به گزارش خبرنگار مهر، کامران دانشجو پنجشنبه در جمع روسای دانشگاههای تبریز گفت: رئیس دانشگاه باید پدر دانشگاه باشد. رئیس دانشگاه باید اعتماد را ایجاد کند در واقع همه عوامل دانشگاه باید به پدر خانواده اعتماد داشته باشند. بنابراین چند وظیفه مهم بر عهده روسای دانشگاههاست.
دانشگاهها نباید محل حرکات جناحی باشند
وی به بیان وظایف روسای دانشگاهها پرداخت و گفت: اول از همه روسای دانشگاهها نباید محل حرکات جناحی باشند زیرا این سم است. هر ممکلتی به اندازه ای که علم داشته باشد حرف برای گفتن در دنیا خواهد داشت. دانشگاه اگر قرار باشد پایگاه برای یک جناح باشد پدر دانشگاه یعنی رئیس دانشگاه نقش خود را از دست داده است.
در مقابل دانشگاهی که کادرسازی برای جناح خاص کند می ایستیم
وزیر علوم تاکید کرد: اگر دانشگاهی کادرسازی برای جناح کند جلوی آن می ایستیم زیرا از ماموریت خود خارج شده است. وزارت علوم باید برای نظام کادرسازی کند نه برای جناح خاصی.
وی ادامه داد: دانشگاه نباید صحنه زورآزمایی از بیرون باشد. اگر دانشگاه صحنه زورآزمایی شد ضرر می کند. دانشگاه محل تضارت افکار است و رئیس دانشگاه باید شرایط را برای تضارت افکار فراهم کند. نقد هم باید باشد اما نقد با پرخاش و اغتشاش متفاوت است.
کامران دانشجو ادامه داد: کسی حق ندارد نقش دانشگاه را تنزل دهد و شان آن را پایین بیاورد. دانشگاه باید انسان بسازد. نگاه لیبرالیسم انسان را در لذایذ خلاصه می کند اما جهان بینی اسلامی اینگونه نیست. انسان در جهان بینی اسلامی موجودی آرمانخواه است و چون آرمانخواه است باید و نباید دارد.
دانشگاهها باید نشات گرفته از فرهنگ انتظار باشند
وی به نقش اساتید نیز اشاره کرد و گفت: چه کسی می گوید استادی که رفت کلاس و قصه علم را بیان کرد کارش تمام است. انقلاب ما انقلاب ارزش و فرهنگ است. نشات گرفته از فرهنگ انتظار است. دانشگاهها هم باید نشات گرفته از فرهنگ انتظار باشند.
وی با تاکید بر اینکه دغدغه دین دارم گفت: علم را در برابر دین قرار دادن جفا است. ما اگر دانشگاههایمان را مرکز تعلیم و تربیت کنیم دانشگاههایمان اصلاح و در نتیجه جامعه اصلاح می شود.
گسترش آموزش عالی که انفعالی است را قبول ندارم
کامران دانشجو به موسسات غیرانتفاعی اشاره کرد و گفت: در رابطه با غیرانتفاعی ها برنامه داریم. من نوع گسترش آموزش عالی که انفعالی است را قبول ندارم. یک عده فشار می آوردند که دانشکده، رشته، پژوهشکده و حتی دانشگاه تاسیس شود اما نقشه ای وجود نداشته که چه باید بکنیم. ما دچار روزمرگی شده ایم.
تدوین نقشه جامع گسترش آموزش عالی
وی ادامه داد: کار تهیه نقشه ای جامع در این زمینه کار را آغاز کرده ایم و تا پایان سال آن را به اتمام می رسانیم. طرح جامع گسترش آموزش عالی را از استانها شروع کرده ایم و در این زمینه اطلاعات لازم را دریافت می کنیم. استعدادها و ظرفیتها را بررسی می کنیم. ببینیم کجا به کشاورزی نیاز دارد و کدام بخش از کشاورزی را یا اینکه به کدام صنعت نیاز دارد و آن هم چه صنعتی را.
وزیر علوم ادامه داد: الان گاها دو موسسه غیرانتفاعی در دو طرف یک خیابان دیده می شود که رشته های مشابهی هم دارند. مشخص است که چنین موسساتی زمین می خورند و نمی توانند موفق باشند. آنها به این دلیل مجبورند به سراغ آموزش عالی بیایند و خواستار کمک باشند. کجای دنیا این همه هزینه می کنند. حتما این هزینه ها صورت نمی گیرد چون پلان و نقشه دارند.
وی تاکید کرد: اگر طرح داشته باشیم می دانیم در شهرهای مختلف چه نیازهایی داریم و بر اساس آن تشویق می کنیم تا بار از دوش آموزش عالی برداشته شود.
من دانشگاه آزاد را به هیچ عنوان در مقابل سایر دانشگاهها نمی بینم
کامران دانشجو با تاکید بر اینکه دانشگاههای پیام نور، علمی کاربردی، دانشگاه آزاد، غیرانتفاعی و دولتی در تقابل همدیگر نیستند ادامه داد: من دانشگاه آزاد را به هیچ عنوان در مقابل سایر دانشگاهها نمی بینم. اینها همه بالهای آموزش عالی کشور هستند که زمینه پیشرفت را فراهم می کنند. منوط به اینکه برنامه داشته باشیم.
وی افزود: نقش موسسات غیرانتفاعی باید مشخص باشد. ماموریت آنها باید مشخص باشد. اگر اینگونه نباشد ممکن است دانشگاهها در مقابل همدیگر قرار گیرند.
وزیر علوم به برنامه های تحقیقاتی نیز اشاره کرد و گفت: برنامه دیگر در رابطه با کارهای تحقیقاتی است. تحقیقات باید کاربردی یعنی مفید به حال جامعه باشد. ممکن است بنیادی هم باشد اما معتقدیم که باید به حال جامعه مفید باشد. مفید به حال حوزه کاربرد باشد. تحقیقات باید به این سمت معطوف شوند.
بازنگری آیین نامه ارتقا
وی ادامه داد: در حال حاضر تصویر نادرستی از ISI درست کرده ایم و همه چیز را در آن می بینیم. اگر استادی 10 گره از حوزه کاربرد برطرف کرد به آن امتیاز کمتری داده می شود تا استادی که مقاله ISI داشته است. سئوال می شود که چرا حرکت تحقیقات اینگونه است در حالی که خودمان سیاستگذاری نادرستی در این زمینه داشته ایم. ما قائل به این نیستیم که ISI از میان برود اما باید تعادل برقرار باشد. حرکت در مرزهای دانش عالی است اما آیا باید با مقاله ISI به سمت حل مشکلات آن سوی آبها حرکت کنیم. کجای دنیا این کار را می کنند.
وزیر علوم به آیین نامه ارتقاء اشاره کرد و گفت: آیین نامه ارتقاء اساتید باید بازبینی شده و جهت گیری آن تغییر کند. من اصلا قائل به روزمرگی نیستم. باید اتاق فکر داشته باشیم. فکر من مهندسی شده است. موسسات غیرانتفاعی هم باید در راستای نگاه و جهان بینی نظام حرکت کنند.
وی با تاکید بر اینکه افتخار ما ولایت مداری است گفت: عمود این خیمه ولایت است و این باعث افتخار است.
به گزارش مهر، کامران دانشجو درباره ظرفیت دانشگاهها نیز گفت: ظرفیت پذیرش دانشجو باید تغییر کند. هر سال 10 یا 15 درصد به ظرفیت دانشجویی اضافه می شود و این نادرست است. این کار باید بر اساس یک ساز و کار کارشناسی شده صورت گیرد. مگر ما چقدر مهندس هوا فضا، کامپیوتر و ... نیاز داریم.
تغییر شیوه تعیین ظرفیت پذیرش دانشجو
وی ادامه داد: دانشگاههای مادر باید به سمت تحصیلات تکمیلی بروند و ظرفیت دوره های کارشناسی آنها را کاهش دهیم و کارشناسی ها را به شهرستانها، غیرانتفاعیها، پیام نور و علمی کاربردی بدهیم. من این کار را می کنم.
وزیر علوم به اساتید دانشگاهها به عنوان مهمترین سرمایه دانشگاهها اشاره کرد و گفت: اگر سرمایه درست عمل کند کار درست است. اگر همه دانشگاهها را به مسجد تبدیل کنیم اسلامی نمی شود. دانشگاه اسلامی نیاز به افرادی با تفکرات اسلامی و جهان بینی اسلامی دارد.
به گزارش مهر، در این نشست روسای دانشگاههای تبریز نیز خواسته های خود را مطرح کردند.