاکمه مدیران هستیم و کمبود اعتبارات نادیده گرفته می شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر پروژه های جاده های استان به این نحو شروع نمی شد، شبکه راهها شکل نمی گرفت و راههای استان تهران، توسعه پیدا نمی کرد.
مسئولان همیشه عقب تر از نیازهای مردم هستند
مدیرکل راه و ترابری استان تهران افزود: واقعیت این است که مسئولان، همیشه عقب تر از نیازهای مردم هستند و این مسئله در این استان هم صدق می کند.
پروژه احداث کمربندی پاکدشت در تعهد استانداری نیست و تعهد ملی است که وزارت راه موظف است اعتباراتش را تأمین کند |
معاون امور عمرانی استانداری تهران |
صدیقی افزود: شبکه راههای استان تهران در چند سال اخیر با همین روش شکل گرفته و اکثر اوقات با کمبود بودجه مواجه بوده که امید می رود، این کمبودها روزی از بین برود.
پروژه کمربندی پاکدشت یک پروژه ملی است
از سوی دیگر معاون امور عمرانی استانداری تهران در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص کمربندی شهرستان پاکدشت اظهار داشت: این پروژه از مصوبات سفر اول رئیس جمهوری بوده که قرار شد اعتباراتش از لایحه متمم بودجه تأمین شود ولی متأسفانه اکثر پروژه های سفر اول که در این لایحه گنجانده شده بود در مجلس تصویب نشده و ردیف اعتباری برای آنها در نظر گرفته نشد.
یوسفعلی درون پرور افزود: همان موقع معتقد بودیم که باید کار شروع شود و بودجه این کمربندی از بودجه اعتبارات عمرانی استانداری تهران تأمین شود و در چنین پروژه هایی، ابتدا باید کار شروع شود و بعد تأمین اعتبار شود.
این مسئول افزود: این پروژه در تعهد استانداری نیست و تعهد ملی است که خود وزارت راه موظف است اعتباراتش را تأمین کند.
ضرورت تسریع در آزادسازی زمینهایی محدوده اجرای پروژه
در میان نبود اعتبارات، مسئله مهم دیگری به چشم می آید که باعث شده، پروژه کمربندی پاکدشت، در فازهای مختلف پیش برود که آن مشکل معارض ها است.
شش محور مواصلاتی در طرح مطالعه این پروژه بود که فرمانداران قبلی پاکدشت و نماینده ولی فقیه در شهرستان هر کدام مسیری را پیشنهاد دادند اداره کل راه استان تهران نیز مشاوران و کارشناسان خود را به مناطق پیشنهادی فرستاد تا نظر کارشناسی بدهند و در نهایت، محور فعلی تصویب شد.
آزادسازی زمین ها در حال حاضر دغدغه مسئولان استان تهران و شهرستان پاکدشت است تا بتوان به سرعت جاده را احداث کرد.
مدیرکل راه و ترابری استان تهران در این خصوص نیز به خبرنگار مهر گفت: در سفری که وزیر راه به پاکدشت داشت، تصمیم گرفته شد که تملک اراضی با مسئولان شهرستان باشد.
صدیقی افزود: اگر در ارزان ترین زمین های تهران هم بخواهیم جاده بسازیم، زمین ها با ارزش می شود ولی قوانین باید متناسب با استان تهران باشد.
کمربندی پاکدشت مشکلات شهرستانهای مجاور را برطرف می کند
فرماندار شهرستان پاکدشت نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تاکنون پنج کیلومتر از اراضی این منطقه، آزادسازی شده است ولی برای تکمیل این کار، همت کامل شهرستانی نیاز است.
قربانعلی مقبلی افزود: 32 کیلومتر مسیر کمربندی جنوبی پاکدشت که شاهرگ حیاتی برای این شهرستان محسوب می شود از زمین های کشاورزی و چند روستا می گذرد.
وی تصریح کرد: فرمانداری و تمام مسئولان شهرستان باید بسیج شوند تا معارض ها از سر راه برداشته شود و پیشرفت پروژه سرعت بگیرد.
این مسئول افزود: مردم و مسئولان باید ضمن تعامل با یکدیگر در حل سریع مشکلات معارض این پروژه تلاش کنند تا تمام جمعیت شهرستان و حتی شهرستان های مجاور از نعمت کمربندی پاکدشت منتفع شوند.
تکمیل پروژه های سفر اول در اولویت است
معاون برنامه ریزی استانداری تهران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در پاکدشت تأکید کرد: تکمیل و اتمام پروژه های سفر اول رئیس جمهور به استان تهران در اولویت قرار دارد.
وحید کیارشی افزود: مطالعات طرح کمربندی پاکدشت تمام شده ولی اعتباری برای تملک معارض ها وجود ندارد زیرا مسئولان شهرستان باید توافقات را انجام دهند همچنین این پروژه باید فازبندی شده و فاز اول با توجه به نقاط تعیین شده پروژه شروع شود.
معاون استانداری تهران افزود: اعتبارات این کمربندی نیز باید از منابع ملی تأمین شود و اگر تأخیری صورت گرفت، از منابع در اختیار استانداری تأمین خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: تنها پروژه ای که مصوبه سفر اول ریاست جمهوری در استان تهران از محل تبصره 13 است، همین پروژه است.
کیارشی تصریح کرد: 45 میلیارد تومان اعتبار برای کل پروژه های تحت حمایت تبصره 13 در نظر گرفته شده و به صراحت ذکر شده که پنج میلیارد تومان از این میزان به کمربندی پاکدشت اختصاص یابد.
وی ضمن انتقاد از عدم تخصیص اعتبار به این پروژه مهم افزود: در این مصوبه، کلمه مطالعه و اجرا ذکر نشده که متأسفانه در هر دو حالت نیز اعتباری تا امروز به حساب این جاده واریز نشده است.
زمینهایی که یک شبه به زمین کشاورزی تبدیل می شوند
استاندار تهران نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر در پاکدشت، اظهار داشت: اراده استانداری تهران در تکمیل کمربندی پاکدشت است و این پروژه متوقف شده، باید بهتر و قاطعانه تر از قبل شروع شود.
زمینهایی که هم اکنون در حاشیه کمربندی قرار گرفته در مواقع عادی برای مالکان بی ارزش هستند و زمانی که مالکان متوجه طرح عبور جاده از زمین ها می شوند اقدام به شخم زدن زمین یا زیر کشت بردن آن می کنند تا ارزش آنها را افزایش دهند |
استاندار تهران |
وی در خصوص معارض های این جاده تصریح کرد: این زمینها در مواقع عادی برای مالکان بی ارزش هستند و زمانی که متوجه طرح عبور جاده از زمین ها می شوند اقدام به شخم زدن زمین یا زیر کشت بردن آن می کنند تا ارزش آنها را افزایش دهند و این فرهنگ باید اصلاح شود تا کار مردم سامان بگیرد و مشکلات جدی آنها در بخش جاده ای حل شود.
وی ادامه داد: تأخیر بیشتر در اجرای این پروژه جایز نیست زیرا کارهای مطالعاتی، نقشه، مقداری از تملکات و تجهیز کارگاه انجام و پیمانکار هم انتخاب شده است و هرچه بیشتر طول بکشد، هزینه های سنگین تری از جیب مردم می رود.
تمدن خاطرنشان کرد: وقتی جاده ای از مسیری عبور می کند، باعث ارزش افزوده زمین های اطراف آن می شود و سود سرشاری به دست مردم می رسد.
استاندار تهران تأکید کرد: گرچه پیشنهادهایی شده که مسیر پروژه برگردانده شود ولی این مسئله مقدور نیست.
وی دلیل این امر را طی مراحل کار عنوان کرد و افزود: در زمینه مطالعات، نقشه برداری، آزادسازی بخشی از اراضی و ... کارهای مثبتی انجام شده و اگر مسیر پروژه تغییر کند، هزینه سنگینی از بیت المال پرداخت خواهد شد.
استانداری تأمین اعتبار می کند
تمدن تأکید کرد: اداره کل راه استان مطمئن باشد که بودجه کافی برای این پروژه اختصاص داده خواهد شد و این اداره باید با سرعت بیشتری به کار ادامه دهد و تاکنون در این خصوص رایزنی هایی با وزارت راه و دولت انجام شده که اعتبارات به سرعت تزریق شود تا روند رو به رشد این پروژه را شاهد باشیم.
استاندار تهران تصریح کرد: در صورت کمبود اعتبار در هر مرحله ای، استانداری حاضر است تأمین اعتبار کند و حتی از مازاد بودجه برای این پروژه هزینه کند.
وی در پایان افزود: به طور حتم اگر استانداری تهران بودجه ای تخصیص دهد، به این شرط است که این پول صرف آزادسازی و تملک زمین های حاشیه این جاده نشود و تنها در اجرای پروژه به کار گرفته شود.
عزم ملی برای تکمیل کمربندی پاکدشت
محتوای سخنان استاندار تهران و معاونان وی، فرماندار شهرستان پاکدشت و مدیرکل راه و ترابری استان تهران نیز نشان می دهد که عزمی جدی برای اجرای این پروژه وجود دارد. مطالبات به حق مردم محروم پاکدشت نیز باید مد نظر قرار بگیرد تا تسریع بیشتری در امور این پروژه، حاصل شود.
از سوی دیگر، مشکلات عدیده حمل و نقلی و ترافیکی در شهرستان پاکدشت، لزوم احداث و تکمیل هر چه سریعتر این پروژه را گوشزد می کند. مسئولان استان تهران و شهرستان پاکدشت، تمام تلاش خود را معطوف داشته اند تا این پروژه سامان بگیرد.
بنابراین وظیفه مسئولان اجرایی کشور به خصوص رئیس جمهور این است که در جهت پیگیری مطالبات به حق مردم و تأمین اعتبارات لازم برای پروژه کمربندی پاکدشت اقدام عاجل نمایند.
به طور حتم، اگر این پروژه با روند سریعتری ادامه یابد، حدود دو سال تأخیر در اجرای آن، غیرمحسوس می شود.
به هر تقدیر، احداث کمربندی پاکدشت آرزوی دیرینه مردم این شهرستان است که کمترین انتظارشان از دولت نهم بوده و متأسفانه تا دولت دهم، امتداد یافته است.
...................................................
گزارش: علیرضا مهدی زاده