تبریز - خبرگزاری مهر: در حالی 23 و 24 آبان ماه سال جاری، تبریز همایش ملی "تعاون و رسانه" را میزبانی کرد که در فراخوان داده شده، تنها نمایندگان صدا و سیما امکان حضور در آن را داشته و جای رسانه های غیرصوتی و تصویری خالی بود.

به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، به اعتقاد کارشناسان علوم ارتباطات، حضور تنها رادیو و تلویزیون - بعنوان یکی از گونه های رسانه - در این همایش، بیانگر وجود تضاد میان عنوان و محتوای این همایش بود.

کارشناسان علوم ارتباطات بر این باورند که عنوان "رسانه" واژه ای عام بوده و وسایل مختلف ارتباط جمعی نظیر روزنامه ها، هفته نامه ها، ماهنامه ها، فصلنامه ها، رادیو، تلویزیون و مجموعه رسانه های اینترنتی شامل وبلاگ، ایمیل گروهی، سایتهای خبری و خبرگزاری ها را شامل می شود.

حضور تنها یکی از نمایندگان رسانه ها در این همایش ملی که به پیشنهاد مدیرکل تعاون آذربایجان شرقی و با تائید وزارت تعاون برگزار شد، از این جهت قابل تامل است که افراد رسانه ای در مسند تصمیم گیری کلان این همایش حضور داشته و مسئولیت هایی در دبیرخانه و کمیته های مختلف آن داشتند.

متاسفانه ذهنیتی نادرست در لایه های ذهنی برخی از مسئولان رسوخ کرده که که طی آن صدا و سیما تنها رسانه کشور است در حالی که در جوامع نخبه گرا، رسانه های مکتوب به مراتب جایگاهی بالا را صاحب هستند.

اینکه در زمان حاضر استقبال مردم و مسئولان از رسانه های مکتوب و دیجیتالی در مقایسه با رسانه های صوتی و تصویری کمتر است جای هیچ گونه تردیدی ندارد، اما از دیدگاه کارشناسان، این تصور نادرست نشان دهنده پائین بودن سواد رسانه ای در بین افراد جامعه بوده و نقطه ای منفی و نه افتخارآمیز ارزیابی می شود.

رسانه ملی با وجود اینکه مزایایی نظیر ارائه صوت، تصویر و یا صوت و تصویر همزمان به مخاطب را دارد اما گرفتار ضعفی بزرگ به نام ناپایداری است که رسانه های مکتوب و دیجیتالی فاقد این ضعف هستند.

از سوی دیگر دسترسی، تکرار و مرور محتوای رسانه های مکتوب و دیجیتال در مقایسه با رسانه های صوتی و تصویری بسیار راحت است، چنانکه در جامعه ما حتی دست اندرکاران رادیو و تلویزیون نیز برای دستیابی به آرشیو رسانه ملی با دشواری های فراوان و سختی مواجه هستند.

با همه این اوصاف به نظر می رسد شایسته و البته ضروری بود که امکان حضور تمام رسانه ها و نه صرفاً صدا و سیما در همایش ملی تعاون و رسانه فراهم می شد تا رسانه های غیرصوتی و تصویری به ترویج اهداف بخش تعاون تشویق شوند.

نکته جالب اینکه با وجود عدم توجه به نمایندگان رسانه های نوشتاری و خبرگزاری ها برای ارائه آثار خود در این همایش، از خبرنگاران این دسته از رسانه ها برای پوشش همایش دعوت به عمل آمده بود!

زمانی که تعاون تصمیم می گیرد رسانه های غیرصوتی و تصویری در همایش ملی "تعاون و رسانه" مشارکت نداشته باشند، این ارگان نباید در انتظار همکاری رسانه ها برای اطلاع رسانی و تبیین سیاستهای مهم تعاون بنشیند.

حرکت غیرحرفه ای و شاید ناخودآگاه مسئولان این همایش در عدم مشارکت دادن رسانه های غیرصوتی و تصویری باعث شده است این رسانه ها خود را در تعامل با حوزه تعاون غریبه دانسته و احساس ناخوشایندی داشته باشند.

همایش ملی "تعاون و رسانه" با حضور وزیر تعاون و جمعی از مسئولان استانی آذربایجان شرقی در روزهای 23 و 24 آبان ماه در تالار 22 بهمن تبریز برگزار شد. فراخوان این همایش از اردیبهشت سال 88 به مراکز 32 گانه صداوسیما در سراسر کشور ارسال شده بود.

.......................

گزارشگر: حامد عاطفی فر